Un simbol al longevitatii in Asia datorita proprietatilor de promovare a sanatatii, ciupercile Shiitake au fost folosite in scopuri medicinale timp de mai mult de 6.000 de ani. Aceste ciuperci sunt cultivate in intreaga lume in scopuri medicinale si culinare. Nu de foarte mult timp, aceste ciuperci miraculoase sunt cultivate si pe teritoriul tarii noastre.
In timpul dinastiei Ming (1368-1644 d. Hr.) medicul chinez Wu Jue sustinea ca aceasta ciuperca poate fi utilizata in scopuri medicinale pentru a trata infectiile tractului respirator superior, circulatia sanguina scazuta, patologiile hepatice, starile de epuizare, imbatranirea prematura si ca tonic al Qi-ului.
La fel ca si in cazul altor ciuperci, aceste ciuperci speciale sunt la fel de misterioase in unicitatea lor precum sunt de delicioase. Shiitake are un gust pamantesc, de nuca, ceea ce o face sa fie considerata o delicatesa de catre lumea bucatariei moderne. Multi bucatari prefera sa utilizeze Shiitake in forma sa uscata, deoarece se pare ca aceast proces de uscare la soare ii sporeste aroma. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca efectul razelor UV transforma ergosterolul in vitamina D, ceea ce face din aceasta ciuperca o sursa importanta de vitamina D.
In vara anului 2004, micologul Paul Stamets a descoperit faptul ca nivelul de vitamina D din ciupercile Shiitake proaspat culese, cultivate in interior, a crescut de la 110 UI (unitati internationale) la un uimitor 46000 UI per 100 de grame in cazul in care ciupercile au fost plasate in aer liber la soare timp de sase ore. Acest lucru inseamna ca doar un gram de ciuperci expuse la soare timp de 6 ore iti poate oferi 460 UI de vitamina D, intreaga cantitate zilnica de care organismul tau are nevoie.
Uimitoarele beneficii asupra sistemului imunitar
Din punct de vedere naturist, Shiitake este o ciuperca fascinanta datorita aplicatiilor sale in domeniul sanatatii si datorita profilului sigur pe care-l poseda. Cercetarile actuale au descoperit ca extractele din aceasta ciuperca au proprietati uimitoare de reglare a sistemului imunitar, avand proprietati antivirale, antibacteriene si de inhibare a formarii cheagurilor de sange. Un studiu publica in Revista de Microbiologie si Biotehnologie in anul 2009 a raportat ca extractele polizaharidice de Shiitake au capacitatea de a stimula functia si activarea macrofagelor. Macrofagele sunt celule albe din sange implicate in raspunsul initial al organismului in fata infectiilor.
In ceea ce priveste efectul pe care-l are aceasta ciuperca asupra sistemului imunitar al organismului exista numeroase studii stiitifice si toate concluziile acestor studii sunt uimitoare. Pe de o parte, numeroase studii au demonstrat capacitatea pe care o poseda aceste ciuperci de a preveni activitatea excesiva a sistemului imunitar. Pe de alta parte, un numar egal de studii au demonstrat capacitatea acestei ciuperci de a stimula raspunsurile sistemului imunitar in anumite circumnstante. Cu alte cuvinte, din punct de vedere alimentar, aceasta ciupera are capacitatea de a spori functionarea sistemului imunitar in ambele directii, oferindu-i un impuls atunci cand este necesar si reducandu-i activitatea, atunci cand functionarea sa excesiva nu este necesara.
Cele mai cunoscute componente ale acestor ciuperci sunt polizaharidele. Desi multe ciuperci sunt cunoscute pentru cantitatea de polizaharide pe care o contin, foarte putine dintre acestea au fost studiate intr-un mod atat de atent precum au fost si continua sa fie ciupercile Shiitake. Aceasta ciuperca este unica in varietatea sa de polizaharide si in special de glucani.
Uimitoarele beneficii asupra sistemului cardiovascular
Studiile recente demonstreaza efectul de protectie pe care-l are aceasta ciuperca asupra sistemului cardiovascular, prin prevenirea lipirii celulelor imunitare de captuseala vaselor sanguine. In plus, beneficiile cardiovasculare oferite de aceasta ciuperca implica si suportul antioxidant pe care il ofera organismului. Stresul oxidativ cronic este un factor critic in dezvoltarea aterosclerozei si in cazul dezvoltarii altor afectiuni cardiovasculare. Una dintre cele mai bune metode prin care putem reduce riscul de stres oxidativ cronic este reprezentat de consumul unei deite bogate in substante nutritive antioxidante. Ciupercile sunt o sursa foarte buna de trei minerale esentiale antioxidante: mangan, seleniu si zinc. De asemenea, Shiitake contine anumiti fitonutrienti neobisnuiti. Unul dintre cei mai studiati fitonutrienti este ergotioneina (ET), un fitonutient derivat din aminoacidul histidina, care are un efect impresionant asupra sanatatii intregului organism.
Beneficii anti-cancer
In ceea ce priveste beneficiile anti-cancer detinute de aceste ciuperci, Societatea Americana de Cancer sustine ca acestea nu par a avea un efect anti-tumoral direct asupra animalelor de laborator, dar sfarseste prin a adauga ca sunt necesare studii suplimentare pentru a determina efectul pe care-l au aceste ciuperci asupra oamenilor. In plus, organizatia constata ca abilitatile de prevenire a cancerului sunt o consecinta a efectului pozitiv pe care aceste ciuperci il au asupra sistemului imunitar. Ciupercile Shiitake contin o substanta numita lentinan, o substanta extrem de cercetata care are capacitatea de a lupta impotriva infectiilor si a bolilor prezente la nivelul intregului organism.