SASE capcane mentale care iti pot distruge viata

1157

“Nu esti bun de nimic, puteai sa faci mai bine decat atat, nu vei fi niciodata perfect, vrei sa fii iubit dar tu nu meriti sa fii iubit si in plus esti un esec in viata. “

Pentru  foarte multe persoane acest limbaj interior este unul obisnuit. Capcanele mentale ale “micului Eu” sunt precum niste roti ruginite care mentin functionarea constanta a ciclurilor de durere si de disperare. In multe dintre cazuri, acestea sunt atat de inradacinate in mintea inconstienta, incat victima traieste necunoscandu-le existenta.

Cel mai important lucru in procesul de descoperire a acestor erori cognitive este ca acestea sunt moduri dezadaptive de a face fata lumii si sinelui. Conditiile de viata care apar in consecinta capcanelor mentale pot fi asemanate cu o multime de minciuni pe care o persoana le-a ales la un moment dat sa le traiasca. Perceptia este contaminata cu o negativitate melancolica care aduce in mintea persoanei respetive ganduri absurde, nerealiste si pe deplin false.

Pentru a depasi aceste capcane este necesara atentia si introspectia constanta. Pentru  a face asta, in primul rand, este necesar sa cunoastem care sunt aceste capcane mentale.

1. Presupunerile

2 (2)

Presupui ca ceva este adevarat in baza propriei tale opinii subiective, fara o anumita dovada solida. Presupunerile pot fi referitoare la tine, la ceilalti sau la lumea in care traiesti. De exemplu, “Ma trateaza astfel pentru ca…”, “Ei cred ca sunt….”, “Tot timpul patesc asta pentru ca…”.

De ce iti afecteaza viata: Prin folosirea constanta a presupunerilor, in special a celor negative, poti sa creezi foarte multa durere emotionala. In plus, acestea pot produce judecati gresite despre oamenii din viata ta, fapt ce iti poate afecta si chiar distruge relatiile cu cei dragi.

2. Convingerile

2 (2)

Chiar daca ceva nu poate fi adevarat 100%, tu crezi ca este. Convingerile, indiferent ca sunt negative sau pozitive, pana la urma sunt doar convingeri. De exemplu, “Eu nu voi fi capabil sa vorbesc in mod normal”, “oamenii tot timpul se uita ciudat la mine”.  Acestea sunt extremiste din natura, iar terminologia mentala este foarte puternica, la fel si convingerile. Precum toate capcanele mentale, convingerile sunt mentinute in viata de catre mintea inconstienta. Acestea pot fi atat de adanc inradacinate incat acestea pot lua cu asalt mintea constienta. “Nu am incredere in oameni. Oamenii sunt rai.”, “Sunt foarte urat.”

De ce iti afecteaza viata: Convingerile sunt foarte orbitoare prin natura lor. In cazul in care acestea sunt false iti pot afecta toate aspectele vietii.  Astfel, acestea te pot limita enorm.

3. Comparatiile

2 (2)

Comparatiile apar intre tine si ceilalti, de exemplu: “El este mai inteligent decat mine.” De asemenea, comparatiile pot exista, de asemenea, intre noi si idealurile noastre cu privire la cum ar trebui sa aratam “Ar trebui sa am … de kilograme, dar am …”. Nemultumirea este cea care se afla in spatele acestei capacane mentale. Vrem sa fim mai buni, mai perfecti, mai ideali. De asemenea, comparatia conduce la concurenta. Noi ne folosim de ceilalti si de idealurile noastre pentru a ne analiza succesul.

De ce iti afecteaza viata: comparatiile produc foarte multe gelozie si invidie. De asemenea, produc furie, durere si frustrare. Acestea pun o bariera intre tine si relatiile cu ceilalti si distrug prietenii in mod frecvent.

4. Dorintele

2 (2)

Foarte multi dintre noi avem obiceiul de a ne dori ceva ce nu avem. Suntem nemultumiti si simtim ca lipseste ceva din viata noastra. Nu avem suficient. Noi nu suntem suficienti. De exemplu “Vreau sa fie in acest fel……, dar nu este posibil”, “Vreau sa aibe si aceste optiuni….dar nu are”. Dorintele se afla intr-o stransa legatura cu comparatiile. Ne comparam, iar rezultatul isi face simtita prezenta printr-o dorinta.

De ce iti afecteaza viata: In budism se spune ca suferinta este consecinta doritelor. Crimele, furturile, lacomia, violurile – toate acestea sunt rezultatul dorintelor. Atunci cand ne dorim ceea ce nu putem avea, rezultatul este suferinta.

5. Asteptarile

2 (2)

Asteptarea unui rezultat, presupune un anumit grad de control asupra viitorului, control de care nu dispunem niciunul dintre noi. Asteptarile sunt de obicei create de minti rigide, iar atunci cand acestea sunt contestate de realitate, mintea respectiva sufera o criza. Acestea sunt create de o dorinta profunda de siguranta in viata.

De ce iti afecteaza viata: Asteptam anumite comportamente de la alte persoane, iar asteptarile noastre ne pot conduce catre dezamagire, confuzie, frustrare si furie.

6. Idealurile

2 (2)

Acestea sunt rezultatul, obiectul, situatia pe care o asteapta mintea ta. De exemplu “Trebuie sa devin….”, “pentru a fi inteligent trebuie sa am un IQ de 165.” Idealurile sunt un simptom ale perfectionismului. Mai mult decat atat, de obicei, acestea sunt stabilite de obiective nerealiste, de obiceiuri imposibil de atins.

De ce iti afecteaza viata: Pentru ca idealurile, in cazul in care nu sunt atinse, provoaca frustrare mentala si emotionala. Idealurile determina o persoana sa traiasca sub o presiune imensa, provocandu-i acesteia o multime de anxietate. Atunci cand exista o discrepanta intre ideal si realitate, nemultumirea si suferinta se fac simtite intotdeauna. Prin urmare, idealurile au un impact negativ asupra relatiilor.