OAMENII SI SUPER-PUTERILE: ZECE super-abilitati explicate

1968

Aceasta idee, cea a oamenilor care detin super-puteri, este una dintre ideile ce a captivat publicul din intreaga lume. Filme moderne, romane, emisuni tv, jocuri video si revistele cu benzi desenate sunt pline de povesti ce implica persoane care au dobandit abilitati extraordinare si aparent imposibile. Lumea reala sustine o multime de ipoteze fantastice, majoritatea supuse dezbaterilor si studiilor.

Una dintre persoanele care au avut curajul sa faca astfel de afirmatii fantastice a fost Pedro Ruiz Calderon, un preot catolic care a fost judecat in cadrul unui proces in Mexic, in anul 1540, pentru practicarea magiei negre. Calderon a sustinut ca el ar avea puterea de a se teleporta de pe un continent pe altul, de a deveni invizibil, de a prezice viitorul si chiar de a chema si exorciza demonii. Cercetarile desfasurate de catre John Chuchiak IV, un profesor al Universitatii de Stat din Missouri, au facut lumina in acest caz.

Istoria oamenilor care au sustinut detinerea unor astfel de super-puteri dateaza inca din cele mai vechi timpuri ale istoriei. Unele dintre acestea par a fi simple inselatorii, in timp ce oamenii de stiinta incearca sa le transforme pe celelalte in realitate.

10. Psihokinetica

paladino

Psihokinetica  este abilitatea de a muta sau de a manipula obiecte cu ajutorul mintii umane. Exista doua tipuri de psihokinetica, “macro” si “micro”. Multi oameni in decursul istoriei au pretins ca ar detine abilitati “macro”, capacitatea de a manipula obiecte mari. Eusapia Palladino, este una dintre aceste persoane. Aceasta, intr-o fotografie facuta in anul 1892 la Milano, a ridicat o masa cu ajutorul puterii mintii sale. Mai tarziu, omul de stiinta Alexandr Aksakov a sustinut ca nu ar fi vorba de nimic altceva decat o mica inselatorie fotografica.

Nivelul “micro” implica manipularea evenimentelor inainte ca acestea sa se fi intamplat. Intre anii 1979 si 2007, in cadrul laboratoarelor Institutului de cercetare PEAR (“Princeton Engineering Anomalies Research”) din New Jersey a studiat acest fenomen folosindu-se de analize statistice detaliate. Cercetatorii sai au descoperit ca, intradevar mintea umana are capacitatea de a manipula evenimentele viitoare, o constatare controversata si dezbatuta in continuare in randul oamenilor de stiinta.

9. Calatoria in timp

masina timpului

Calatoria in timp este adesea prezenta in productiile SF. Prin dilatarea timpului, exista posibilitatea ca acest lucru sa fie posibil, desi efectul s-ar dovedi a fi semnificativ decat in cazul in care acest lucru s-ar dovedi a fi posibil pe distante mari.

Calatoria inapoi in timp este mult mai dificila, iar oamenii de stiinta nu sunt inca singuri daca, din punct de vedere teoretic, exista aceasta posibilitate. In decursul istoriei au exista oamenii care au sustinut ca vin din viitor sau din trecut. La data de 04 august 1951 doua femei de origine britanica aflate in vacanta in apropiere de Dieppe au sustinut ca au auzit sunetele celebrei batalii din cel de-al doilea razboi mondial intreaga noapte in timp ce acestea se aflau in camera lor de hotel. Acestea au luat notite in timpul celor intamplate si au publicat un articol care descrie pe larg ceea ce s-a intamplat in acea noapte. Articolul a fost publicat in Jurnalul Societatii pentru Cercetare Psihica, in luna mai – iunie a anului 1952.

8. Reincarnarea

reincarnare

Reincarnarea este prezenta in mai multe religii, inclusiv in hiduism, jainism si in budism. Au existat numeroase cazuri in care, copiii mici si-au amintit informatii din vietile pe care le-au trait inainte. Regretatul Dr. Ian Stevenson, un medic care a fost sef al diviziei de Studii Perceptuale in cadrul Universitatii din Virginia, a strans peste 3000 de cazuri de acest fel pe o perioada de aproximativ 40 de ani.

7. Perceptia extrasenzoriala (PE)

esp

Perceptia extrasenzoriala reprezinta capacitatea de a obtine informatii prin alte mijloace in afara celor cinci simturi. Telepatia, citirea gandurilor si previziunea sunt doar cateva dintre formele de perceptie extrasenzoriala. Previziunea implica cunoasterea unui eveniment din viitor, inainte ca acesta sa aiba loc. O alta forma de PE este vizualizarea la distanta, modalitate prin care poti vedea un loc indepartat folosindu-te de mijloace paranormale.

Armata Statelor Unite ale Americii si C.I.A au explorat modalitatile prin care aceste abilitati speciale pot fi aplicate in domeniul militar. Proiectul “Stargate” a reprezentat un studiu ce a costat S.U.A. 20 de milioane de dolari si a inceput in timpul Razboiului Rece. Acest studiu a scos la iveala raporturi potrivit carora, Uniunea Sovietica studia instrumentele de PE. Desi unele persoane sustin ca proiectul Rusilor a avut succes, activitatea a fost incheiata in anul 1995.

6. Radiestezia – cautatorii de apa

radiestezie

Aceasta practica infatiseaza de cele mai multe ori o persoana care gaseste surse de apa subterane folosindu-se de nuiele sau de o tija metalica. Se poate, totusi, sa fie folosita si pentru alte lucruri. Pedro Ruiz Calderon, preotul din secolul XVI, a pretins ca ar fi gasit o comoara ingropata prin mijloace supranaturale. Oamenii de stiinta sunt sceptici in ceea ce priveste aceasta stiinta.

5. Prezicerea viitorului

previziuni

In mai multe aspecte, prezicerea viitorului nu este o putere supra-naturala. Economistii, climatologii, demografii, cu totii folosesc metode stiintifice, pentru a prezice viitorul. Utilizarea puterilor supra-naturale cu scopul de a prezince viitorul are o istorie foarte veche si cu toate ca nu face parte din domeniul stiintei, dateaza de mai mult de 2000 de ani.

Un astrolog iti poate determina pozitia in care se aflau planetele la momentul in care te-ai nascut. Apoi, acesta ar putea folosi aceste informatii pentru a-ti determina in linii foarte mari viitorul. Cercetatorii au reconstruit si publicat in anul 2012 cea mai veche plansa de astrologie descoperita intr-o pestera din Croatia.

4. Proiectiile astrale

out of body

Proiectiile astrale sau experientele afara din corp sunt experientele in care sufletul paraseste corpul fizic si se muta in planul astral. Oamenii traiesc aceasta experienta adesea in timpul afectiunilor sau in cazul experientelor aproape de moarte, cu toate ca aceasta poate deveni o metoda de dezvoltare personala si spirituala.

3. Invizibilitatea

invizibilitate

De la autorul romanului “Omul invizibil”, scris de H.G. Wells, pana la mantia de invizibilitate a lui Harry Potter, abilitatea de a deveni invizibil reprezinta un subiect fascinant pentru scriitori si regizorii de romane si filme SF.

Acelasi Pedro Luiz Calderon, a sustinut ca dispune de abilitatea de a deveni invizibil. Acesta a sustinut ca aceasta abilitate si-a descoperit-o atunci cand se strecura inauntrul si in afara dormitoarelor amantelor sale.

Abilitatea de a deveni invizibil ramane o atractie pentru oamenii de stiinta, care, lucreaza la tehnologie ce ar putea, intr-o zi, sa faca obiecte de mari dimensiuni, partial sau in intregime invizibile.

2. Magiile de dragoste

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Folosirea abilitatilor supra-naturale cu scopul de a face pe cineva sa se indragosteasca de tine are origini antice.

Publicatia “Arheology Magazine” a prezentat un astfel de caz din Egiptul Antic, in care doua figurine de ceara se aflau intr-o imbratisare “erotica”. Pe acestea se afla inscriptia: “Cuprinde-o pe Euphemia si adu-o la mine Theon, sa ma iubeasca cu dorinta nebuna si leag-o cu lanturi puternice pentru ca iubirea ei fata de mine sa nu se rupa niciodata.”

1. Teleportarea

teleportare

Tehnica teleportarii a fost facuta faimoasa de catre celebrul serial de televizune “Star Trek”. In viata reala, Pedro Ruiz Calderon, a pretins ca s-a teleportat din Mexic in Europa si inapoi. Sustinerea sa a fost ridicola deoarece, in cazul in care ar fi putut face asta, ar fi putut scapa cu usurinta de procesul in care a fost implicat.

Astazi, oamenii de stiinta din domeniul fizicii cuantice incearca procedee de teleportare a luminii cu un anumit grad de succes. Dar cat mai dureaza pana ne vom putea plimba astfe de la Paris la Londra si inapoi in Bucuresti nu vom sti niciodata.