Un somn odihnitor poate face o mare diferenta in ceea ce priveste calitatea vietii tale. Persoanele care sufera de insomnii sunt cu de pana la patru ori mai predispuse la aparitia depresiei, mult mai predispuse la aparitia afectiunilor cardiovasculare, obezitate si diabet. In plus, lipsa somnului odihnitor scade considerabil productivitatea si bucuria generala. Iata care sunt cele SAPTE ponturi care te vor ajuta sa adormi mai usor:
7. Fa-ti un control
Nu trebuie sa te alarmezi. Cu toate acestea, in cazul in care esti urmarit de insomnii destul de des, te sfatuim sa ceri sfatul unui specialist. Probabil ca nu e cea mai acceptata solutie, dar daca ai obiceiul de a pierde noapte dupa noapte incercand sa adormi, aceasta este cea mai buna solutie. Este mai bine sa afli cat mai repede daca suferi de o afectiune sau de o tulburare a somnului.
6. Lasa grijile deoparte
Sa recunoastem ca majoritatea dintre noi traim viata intr-o agitatie continua. Schimbarile, stresul, chiar si fericirea brusca si excesiva ne pot deregla cu usurinta ceasul biologic. Incearca zilnic sa-ti programezi un tip de activitate recreativa precum meditatia sau o baie fierbinte. Astfel sirul gandurilor continue vor slabi in intensitate, iar astfel vei putea sa adormi mult mai usor. Ruminatia mentala este una dintre principalele cauze pentru care foarte multe persoane nu reusesc sa adoarma destul de repede.
5. Cand si cum sa atipesti
Atunci cand nivelul de energie scade, intre orele 15-17, majoritatea dintre noi simtim nevoia sa atipim cateva zeci de minute. Cu toate acestea, majoritatea specialistilor ne recomanda sa nu dormim mai mult de 20 de minute dupa-amiaza. Depasind cele 20 de minute, ne trezim mai obositi decat eram cand ne-am culcat si ne va fi mai dificil sa adormim seara.
4. Abordarea naturala
Anumite plante si ceaiuri te pot ajuta sa te relaxezi si sa adormi mai usor. Ceaiul de musetel este foarte util in aceasta privinta. Acesta induce o stare de relaxare si are un efect pozitiv asupra sistemului nervos. Alte lichide, precum un pahar de lapte cald sau 50-100 de ml de vin rosu te pot ajuta.
3. Nu manca noaptea
In timp ce te pregatesti sa adormi, nivelul acizilor scade. De asemenea, prin consumul de alimente sau de bauturi noaptea, atunci cand ar trebui sa-si slabeasca activitatea, metabolismul devine alert pentru a ajuta la digestia hranei. Evita sa mananci sau sa bei foarte multe lichide inainte sa adormi.
2. O rutina
Daca esti obisnuit sa adormi spre dimineata, asta in cazul in care nu ai un program fix pe care sa-l urmezi incearca sa adormi in fiecare noate cu o jumatate de ora mai devreme decat in ziua precendenta. Astfel corpul tau se va obisnui si va deveni natural sa adormi devreme. In plus, este necesar sa intelegi ca organismul tau beneficiaza in mod diferit in urma somnului in timpul noptii.
1. Creeaza-ti mediul perfect
Obisnuiti-va ca dormitorul sa fie locul in care doar dormiti. Daca stati in pat, vorbiti la telefon, va uitati la televizor si va desfasurati majoritatea activitatilor zilnice in dormitor, o sa fie dificil sa-l priviti ca pe un loc de relaxare si de odihna. Muzica relaxanta, o camera racoroasa si intunecata, betisoare parfumate, toate va vor ajuta sa va relaxati si sa adormiti mai usor.