Cele PATRU invataturi pretioase ale indienilor nativi americani

1190

Ce inseamna Marele Spirit pentru tine? Rezonezi mai mult cu Marele Spirit sau cu un alt nune acordad divinitatii, indiferent cum este numita aceasta? Indiferente care este adevarul tau, ramai aproape de el, intelege faptul ca iti ofera tarie, putere, ca te hraneste in fiecare zi si ca are grija de tine la tot pasul. Cunoscand care este Marele Spirit in cazul tau, poti ramane mult mai aproape de tine insuti. De asemenea, recunoasterea unui Mare Spirit de mai multe ori pe zi iti permite sa cunosti un mult mai profund sentiment de recunostinta.

Iata care sunt cele PATRU invataturi pretioase ale indienilor nativi americani pe care ar trebui sa ti le amintesti in fiecare zi:

#1. Acorda un mare respect fiintelor umane din viata ta

A acorda respect implica onorarea celor din jurul tau. Fie ca este vorba de seful tau sau de un iubit, de omul fara adapost de pe strada, de pisica de la scara blocului sau de planta care are nevoie de tine pentru a fi udata. Masura in care ne respectam pe noi insine este reprezentata de masura in care ii respectam pe semenii nostri. Maiasii spun “In Lak’ech”, ceea ce inseamna “Eu sunt un alt tu si tu esti un alt eu”. Hindusii si yoginii spun “Namaste”, adica, “lumina din mine onoreaza si este una cu lumina din tine” sau “Ceea ce este Dumnezeiesc in mine saluta ceea ce este Dumnezeiesc din tine.” In Africa acestia spun “Ubuntu”, ceea ce inseamna “Eu sunt pentru ca tu esti”. Aceste trei fraze de o profunda semnificatie din trei culturi diferite arata importanta respectului dintre oameni, deoarece acestia nu sunt diferiti fata de tine.

#2. Ofera un sprijin si bunatate acolo unde este nevoie

Acordarea unei maini de ajutor unei persoane poate contribui la imbunatatirea vietii sale, iar bunatatea poate veni sub orice forma, fie ca este vorba de o imbratisare, de o strangere calduroasa de mana sau de un zambet. Uneori ne traim vietile intr-o mult prea mare graba pentru a observa atunci cand cineva are nevoie de ajutorul nostru. Asa ca, daca ne-am deschide ochii in fata momentelor cand cineva are nevoie de ajutorul nostru, am reusi sa pasim mult mai des in afara noastra insine si in afara problemelor noastre. Acest lucru ne ajuta sa ne indepartam concentrarea de la propriile noastre poveri si sa fim binecuvantarea altei persoane.

#3. Fii sincer si onest in orice moment

Poate fi dificil ca intotdeauna sa spui adevarul, dar adevarul onoreaza persoana de langa tine si este mult mai bine pentru mintea, trupul si spiritul nostru. Pastreaza sentimentele, gandurile si secretele in interiorul tau si cu timpul acestea te pot manca de viu. Comunicarea onesta ar trebui sa fie ceva ce ar trebui sa ne reamintim sau sa reinvatam deoarece multora dintre noi ni s-a spus sa facem liniste si sa ascultam de invatatorii si de profesorii nostri. Ca mic copil, auzul cuvintelor “liniste” poate avea un efect mult mai profund decat cel imediat, acela de a nu fi prea galagios in biblioteca de exemplu. Acest “liniste” ne poate face sa ne inchidem gura in momentele in care dorim cu adevarat sa vorbim, sau mai rau, am putea spune exact ceea ce credem noi ca oamenii ar vrea sa auda ca fiind “frumos”. Da-ti voie sa-ti impartasesti adevarul deschis, cu onestitate si cu bunatate in inima ta.

#4. Ai grija de sanatatea mintii si de sanatatea corpului tau

La fel cum avem grija de mintea si de corpul nostru, in acelasi mod ne onoram si pe noi insine. Grija fata de mintea si de corpul nostru, poate fi diferita in functie de nevoile fiecaruia dintre noi. Probabil ca ai grija de mintea si de corpul tau mancand alimente sanatoase, pline de viata si avand un stil de viata activ. Indiferent de ceea ce facem pentru noi insine, ne oferim noua insine iubire si astfel ii putem iubi mult mai mult pe ceilalti. Atunci cand te vei iubi pe tine insuti, ii vei iubi pe toti din jurul tau, pentru ca acestia sunt la fel ca si tine.