Ce au cartofii copti, bananele, fasolea alba, pasta de tomate si caisele uscate in comun?
Da, au un gust minunat. Dar mai mult decat atat, toate sunt surse bogate de potasiu.
Acest mineral vital a fost de mult timp cunoscut pentru proprietatea sa de a contribui la reducerea tensiunii arteriale. Un studiu recent realizat de Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York evidentiaza un alt beneficiu important oferit de acest mineral: eficacitatea sa in prevenirea accidentului vescular cerebral la femei, dupa menopauza.
Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 11 ani si a fost efectuat asupra unui numar de 90.137 de femei, cu varste cuprinse intre 50-79, aflate in perioada de postmenopauza. Acest studiu a stabilit ca femeile care au mancat mai mult potasiu au fost cu 12% mai putin susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral in general si cu 16% mai putin susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral ischemic in comparatie cu femeile care consumau mai putin din acest mineral. Toate aceste femei nu suferisesa un accident vascular cerebral pana la inceperea studiului si fiecare dintre acestea a consumat potasiu prin dieta, nu prin suplimente.
“Potasiul este o componenta vitala a functiei celulare”, spune Sylvia Wassertheil-Smoller, cea care a condus cercetarea. “Acesta afecteaza celulele endoteliale care au rol in reglarea circulatiei, asa ca, probabil, ar putea stimula fluxul sanguin in zonele critice.”
Oare organismul nostru primeste suficient potasiu prin dieta noastra? Nici pe departe. Conform Asociatiei Americane de Cardiologie, doza de potasiu recomandata unui adult este de aproximativ 4.700 de miligrame pe zi. Statisticile arata ca mai putin de 2% din adulti consuma aportul zilnic recomandat de potasiu. Aceasta inseamna ca prea multi dintre noi ne privam organismul de un mineral care construieste musculatura, intareste oasele, protejeaza inima si, de asemenea, ne protejeaza impotriva accidentului vascular cerebral.
Vestea cea buna este ca nu este foarte dificil sa crestem aportul de potasiu. Chiar si mai bine decat atat este ca unele dintre cele mai bogate alimente in potasiu au un gust absolut delicios! Acestea sunt trei alimente care ii pot oferi organismului tau o cantitate mare de potasiu:
• Un cartof copt – 1081 mg de potasiu
• 30 g fasole alba – 595 mg de potasiu
• 80 g caise uscate – 755 mg de potasiu
Alte alimente bogate in potasiu sunt:
• 55 g pasta de tomate – 664 mg de potasiu
• 1 banana – 594 mg de potasiu
• 225 ml de suc de morcovi – 689 mg de potasiu
In plus, consumand mai multe astfel de alimente, organismul tau va primi si celelalte beneficii, inculsiv o imunitate mai puternica, o digestie mai eficienta si niveluri de energie mult mai ridicate.