NOUA minciuni subtile in care alegi sa crezi in continuare

1278

Motivul pentru care fiecare dintre noi ne mintim pe noi insine este acela de a continua sa avem o relatie confortabila cu noi insine. Ei bine, confortul este supraevaluat. De cele mai multe ori te minti pentru ca iti este frica de necunoscut, dar trebuie sa indraznesti sa te desparti de acest tipar de gandire. Acest obicei iti mananca sufletul putin cate putin si o sa-ti provoace foarte multa suferinta in viitor.

O minciuna este ceva in care vrei sa crezi, in ciuda faptului ca nu exista dovezi care sa o sustina, cu scopul de a-ti face viata mult mai usoara. Adesea mintea va incerca sa te pacaleasca, prin intermediul procesului de rationalizare.

Iata cele NOUA minciuni subtile in care alegi sa crezi in continuare:

9. “Daca a-s putea X, atunci viata mea ar fi extraordinara.”

07

Acel „X” poti sa-l inlocuiesti cu orice doresti: cu o masina, cu o noua casa, cu o familie, cu o noua pereche de pantofi. Viata m-a invatat ca niciun astfel de scop superficial nu o sa-mi poata oferi fericirea, cel putin pe termen lung. Dincolo de asta, partea proasta este ca acest mecanism nu o sa dispara niciodata. Tot timpul o sa existe acest gand: “Daca a-s avea X, atunci…”.

Evolutionar, suntem facuti sa traim intr-o permanenta stare de nesatisfactie. Biologic, acest lucru are foarte mult sens. Primatele care  nu sunt satisfacute niciodata pe deplin cu ceea ce au  si care-si doresc un pic mai mult sunt cele care supravietuiesc si care procreaza.

Din punctul de vedere al evolutiei este o strategie extraordinara, dar nu si din punctul de vedere al fericirii. Daca tot timpul suntem in cautarea urmatorului lucru, este destul de dificil sa apreciem ce se afla acum in fata ochilor nostri. Sigur, putem altera acest mecanism un pic prin auto-conditionare, prin invatarea unor noi obiceiuri si prin schimbarea mentalitatii, dar este o partea a ceea ce ne face sa fim oameni si ne vom lovi mereu de acest aspect.

Ce inseamna acest lucru? Sa invatam sa ne bucuram de provocarile care ne ies in cale. Sa invatam sa imbratisam schimbarea si sa ne urmarim scopurile cele mai inalte. O conceptie extrem de gresita in lumea dezvoltarii personale este aceea potrivit careia nu vei putea lupta niciodata pentru indeplinirea propriilor tale scopuri personale si de a te bucura in acelasi timp de momentul prezent. In aparenta suna contradictoriu, dar in practica nu este deloc asa. Daca viata este o rotita pentru hamster, atunci scopul nu este acela de a ajunge undeva, este acela de a te bucura in timp ce alergi.

8. “Daca as avea mai mult timp, a-s face X”

05

Nimic mai putin adevarat. Fie vrei sa faci ceva, fie nu vrei sa faci. Adesea ne place ideea de a face ceva, dar cand vine vorba sa facem cu adevarat, de cele mai multe ori nu o facem.

Ma incanta ideea sa schiez in toate locurile senzationale din lume, dar de fiecare data cand inchiriez o pereche de schiuri, imi pierd interesul in doar cateva ore. Imi place ideea de a deveni foarte bun la sah, dar nu ma dedic suficient studiului acestui sport. De cealalta parte, imi doresc extrem de mult sa invat cat mai multe limbi straine, asa ca-mi fac timp pentru aceasta activitate.

Oamenii spun ca-si doresc sa inceapa o afacere, ca vor sa aibe patratele, ca-si doresc sa devina experti intr-un domeniu potrivit lor, dar nu-si doresc cu adevarat. Daca si-ar dori, si-ar face timp si s-ar implica in acea activitate. Oamenii sunt indragostiti de ideea de a avea scopuri in loc sa fie indragostit de stilul de viata care vine in momentul in care acele scopuri sunt indeplinite.

Majoritatea oamenilor sunt ocupati, dar si aceasta este o alegere pe care fiecare o face pentru el. Fiecare alege cum isi investeste timpul. Ar trebui sa investesti timpul in lucruri care conteaza cu adevarat pentru tine. Daca muncesti prea mult, tot timpul te poti opri si te poti dedica 100%  urmatoarei activitati pe care o ai in minte. Poti sa alegi sa-ti valorezi mai mult visul decat iti valorezi somnul, banii, sau mancatul la restaurantul favorit, dar nu o faci…

7. “Daca spun X sau fac X, oamenii o sa creada ca sunt prost”

01

Adevarul este ca nimanui nu-i pasa daca tu faci X, Y sau Z si chiar daca le-ar pasa, o sa fie mult mai ingrijorati in ceea ce priveste ceea ce gandesti tu despre ei. Adevarul este acela ca nu iti este frica de judecata celorlalti, iti este frica de propria judecata.

Aceasta este o problema legata de propria ta valoare. Este o minciuna nascuta din nesiguranta de a nu fi indeajuns de bun. Nu are nicio legatura cu cat de amabili sunt persoanele din jurul tau. Oamenii din jurul tau sunt prea ocupati, deoarece si acestia se ingrijoreaza cu privire la ceea ce crezi tu despre ei.

6. “Daca o sa-i spun X sau o sa fac Y, atunci acea persoana o sa se schimbe intr-un final”

01

Nu poti sa schimbi oamenii. Poti doar sa-i ajuti sa se schimbe pe ei insisi. Rationalizarea potrivit careia poti sa faci o persoana sa vada lumea prin ochii tai, printr-o ultima incercare disperata, este rezultatul atasamentului dintre voi doi si de cele mai multe ori a lipsei de limite din cadrul acelei relatii.

Toate sfaturile si suportul trebuie oferite neconditionat, fara asteptarea ca acea persoana o sa se schimbe miraculos. Iubeste oamenii pentru modul lor neobisnuit de a fi, nu pentru ceea ce ti-ai dori sa fie.

5. “Totul este minunat/ Totul este groaznic”

06

Totul este asa cum iti doresti sa vezi lucrurile. Alege intelept!

4. “Este ceva fundamental gresit in legatura cu mine sau ceva diferit”

04

 

Aceasta credinta este piatra de temelie a rusinii personale, credinta ca este ceva gresit in legatura cu noi insine, ca suntem defecti, ca suntem insuficienti. Unul dintre efectele secundare ale vietii traite intr-o societate robusta in care se afla sute de milioane de oameni este reprezentat de tendinta de comparare intre noi insine dupa standardele arbitrale ale societatii in care traim. Cu cat inaintam mai mult in varsta, observam diferentele dintre noi si cei din jurul nostru, fie ca suntem mai scunzi, mai inalti, mai frumosi, mai urati, mai destepti, mai prosti, mai puternici, mai slabi.

Acest fenoment serveste unui anume scop. Ideea este aceea de a-i face pe oameni sa se supuna unor idealuri pre-definite ale societatii in care traim pentru ca toti sa putem trai unul cu celalalt intr-o aparenta armonie.

Dar pretul pe care noi i-l platim datorita acestui fenoment este platit prin internalizarea unor anumite credinte limitative despre noi insine, credinte care suna in felul urmator: nu sunt indeajuns asa cum sunt, sunt la un nivel fundamental o persoana defecta care nu merita sa fie iubita. Unii dintre noi internalizam o multime de astfel de credinte, in special daca am fost traumatizati in trecutul nostru.

Aceste credinte submineaza toata valoarea noastra interioara si se fac vazute in tot ceea ce facem.

Dar iata care este partea uimitoare a acestui fenomen: ne este frica sa ne eliberam de aceste credinte, credinte care ne spun ca nu suntem indeajuns.

Intrebarea catre trebuie sa ne-o adresam este aceasta: “De ce ne mentinem credinta interioara potrivit careia suntem o sub-specie umana, care nu merita sa fie iubita, respectata, demna de a cunoaste culmile succesului si sa nu ne demonstram contrariul?”.

Raspunsul este valabil pentru orice credinta pe care o mentinem ca fiind adevarata referitoare la noi insine: ne face sa ne simtim speciali. Daca suntem fundamental inferiori, vom juca tot timpul acelasi rol de victime, de martiri, iar ca rezultat macar putem sa jucam un rol in viata noastra, oricat de ciudat ar fi acesta. Daca te-ai detasa de aceste credinte limitative si ai accepta ca esti demn de dragoste si de tot ceea ce are aceasta viata de oferit, ti-ai pierde si rolul de victima, dreptul de a fi special si te-ai transforma intr-o persoana anonima, o alta persoana printre celealte sute de milioane de pe lumea aceasta. Egoul uraste asta!

3. “M-as schimba dar nu pot din cauza X”

05

In afara cazului in care X reprezinta “pentru ca nu vrea sa ma schimb”, aceasta afirmatie este falsa, doar o alta scuza pe care o gasesti, o alta justificare. Nu vrei sa te schimbi, iar unul dintre motivele pentru care nu o faci este datorat sentimentului de satisfatie ciudata pe care-l simti, bineinteles la un nivel sub-constient. Este mai convenabil sa joci rolul de victima si sa te plangi de x sau y, lucru care-ti ofera un anumit sentiment de importanta decat sa incerci sa faci ceea ce-ti doresti cu adevarat.

2. “Nu pot sa traiesc fara X”

03

In majoritatea cazurilor poti. Daca exista un lucru pe care l-am invatat calatorind este ca, stand intr-un loc neprietenos o perioada de timp, ai capacitatea de a te adapta destul de repede. Suntem atat de prinsi in jocul societatii, jocul consumatorului incat am uitat ca, din punct de vedere psihologic, avem tot ceea ce avem nevoie.

1. “Stiu ceea ce fac”

02 (2)

Cu siguranta….

Vietile noastre sunt definite de nimic altceva decat de cele mai bune presupuneri ale noastre, un proces constant de incercare si greseala, iar acum, cea mai buna presupunere a mea este aceea ca acest articol se apropie de final. In cazul in care crezi ca ai invatat ceva, ajuta-i si pe cei din jurul tau sa se dezvolte distribuind mai departe acest articol.

 

 

Sursa