La granita dintre magie, sanatate si religie – Proprietatile miraculoase ale smirnei si ale tamaiei

1928

Utilizarea terapeutica a smirnei:

1. Tinctura

Zece grame de smirna se lasa vreme de sapte zile sa se dizolve in 100 de ml de alcool alimentar de 90 de grade, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, preparatul se poate utiliza, administrandu-se intern o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 2-3 ori pe zi.

2. Infuzia

1-2 bobite de smirna se pun intr-un pahar de apa clocotita si se lasa vreme de o jumatate de ora. Smirna nu se va dizolva in apa, ci se va topi si va pluti la suprafata, in schimb va imprumuta aroma si ceva din proprietatile sale terapeutice apei. Se vor administra 1-3 lingurite din aceasta infuzie, de 2-3 ori pe zi.

3. Fumigatia

Pe o tabla incinsa la foc (poate fi pusa pe un ochi de aragaz sau deasupra unei lumanari) se pune o bobita de smirna, care va incepe sa fumege, raspandind in incapere un miros specific. Daca rasina se aprinde, o vom stinge, intrucat flacara o va mistui impreuna cu substantele sale aromate, fara ca acestea sa se difuzeze in aer. In schimb, daca este lasata sa arda mocnit pe tabla incinsa, fumul care se va raspandi lent in incapere, de la bobita de smirna (care nu trebuie sa fie mai mare ca o aluna), va inmiresma atmosfera pentru o perioada de cel putin o ora, exercitandu-si efectele terapeutice.

Tamaia – Proprietatile sale miraculoase

Rasina arbustului (Boswelia sacra) care creste in tarile Orientului Mijlociu – Liban, Iordania, Israel – este si ea unul dintre cele trei daruri aduse de cei Trei Crai de la Rasarit in noaptea Nasterii Domnului. Tamaia este folosita in ritualurile crestine datorita proprietatii sale de a purifica mintea si spiritual, dea sfintii locurile si de a indeparta energia negativa. In medicina populara si in cea manastireasca romaneasca, este un pretios leac magic, cu virtuti de protectie si de exorcizare. Se spune ca o bucatica de tamaie sfintita tinuta la gat apara de deochi, de blestem, de ispitele Necuratului, de boli si de toate relele. De fapt, binecunoscuta zicala romaneasca: „Fuge ca dracu de tamaie” ilustreaza cat se poate de bine eficienta acestui remediu magic.

Utilizarile terapeutice ale tamiei sunt aceleasi ca cele ale smirnei, adica: tinctura, infuzia si fumigatia, iar modul de preparare si administrare este, de asemenea, acelasi.