Principalele SASE stiluri ale furiei – Care dintre acestea este stilul tau?

1554

Stilul furiei: Exploziv

Acest stil arata in felul urmator “Daca iti mai lasi jacheta pe podea inca o data, te las pe tine!”.  Este destul de dificil sa fii scos din sarite, dar de indata ce s-a reusit acest lucru, oamenii incearca sa ajunga cat mai rapid la adapost.

In cazul in care nu ai invatat cum sa te ocupi de aceasta emotie, o sa o acumulezi, ca de obicei, pana in momentul in care nu vei mai avea unde sa o depozitezi. In cele din urma o sa explodeze. Unii oameni sunt dependenti de furie. Acestea sunt persoanele care primesc un strop de adrenalina ca urmare a exploziilor emotionale, sa nu mai vorbim de faptul ca atacul implica faptul ca lucrurile vor fi facute in felul lor, cel putin pe termen scurt.

Prejudiciul: Este practic imposibil sa simti empatie si manie in acelasi timp. Asa ca, in caldura momentului, exista o mai mare posibilitate sa spui sau sa faci lucruri extreme pe care le vei regreta mai tarziu.

Ce poti sa faci?

•Asteapta: Cercetarile au aratat ca raspunsul de furie neurologica dureaza mai putin de doua secunde. Dincolo de asta, este necesar un angajament pentru a ramane suparat. O alta alternativa este aceea de a numara pana la 10 de cateva ori. Suna simplu, dar este eficient.

•Insuseste-ti emotiile: o simpla reformulare a sentimentelor tale te poate ajuta sa te simti mai mult in control.  “Ma deranjeaza comportamentul tau” are o eficienta mult mai mare in comparatie cu !$@$#%*.

Stilul furiei: Abuzul de sine

Acest stil arata in felul urmator “E vina mea ca nu ma ajuta. Probabil nu merit.” Vei gasi tot timpul o modalitate de a te invinovati de fiecare data.

Undeva, pe parcurs, stima ta de sine a avut de suferit si te-ai decis ca este mult mai usor sa fii suparat pe tine, decat sa fii suparat pe altcineva.

Prejudiciul: Intoarcerea sentimentelor de furie catre tine insuti produce dezamagiri si chiar depresie.

Ce poti sa faci?

•Adreseaza-ti intrebari: De fiecare data cand simti nevoia sa-ti asumi vina pentru ceva ce nu ar trebui, poti incepe prin a te intreba “Cine mi-a spus ca sunt responsabil pentru asta?”. Apoi, intreaba-te “Cred asta cu adevarat?”. In loc sa-ti asumi intreaga responsabilitate, multmeste-ti pentru recunoasterea acestui tipar.

•Lucreaza la stima ta de sine: Alcatuieste-ti o lista cu toate calitatile tale pozitive. Dezvolta-ti un sentiment autentic de onorabilitate. Acesta este un pas important in depasirea auto-culpabilizarii. In cazul in care crezi ca este necesar, poti apela la ajutorul unui psiholog.

Stilul furiei: Evitarea

Acest stil arata in felul urmator “Sunt bine. E totul in regula. E bine.”  Chiar si in momentele in care exista in interiorul tau foarte multa furie, iti lipesti pe fata un chip fericit si eviti orice manifestare exterioara a adevaratelor tale sentimente de furie. Acesta nu este comportamentul pasiv-agresiv. Este o agresiune reprimata.

Prejudiciul: Functia principala a furiei este aceea de a semnala ca ceva este gresit si de a incuraja o anumita actiune. Ignorarea repetata a acestor sentimente de avertizare poate promova aparitia comportamentelor auto-distructive. De asemenea, ajungi sa fii o tinta a comportamentului unor oameni toxici sau refuzi posibilitatea de a le atrage atentia in legatura cu propriul lor comportament. Cum isi pot cere ei scuze daca nu le atragi atentia ca ai fost ranit?

Ce poti sa faci?

•Contesta-ti convingerile de baza: Intreaba-te “Este in regula ca angajatii mei sa plece mai devreme?”, “Este in regula sa fiu tratat in acest fel?”. In cazul in care esti sincer fata de tine insuti, de cele mai multe ori raspunsul o sa fie “Stii ce? Nu este in regula.”. Recunoasterea faptului ca ceva nu este in regula reprezinta primul pas catre restabilirea echilibrului.

•Paseste in afara ta: Imagineaza-ti ca unul dintre prietenii tai este cel abuzat, suprasolicitat sau neglijat. Care ar fi modalitatea cea mai buna prin care acestia ar trebui sa raspunda? Alcatuieste-ti o lista de actiuni pe care aceasta persoana le-ar urma, iar apoi, intreaba-te “Daca el sau ea are curajul sa actioneze astfel, eu de ce nu o fac?”.

•Imbratiseaza confruntarile sanatoase: Cineva te-a enervat? Spune-i persoanei care a facut asta intr-un mod pozitiv, constructiv. Da, s-ar putea sa fie surprins de cuvintele tale sau chiar iritat. Dar ghici ce? El sau ea va trece peste asta. “Evitarea face de multe ori mai multe daune pentru familie si prieteni decat orice alta expresie a furiei.”, spune Potter Efron.

Stilul furiei: Sarcasmul

Acest stil arata in felul urmator “Este in regula ca ai intarziat. Am citit meniul de 40 de ori.” Vei gasi o modalitate de a-ti face simtite intepaturile, cu o jumatate de zambet.

Probabil ai fost crescut sa crezi ca exprimarea emotiilor negative nu este in regula, asa ca ai ales o cale indirecta de a face acest lucru. In cauzul in care destinatarul replicilor tale se infurie, este vina lui, nu a ta. Pana la urma tu doar glumeai.

Prejudiciul: Chiar daca sunt pline de inteligenta, comentariile tale intepatoare ti-ar putea ruina relatiile. Chiar daca anumite persoane insista ca aceasta bataie de joc este o “forma intelectuala de umor”, cuvantul “sarcasm” este legat de grecescul “sarkazein”, care inseamna “sfasierea carnii”. Ouch.

Ce poti sa faci?

•Exprima-te in mod direct: Sarcasmul este o forma de comportament pasiv-agresiv. Gaseste cuvintele care exprima cu adevarat ceea ce simti.

•Fii ferm si clar: Atunci cand iti exprimi sentimentele nu lasa loc de interpretari.

•Exprima-te inainte sa-ti livrezi replica: Exercitarea asertivitatii, inainte de a ajunge la punctul in care urmeaza sa-ti livrezi replica poate preveni acest lucru.

Stilul furiei: Pasiv-Agresiv

Acest stil arata in felul urmator: “Ups. Am uitat sa-ti raspund la telefon aseara?” Tu nu-ti ascunzi si nici nu-ti reprimi furia, dar o exprimi intr-un mod foarte subtil.

Incerci sa eviti confruntarile, iar atunci cand simti ca nu le poti face fata celorlalti adopti aceasta strategie. Unii oameni, care sunt prudenti prin natura lor, adopta acest stil atunci cand sunt impinsi in afara zonei lor de confort.

Prejudiciul: Ai obiceiul de a-i frustra pe oameni prin acest comportament. “Iti traiesti viata asigurandu-te ca oamenii nu obtin ceea ce-si doresc, in loc sa lupti pentru ceea ce te face sa fii fericit.”, spune Todd. Concluzia? Nimeni nu castiga.

Ce poti sa faci?

•Ofera-ti permisiunea de a te infuria: Incearca sa intelegi ca furia este modalitatea prin care psihicul tau iti spune ca esti impins si tras de colo, colo. Retine: Asetivitatea este in regula, agresivitatea, pasiva sau in alt mod, nu.

•Pledeaza pentru tine: Atunci cand o situatie neplacuta se iveste in viata de zi cu zi, nu ezita sa le atragi atentia celor responsabili.

Stilul furiei: Iritabilitatea obisnuita

Acest stil arata in felul urmator: “M-am saturat sa-mi imprumuti capsatorul. Cumpara-ti si tu unul!”

De cele mai multe ori aceasta este mai putin o reactie in fata evenimentelor, ci este mai mult o optiune standard, asta in cazul in care nu alegi sa o eviti in mod constient.
Daca nemultumirea ta locuieste tot timpul in interiorul tau si ai obiceiul de a o exterioriza,, probabil exista resentimente, regrete sau sentimente de frustrare pe care nu le-ai constientizat.

Prejudiciul: In cazul in care ai obiceiul de a te irita din nimic, probabil majoritatea oamenilor incearca sa se comporte fata de tine cu manusi, sau incearca sa te evite complet. Rezultatul? Esti prins intr-un cerc vicios.

Ce poti sa faci?

•Ce te enerveaza cu adevarat?: Daca faci sapaturi in adancime iti vei da seama ca nu este vorba de acel capsator, de acele sosete murdare de pe jos sau de cutia goala de lapte din frigider. Este necesar sa descoperi cauza neaparat, pe cont propriu sau ajutat de un specialist.

•Constientizeaza-ti iritabilitatea atunci cand preia controlul: Este necesar sa fii constient de emotiile, actiunile asociate cu iritarea atunci cand aceasta-si face aparitia. Care sunt caracteristicile situatiilor sau persoanelor care te enerveaza?