Uleiul de masline a fost utilizat inca de acum cateva mii de ani in urma. De fapt, maslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente cunoscute. Desi exista o multime de informatii pe aceasta tema, realitatea este ca acest ulei de masline este unul extrem de sanatos, iar aceasta realitate nu mai poate fi pusa la indoiala. De fapt, am putea spune ca este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri disponibile in ziua de astazi. Privind uriasa sa gama de beneficii, inclusiv – proprietatile antiinflamatorii, sanatatea cardiovasculara, digestiva, a oaselor, a vederii si proprietatile de prevenire a cancerului, dar nu numai, putem considera uleiul de masline ca fiind un aliment extrem de benefic.
Majoritatea oamenilor cunosc aceste beneficii uimitoare oferite de uleiul de masline, dar majoritatea oamenilor nu sunt constienti de proprietatile negative pe care acest ulei le poseda atunci cand este incalzit. Atunci cand este incalzit, chiar si la temperaturi extrem de scazute, toate enzimele uimitoare si toate beneficiile sale pentru sanatate pe care le contine ajung sa fie distruse si uleiul in sine se transforma in grasime trans. Acest tip de grasimi este unul dintre cele mai periculoase pentru sanatatea organismului tau. Grasimile trans contribuie la cresterea nivelului de colesterol “rau” si la reducerea nivelului de colesterol “bun”.
Chiar si incalzirea acestui ulei la o temperatura foarte scazute face ca acest ulei sa se transforme intr-unul nesanatos. Uleiul de masline poate fi considerat benefic pentru consum intr-o singura forma, in starea sa naturala, atunci cand este pastrat la temperatura camerei. Uleiul de masline este excelent la prepararea dressingurilor, poate fi consumat cu paine si cu sare si poate fi adaugat peste felurile tale preferate de mancare gatita pentru acea aroma inconfundabila a sa.
La achizitionarea uleiului de masline este foarte important sa acorzi atentie anumitor detalii. Exista o cerere uriasa pentru acest tip de ulei si din pacate productia nu satisface aceasta cerere. Exista uleiuri vandute in magazine ca fiind uleiuri de masline pure, care sunt de fapt alcatuite din ulei de masline si din alte tipuri de ulei. Exista anumite standarde utilizate pentru uleiul de masline pur. Consiliul International al Uleiului de Masline (IOOC) eticheteaza uleiul care contine standardele reale in cazul uleiului de masline extravirgin si in cazul celui virgin. In cazul in care nu vedeti eticheta IOOC, exista posibilitatea ca uleiul de masline pe care doriti sa-l cumparati sa nu fie autentic. Un alt aspect caruia ar trebui sa-i acordati atentie este ca uleiul cumparat sa fie “presat la rece”. Asta inseamna ca maslinele nu au fost incalzite in timpul extragerii uleiului, un aspect foarte important. In cazul in care uleiul este incalzit, scopul utilizarii acestui ulei este invins complet.