Cele OPT uimitoare etape ale dezvoltarii umane sufletesti si egocentrice

1153

In cartea sa “Natura si sufletul uman”, Bill Plotkin ne dezavluie planul fundamental al dezvoltarii umane, plan pe care acesta-l numeste “Cele opt etape ale dezvoltarii umane sufletesti si egocentrice”. O parte psihologie, o parte filosofie, cartea este un tratat cu adevarat uimitor despre conditia umana, dezvaluind drumul pe care-l parcurgem fiecare dintre noi din frageda pruncie catre adevarata intelepciune. Iata care sunt cele OPT etape ale dezvoltarii umane sufletesti si egocentrice:

1. Nevinovatul din cuib

5

Aceasta este etapa de copilare timpurie, stadiul nevinovatiei. In acest stadiu nu dispunem de limbajul uman. Totul este nevinovat. Locul nostru este cuibul. Ne uitam, ascultam, simtim, mirosim totul pentru prima data si este miraculos. Nu suntem inca in stare sa etichetam lumea din jurul nostru. Abilitatea noastra de a ne folosi de mintea noastra verbala este precara. Nu cunoastem denumirile lucrurilor din jurul nostru si nu ne gandim ca “ramura” creste dintr-un “trunchi de copac”. Copacul pur si simplu este, iar noi pur si simpu suntem definiti de “eu sunt”.

Exista numai imagini, mirosuri, sunete, sentimente si miscarile din jurul nostru. Prezenta luminii este extrem de importanta. Sentimentele sunt primare, gandirea este secundara. Viata noastra se afla intr-o foarte mare stransa legatura cu sentimentele noastre si cu corpul nostru fizic. Facem primii pasi catre o aventura in lumea fascinanta din jurul nostru plini de o curiozitate profunda. Suntem inocenta intruchipata. Suntem un suflet. Ne aflam, fara indoiala, intr-o legatura cu tot ceea ce exista, iar in acest stadiu totul este pus de catre noi sub semnul curizoitatii. Ego-ul nostru este cat un varf de ac, dar incepe sa se dezvolte. Suntem nascuti inr-o creatura care are capacitatea de a se minuna si de a-si pune intrebari in legatura cu lumea din jurul ei.

2. Exploratorul din gradina

04

Aceasta este etapa copilariei de mijloc, etapa mirarii. In aceasta etapa, suntem in curs de a ne dezvolta relatia cu natura si cu cultura.  Domeniul nostru este gradina, mediul apropiat. Exploram, imitam si ne imaginam noi modalitati prin care ne putem conecta cu oamenii, cu lucrurile si cu mediul din jurul nostru. Limba este un instrument uimitor cu care ne putem juca toata ziua. Mai mult decat atat, aceasta este perioada in care procesul de invatare reprezinta pentru noi o binecuvantare si o distractie fara de margini. Joaca este extrem de importanta.

Curiozitatea este primara, explorarea este secundara. Viata noastra se afla intr-o stransa legatura cu descoperirea familiei, culturii, biodiversitatii uimitoare a ecosistemului. Invatam cum sa numim si sa etichetam lucrurile printr-o curiozitate din ce in ce mai profunda. Devenim din ce in ce mai creativi. Construim castele si fortarete. Ne cataram in copaci. Vorbim cu veveritele si cu porumbeii si devenim din ce in ce mai indragostiti de fiecare moment. Devenim indivizi unici intr-o lumea care pare fara de sfarsit. Ego-ul nostru este la stadiul de samanta, este un ou. Acesta este momentul in care ego-ul nostru isi planteaza radacinile. Devenim o creatura care dispune de o anumita autonomie.

3. Actorul de la Oasis

6

Aceasta este etapa adolescentei timpurii, etapa focului creativ. In aceasta etapa suntem preocupati de asigurarea unui sine social autentic. Domeniul nostru este reprezentat de oaza sociala. Explorarea este in continuare foarte importanta, dar centrul preocuparilor noastre s-a schimbat catre preocuparile sociale si modalitatile in care putem sa ne integram in grupurile noastre sociale si de a relationa cu cei din jurul nostru de la egal la egal. Pubertatea este o forta uimitoare care ne transforma in puternice feluri. Ego-ul devine extrem de important. Presiunea sociala este primara, sexualitatea este secundara.

Viata noastra in aceasta etapa tine foarte mult de descoperirea si stabilirea locului nostru in societate. Cautam confirmare prin paradigma societatii, iar curiozitatea noastra se muta aproape complet catre sexualitate. Suntem din ce in ce mai autentici si am inceput sa recunoastem autenticitatea altora. Recunoastem limitele proprii si ale celorlalti. Devenim o creatura care are capacitatea de a se indeparta de casa.

4. Coconul ganditor

1

Aceasta este etapa tarzie a adolescentei, stadiul plin de intuneric si mister. In aceasta etapa suntem preocupati de intelegerea Marelui Mister. Domeniul nostru este coconul propriu: un loc al transformarii mistice si mitice in taramul subconstient. Am inceput sa eploram noi modalitati de renuntare, de a spune la revedere si in acelasi timp de a explora noi metode de identificare si de definire a lumii in care traim. Devenim din ce in ce mai sensibili in fata coincidentelor, iar misterul pentru noi este un ghid al cunoasterii.

Explorarea este esentiala.  In aceasta perioada invatam sa ne onoram obstacolele si sa ne eliberam de atasamente. Invatam din ce in ce mai mult, cautam sa ne extindem zona de confort, depasim anumite paradigme mentale si traversam praguri esentiale in dezvoltarea noastra. Ego-ul nostru este pe deplin format, gata sa iasa din cocon. Devenim o creatura care are capaciatea de a initia dezvoltarea sufleteasca.

5. Sufletul ucenic

3

Aceasta este etapa maturizarii timpurii, stadiul actiunilor bazate pe o anumita viziune. In aceasta etapa, preocuparea noastra este aceea de a invata cat mai multe despre istoria culturii noastre. Domeniul nostru este izvorul, izvorul adancimii culturale. In aceasta perioada cream fundatia pentru ceea ce va deveni vocatia noastra. Initierea noastra pe taramul sufletului este o adevarata sursa de inspiratie pentru noi. Invatam cum sa patrundem pe taramul cunostintelor vechi si sa stam pe umerii gigantilor.

De asemenea, invatam mult mai multe despre interconectarea marinimoasa a cosmosului si a naturii. Constientizarea este primordiala. Inspiratia este primara, intelegerea este secundara. Viata noastra este in curs de a ne dezvolta intr-un suflet cu drepturi depline. Cautam sa construim platforme si fundatii sigure care ne vor permite sa avansam in calatoria noastra. Invatam sa ascultam o limba mai veche decat cea a cuvintelor. Ego-ul nostru are aripi si este gata sa-si ia zborul. Devenim o creatura cu capacitate de creatie culturala.

6. Artizanul

4

Aceasta este etapa de maturitate tarzie, stadiul de renastere culturala. In aceasta etapa, suntem preocupati sa manifestam un sistem de livrare a muncii sufletului nostru. Domeniul nostru este livada salbatica, un mediu robust de fruct copt. Ne-am descoperit vocatia noastra unica. Ne preocupam din ce in ce mai mult in cultivarea sufletului. Incepem sa intelegem ca dezvoltarea sufleteasca este o arta si invatam cum putem sa-l oferim celor din jurul nostru. Bunavointa este primara, predarea este secundara.

Viata noastra consta in plantarea semintelor cunostintelor noastre adanc in constiinta celorlalti: oameni sau nu. Cautam sa cultivam intelepciunea sufleteasca impartasind-o cu ceilalti. Putem auzi natura comunicand cu noi intr-un limbaj mai vechi decat cuvintele. Ego-ul nostru este in plin zbor. Devenim o creatura cu o capacitate de maiestrie.

7. Maestrul in alunisul batranilor

02

Aceasta este etapa senioratului, stadiul integritatii. In aceasta perioada suntem preocupati de lumea din jurul nostru ca un intreg, ca o conexiune vibratorie plina de viata. Domeniul nostru este dumbrava, un loc care se afla in legatura cu intregul ecosistem. Ne-am plantat semintele, iar acum le privim cu se dezvolta. Am fost incoronati cu mantia maiestriei si acum putem vedea conectiunea dintre fiecare lucru de pe Pamant. Intelepciunea este extrem de importanta.

Vigilenta este primara in stadiul senioratului.  Viata noastra este in stransa legatura cu grija pe care o acordam sufletului uman si comunitatii. Putem atat auzi, cat si vorbi o limba mai veche decat cea a Pamantului. Ego-ul nostru zboara mai presus de toate, incercand sa inteleaga cum se imbina totul. Devenim o creatura cu capacitatea de a se preda in fata cosmosului.

8. Inteleptul din pestera muntelui

7

Aceasta este etapa senioratului tarziu, stadiul de har. In aceasta etapa suntem preocupati de tendinta de a privi Universul ca pe un intreg. Domeniul nostru este o pestera de munte, un loc inaltat de unde putem privi toata splendoarea cosmosului. Ne predam harului. Suntem umiliti de propria noastra intelepciune si onorati de viata pe care o traim.

Recunostinta este extrem de importanta. Viata noastra presupune in aceasta etapa unificarea cu cosmosul. Nu cautam nimic mai mult deca eliberarea totala de atasamente. Am devenit o limba mai veche decat cuvintele. Ego-ul nostru se odihneste, cuibarit intr-un cuib al infinitului. Noi devenim o creatura cu capacitatea de a renaste, dar in primul rand de a muri.