Miraculoasa bautura orientala – Beneficii si mod de preparare!

5097

Spre deosebire de bauturile racoritoare nesanatoase care contin o abundenta de ingrediente periculoase pentru organismul uman, aceasta este o bautura natura, cu adevarat sanatoasa si hranitoare. Aceasta bautura miraculoasa contine cantitati foarte mari de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12) si vitaminele A si E, precum si alte elemente nutritive, cum ar fi proteine, calciu, fosfor, fier si zinc. Aceasta bautura iti poate oferi energia de care ai nevoie si-ti poate revitaliza intregul organism. In plus, contine un numar foarte mare de probiotice si este recomandata in special sportivilor, femeilor gravide si femeilor lauze (acest fapt nu este demonstrat stiintific).

In cazul in care va intrebati despre ce bautura miraculoas este vorba, ei bine, aceasta este braga. Braga sau boza, este o bautura foarte apreciata in orient. Braga, una dintre cele mai autentice si mai vechi bauturi a fost servita in Turcia de mai mult de o mie de ani.

Aceasta bautura este preparata din cereale fermentate. La prepararea acestei bauturi in Turcia este utilizat graul dur, in timp ce in alte tari este preparata si din orz, porumb, ovaz sau hrisca. La noi in tara aceasta bautura era preparata din mei macinat, drojdie de bere si zahar sau miere.  Aceasta bautura creaza rapid o senzatie de satietate, motiv pentru care aceasta nu ar trebui sa fie consumata in timpul sau inainte de masa.

Oricine poate prepara aceasta bautura deoarece procesul este unul extrem de simplu, iar beneficiile sunt uimitoare.

Mod de preparare

Ingrediente:

 1 kg cereale (grau, orz, secara, porumb) in cantitati egale;

 2 kg malai;

Preparare:

Cerealele se pun intr-un vas cu putina apa. Vasul se acopera cu un servet si se tine la loc caldut pentru a grabi procesul de incoltire. Se scurge bine apa, iar semintele se pun la uscat pe tavi de plastic sau pe tavi emailate.

Dupa uscare, se macina prin masina de tocat carne, masina de nuci sau rasnita de cafea.

Ceea ce se obtine este maltul. Maltul se amesteca bine cu malaiul si se pune intr-o oala cu apa care fierbe (nu trebuie sa fie o cantitate prea mare de apa, in asa fel incat sa se obtina o pasta consistenta), amestecand continuu, pentru o buna uniformizare.

Din aceasta pasta se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tava la cuptor, la foc iute, pana se rumenesc, apoi se scot si se lasa la racit.

Se rup bucatele mici si se aseaza intr-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarna o cantitate de 6 litri apa fiarta.

Se lasa 2-3 zile la fermentat, dupa care braga e gata.

Aceleasi turte se mai pot folosi o data, punandu-se insa apa mai putina (aprox. 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului sa se puna crengute, ca sa nu se infunde iesirea.

In Moldova, braga se prepara din 2 kg tarate de grau, care se amestecă cu 1 kg malai, pana se obtine un aluat. Toate acestea se amesteca pe lopata de la cuptor si apoi se pune la foc.

Dupa ce se coace, se scoate din cuptor si se pune la dospit intr-un butoi de lemn. Se framanta, se adauga apa, drojdie si se lasa apoi timp de 4-5 zile.

Dupa ce se scoate din butoi, se strecoara (sa nu aiba crupe) si se pune intr-o cana de lut sau de sticla, in care se adauga zahar.

Datorita simplitătii procesului de preparare, in limba romana si-a facut aparitia cunoscuta expresie “ieftin ca braga”.