ZECE efecte magice pe care muzica le are asupra ta – sustinute de stiinta

1998

Iata ZECE efecte magice pe care le poate avea muzica asupra mintii tale:

1. Imbunatatirea IQ-ului verbal

04

Practicarea pianului, de exemplu, nu imbunatateste doar abilitatile muzicale. De asemenea, imbunatateste aptitudinile verbale si vizuale. Un studiu desfasurat asupra unui grup de copii cu varste cuprinse intre 8-11 ani care urmau cursuri de pian, a constatat ca acestia si-au dezvoltat un IQ verbal mult mai mare, in comparatie cu cei care nu au avut o pregatire muzicala (Forgeard 2008). Acest studiu a demonstrat ca abilitatile muzicale nu se extind doar asupra acestui aspect, dar se extind si catre aspectul cognitiv si catre aspectul perceptiei vizuale.

2. Simte vibratia

02

Ai simtit vreodata  vibratii care-ti urca pe sira spinarii in timp ce ascultai muzica? Potrivit unui studiu realizat de Nusbaum si Silvia (2010), peste 90% dintre noi am trait aceasta experienta in timp ce ascultam muzica. Totusi, intensitatea acestora depinde foarte mult de personalitatea ta. Persoanele care sunt dezvoltate intr-una dintre cele cinci dimensiuni ale personalitatii, denumite “deschidere catre experienta”, sunt susceptibile sa simta aceste vibratii in timpul unei melodii care-i incanta foarte mult.

3. Ascultarea in mod activ a muzicii iti dezvolta fericirea

17

In cazul in care nu simti aceste vibratii, poate ar trebui sa te straduiesti un pic mai mult. Un studiu recent contrazice vechiul sfat potrivit caruia “incercarea de a te stradui sa fii fericit este inutila”. In cadrul cercetarii desfasurata de Ferguson si Sheldon (2013), participantii care au ascultat muzica lui Aaron Copland, in timp ce incercau sa se simta fericiti, au reusit sa-si ridice starea de spirit considerabil in comparatie cu cei care au asculat muzica acestuia intr-un mod pasiv. Acest lucru sugereaza ca angajamentul activ in timp ce ascultam muzica ne poate ajuta sa de ridicam starea de spirit.

4. Muzica ne aduce impreuna

unity

Din moment ce muzica este adeseori privita ca fiind o activitate sociala, adesea ea este cea care ne aduce impreuna. Un studiu desfasurat pe aproape 1.000 de elevi de origine finlandeza care au luat parte la cursuri de muzica a demonstrat acest lucru. Acestia au raportat o crestere a satisfactiei mai mare pe care o au in timpul orelor si aproape in orice alt domeniu al vietii, explica rezultatele, cercetatorul Paivi-Sisko Eerola.

5. Muzica tratament al afectiunilor cardiovasculare

03

Muzica  ne poate ajuta sa eliminam stresul acumulat dupa o zi petrecuta la serviciu si nu in ultimul rand poate trata cu succes anxietatea asociata cu tratamentul pentru bolile coronariene.

Muzica scade ritmul cardiac, tensiunea arteriala si reduce anxietatea la pacientii cu boli de inima. (Brad&Dileo, 2009

6. De ce muzica trista iti ridica dispozitia?

03

Managementul dispozitiei este unul dintre principalele motive pentru care oamenii iubesc muzica si fiecare dintre noi suntem constienti de efectul pozitiv pe care-l are muzica asupra starii noastre de spirit. Cu toate acestea, poate suna ciudat, dar anumitor persoane, in circumstantele potrivite, le este ridicata starea de spirit ca urmare a ascultarii unor melodii triste. De ce? Potrivit unui studiu desfasurat de Kawakami, muzica trista este placuta deoarece creaza un amestec interesant de emotii: cateva negative, cateva pozitive. Mai mult, noi percepem emotiile negative pe care ni le transmite muzica, dar nu le simtim atat de puternic.

7. Vei vedea fete fericite

5

Muzica te poate face sa te simti diferit, dar nici mai mult si nici mai putin de 15 secunde de ascultat muzica poate schimba modul in care judecam emotiile de pe chipul altor persoane. Un studiu desfasurat de Logeswaran(2009) a constatat ca persoanele care asculta muzica proiecteaza starea de spirit in care se afla – in concordanta cu muzica pe care o asculta – pe fetele altor oameni.

8. Culoarea muzicii

43

Muzica-i face pe oameni sa se gandeasca la anumite culori. In diferite culturi, oamenii au asociat diferite genuri de muzica cu anumite culori. Culorile mai vii sunt asociate cu genurile de muzica care emana fericire, in timp ce culorile mai inchise sunt asociate cu genurile de muzica trista. Acest lucru se datoreaza continutului emotional al pieselor muzicale pe care le ascultam.

9. Iti poate aduce inapoi vederea?

07

In cazul a 60% dintre persoanele care au suferit un accident vascular cerebral, ariile creierului responsabile de vedere sunt afectate. Astfel, pacientul isi pierde gradul de constientizare a obiectelor de pe partea opusa a partii deteriorate a creierului. Cu toate acestea, studiile au constatat ca, atunci cand pacientii au ascultat muzica lor preferata, o mare parte a atentiei lor a fost recapatata. Deci, muzica poate fi un instrument important pentru reabilitarea pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral.

10. Bebelusii sunt nascuti sa danseze!

01

Bebelusii cu varste de pana la cinci luni raspund intr-un mod ritmic muzicii si par sa fie mult mai interesati de aceasta in comparatie cu formele convetionale de comunicare. Intr-un studiu desfasurat de Zenter si Eerola (2010), copiii au dansat spontan pe toate tipurile diferite de muzica si de asemenea, cei care au fost in ritm cu muzica au zambit cel mai mult.