Cele mai intalnite CINCI probleme spirituale si solutiile acestora

1502

Acestea sunt cele cinci intrebari care apar destul de des in comunitatea spirituala din intreaga lume. Trebuie sa luam in considerare ca, indiferent care sunt solutiile prezentate la aceste cinci intrebari, conflictele de valori vor continua sa existe, indiferent de gradul de spiritualitate al unei persoane.

Iata care sunt cele mai intalnite CINCI probleme spirituale si solutiile acestora:

1. Invataturile unui mentor

passing the baton

In foarte multe dintre comunitatile spirituale, primirea de sfaturi si de indrumari din partea unui mentor este adesea privita ca fiind o validare extrem de important de catre membrii acesteia. De partea cealalta, exista acele persoane cu o viziune asa numita “anti-autoritara”, adica acestia sunt de parere ca fiecare dintre noi este propriul sau mentor, aceasta modalitate, sunt ei de parere, ii va aduce mult mai aproape de Divinitate decat predarea mintii si sufletului in fata oricarui astfel de “Guru”.

O solutie: Fiecare dintre noi ne aflam intr-un anumit stadiu al evolutiei noastre spirituale si avem nevoie de diferite puncte de vedere in calatoria noastra, chiar si contradictorii, pentru a ne dezvolta. Anumite persoane au o sete extraordinara de independenta, iar altii doresc din tot sufletul sa faca parte din ceva mult mai mare decat ei insisi, adica sa se bucure de experienta comuna, cum ar fi o traditie religioasa sau intelepciunea unui maestru spiritual.  Viata ne ofera lectii la fiecare pas din drumul nostru. Cel mai important este sa fim constienti de efectele pe care le creaza in sufletul nostru predarea in fata unei astfel de autoritati.

2. Disciplina sau independenta?

01

Practicile spirituale implica de cele mai multe ori o practica zilnica care are ca scop conectarea noastra continua cu scopul nostru profund, dar unii cred ca acest obicei poate conduce o anumita persoana la un comportament obsesiv. Este o disciplina sau este o dependenta practicarea spiritualtatii zi de zi?

O solutie: Nu ar trebui sa conteze pentru tine ceea ce face altcineva cu scopul de a se hrani din punct de vedere spiritual si care este acea frecventa pe care incearca sa o atinga. De asemenea, nu exista asa ceva ca “prea mult suflet”, asa cum nu exista “prea multa sanatate”, sau prea multa “stima de sine”. Asculta-ti instinctul si renunta la ideea potrivit careia echilibrul pentru o anumita persoana este unul universal. In cazul in care Dumnezeu este pentru tine o experienta exterioara, atunci, nici macar o singura practica de pe lumea aceasta nu te va putea aduce mai aproape de divinitate. De asemenea, legatura cu Divinitatea nu devine mai puternica  atunci cand practici un ritual lipsit de interes si intr-un mod superficial, doar pentru ca este vineri astazi.

3. Sprijinirea sinelui sau hranirea ego-ului?

07

Unii sunt de parere ca promovarea sinelui si celebrarea acestuia reprezinta un comportament pur egoic si ca orice demonstratie de dorinta sau de lauda personala sta impotriva oricarei practici de altruism si de umilinta. Altii sustin ca persoanele spirituale ar trebui, la fel ca oricine altcineva, sa onoreze si sa valoreze ceea ce ofera lumii din jurul lor. In plus, acestia sunt de parere ca, in cazul in care nu ne promovam talentele si nu ne scoatem in evidenta calitatile, nu vom supravietui.

O solutie: Exista un astfel de lucru ca o relatie sanatoasa cu ego-ul tau. In loc sa fii o parte din mobilierul proverbial al vietii sau sa incerci sa te amesteci in fundal de dragul de a satisface judecata celorlalti, poti sa dai dovada de compasiune fata de sinele tau si sa-ti celebrezi calitatile, in special in cazul in care simti ca altii nu au facut asta indeajuns. In cazul in care sinele tau a devenit “umflat” intr-un mod fals, atunci pentru tine provocarea urmatoare este reprezentata de detasamentul constient. Uniunea cu Divinitatea poatea astepta pana dupa ce te-ai bucurat de beneficiile impamantenirii in auto-apreciere si in auto-ingrijire – chiar si Budda a inteles aceasta realitate.

4. Angajamentul

01

“Pastreaza-ti intregitatea si cuvantul atunci cand faci un angajament”, spre deosebire de “ singura constanta este schimbarea; prin urmare, orice angament luat este o iluzie si nu ar trebui sa reprezinte o limitare.”

O solutie: Indiferente de care parte te afli, asigura-te ca adevarul viziunii tale despre angajamente in general iese la iveala in fata oamenilor din jurul tau si lasa-i pe acestia sa decida daca valorile lor personale se afla intr-o conexiune cu propriile tale valori.

5. Increderea in responsabilitatea personala sau in mentalitatea de victima?

The Great Rescue - Landscape

Anumite persoane cred ca cea mai buna modalitate de a fi sensibil, plin de compasiune si de iubire este aceea de a le adopta celor din jurul tau toate provocarile, cu scopul de a le reduce suferinta. Alte persoane sunt de parere ca aceasta compasiune de care va vorbim implica increderea in cealalta persoana de a lua deciziile corecte si de a o lasa sa mearga pe drumul sau, asa cum stie ea.

O solutie: Nimeni nu poate rezolva intr-un mod de durata problemele altei persoane si procedand astfel, o sa-i permiti acestei persoane sa adopte un sentiment de neputinta si de victimizare. Asta sa nu mai mentionam si complexul eroului care se abate asupra ta in astfel de situatii, cu alte cuvinte mandria. Acestea fiind spuse, asteapta o invitatie mai intai, inainte de a face alegerea de a te implica si aminteste-ti reducerea suferintei este plina de compasiune numai in masura in care este implicat si un anume grad de responsabilitate din partea persoanei pe care doresti sa o ajuti.