Cele mai bogate UNSPREZECE alimente de pe Pamant din punct de vedere nutritiv

1890

Fiecare dintre noi dispunem de o cantate limitata de produse alimentare pe care le putem consuma intr-o singura zi. Cu scopul de a maximiza cantatatea de nutrienti pe care i-o oferim organismului, este foarte important sa alegem “bugetul caloric” cu o foarte mare intelepciune. Cea mai buna modalitate prin care putem face acest lucru este reprezentata de consumarea alimentelor care ne ofera o foarte mare cantitate si varietate de nutrienti.

Iata care sunt cele mai bogate UNSPREZECE alimente de pe Pamant din punct de vedere nutritiv

1. Somonul

The Meat HouseNu toti pestii au fost facuti sa fie egali.

Somonul precum si alte tipuri de peste gras, contin o cantitate impresionanta de acizi grasi esentiali Omega3.  Acizii grasi Omega3 sunt extrem de importanti pentru optima functionare a organismului tau, aflandu-se intr-o stransa legatura cu imbunatatirea starii generale de sanatate si cu reducerea riscului aparitiei unor afectiuni grave de sanatate.

Desi somonul este pretuit in principal pentru compozitia sa bogata de acizi grasi, acest peste contine, de asemenea, o cantitate masiva de alte elemente nutritive.

O bucata de 100g de somon salbatic contine 2.8 grame de Omega3, impreuna cu o multime de proteine animale de inalta calitate si o tona de vitamine si minerale, inclusiv cantitati mari de magneziu, potasiu, seleniu si toate vitaminele din complexul de vitamine B.

Ideal ar fi sa consumi peste gras cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a-i asigura organismului si in special creierului tau acizii grasi de care are atat de mare nevoie.

Studiile demonstreaza ca persoanele care mananca peste gras cu regularitate sufera de un risc mult mai mic de afectiuni cardiovasculare, de dementa, de depresie si de o intreaga gama de afectiuni comune de sanatate.

De asemenea, sa nu uitam faptul ca acest peste are un gust minunat, iar pregatirea acestuia nu ne da foarte multe batai de cap. De asemenea, acest peste promoveaza senzatia de satietate destul de rapid. In plus, nu este foarte bogat in calorii.

In cazul in care ai aceasta posibilitate, alege somonul salbatic in locul celui de crescatorie. Este mult mai bogat in substante nutritive, iar acizii grasi Omega6 si Omega3  sunt de o calitate mult mai buna,. In plus exista o mult mai mica probabilitate ca acesta sa contina compusi nocivi organismului.

2. Kale

kale

Dintre toate verdeturile, varza kale este regina!

Aceasta varza este foarte bogata in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si diferiti compusi bioactivi.

O portie de 100g de varza Kale contine:

200% din necesarul zilnic de vitamina C

300% din necesarul zilnic de vitamina A (beta-caroten)

1000% din necesarul zilnc de vitamina K1

Cantitati mari de vitamina B6, potasiu, calciu, magneziu, cupru si mangan

2 grame de fibre, 3 grame de proteine si 50 de calorii

Din punct de vedere nutritiv, varza kale este superioara spanacului. Ambele sunt extrem de nutritive, dar varza Kale este mult mai saraca in oxalati, substante ce pot cauza depuneri de calciu pe intestine, impiedicand absoribirea acestui mineral.

Kale este foarte bogata in compusi bioactivi, inclusiv izotocianati si indol-3-Carbinol, elemente ce si-au demonstrat abilitatea de a lupta impotriva cancerului in cadrul numeroaselor studii stiintifice.

3. Algele marine

06

Adesea denumite “alge marine”, exista mii de specii diferite de astfel de plante marine, unele dintre acestea fiind incredibil de hranitoare.

In multe cazuri, algele marine sunt mult mai hranitoare in comparatie cu legumele obisnuite. Acestea sunt deosebit de bogate in minerale precum calciu, fier, magneziu si mangan.

De asemenea, sunt foarte bogate in compusi bioactivi, inclusiv ficocianina si carotenoizi. Unele dintre aceste substante sunt antioxidanti cu puternice efecte antiinflamatorii.

Aspectul in care aceste alge isi arata stralucirea este continutul foarte bogat de iod, un mineral folosit in procesul de producere a hormonilor tiroidieni.

Consumand  alge marine o singura data pe saptamana  vei putea sa-i oferi organismul tau toata cantitatea de iod de care are nevoie.

In cazul in care nu te impaci cu ideea de a manca alge marine, atunci poti opta pentru un supliment nutritiv. Comprimatele de alge marine sunt foarte ieftine si foarte bogate in iod.

4. Usturoiul

garlic

Usturoiul este cu adevarat un aliment uimitor. Nu numai datorita aromei pe care o ofera preparatelor, dar este,  de asemenea, extrem de hranitor.

Usturoiul este foarte bogat in vitamine C, B1 si B6, calciu, cupru, mangan si seleniu.

Usturoiul este, de asemenea, foarte bogat intr-un alt nutrient extrem de important denumit alicina, acesta fiind ingredientul activ din acesta.

Exista numeroase studii care demonstreaza beneficiile pe care usturoiul le ofera sanatatii. Usturoiul scade tensiunea arteriala si colesterolul rau (LDL) si stimuleaza cresterea colesterolului bun (HDL), fapt ce ne poate ajuta sa prevenim aparitia afectiunilor cardiovasculare.

De asemenea, este recunoscut pentru proprietatile sale de prevenire a cancerului, in special cel de stomac si de colon.

Usturoiul are o capacitate extraordinara de a ucide agentii patogeni, cum ar fi bacteriile si fungii.

5. Fructele de mare

01

Dintre toate organismele minunate pe care le gasim in mare, fructele de mare par a fi cele mai nutritive dintre toate, alaturi de algele marine.

Cele mai frecvent consumate fructe de mare sunt scoicile si stridiile.

Scoicile reprezinta cea mai importanta sursa de vitamina B12 cunoscuta pana acum. 100 de grame de scoici furnizeaza organismului de peste 16 ori necesarul zilnic de vitamina B12. De asemenea, contin si alte substante nutritive, precum vitamina C, complexul de  B-uri, potasiu, seleniu si fier.

Stritiile sunt, de asemenea, incredibil de hranitoare. 100 de grame de stridii iti ofera de 6 ori mai mult necesarul zilnic de zinc de care organismul tau are nevoie, impreuna cu mari cantitati de vitamina B12, de vitamina D si de alte elemente nutritive.

Fructele de mare sunt alimentele cele mai nutritive cunoscute pana acum, dar din pacate rareori le consumam.

6. Cartofii

01

In cazul in care exista un aliment foarte bogat in carbohidrati care imi lipseste datorita dietei reduse in carbohidrati pe care o urmez, sunt cartofii.

Un singur cartof contine o multime de minerale precum potasiu, magneziu, fier, cupru si mangan. De asemenea, este foarte bogat in vitamina C si in majoritatea vitaminelor din complexul B.

Cartofii sunt cu adevarat una dintre cele mai perfecte legume din lume.

Acestia contin cate putin din fiecare nutrient de catre organismul tau are nevoie si au existat relatari care au sustinut existenta anumitor oameni care au supravietuit consumand doar cartofi o lunga perioada de timp. De asemenea, gradul de satietate pe care-l ofera este unul extrem de ridicat.

De asemenea, in cazul in care fierbeti cartofii si le permiteti sa se raceasca, acestia formeaza o substanta cu foarte multe beneficii pentru sanatate.

7. Ficatul

03

Oamenii au mancat animale de milioane de ani. Cu toate acestea, in trecut oamenii nu mancau doar muschii animalelor, asa cum facem astazi. In comparatie cu organele, muschii sunt foarte slabi din punct de vedere nutritiv.

Exista povesti despre vanatori contemporani care alegeau organele animalelor, iar carnea le era data spre consum cainilor de vanatoare.

Dintre toate organele, ficatul este cel mai bogat din punct de vedere nutitiv.

Ficatul este un organ remarcabil, acesta sprijinind o multime de functii ale metabolismului. Una dintre acestea este aceea de a stoca subante nutritive pentru restul organismului.

O portie de 100g de ficat de vita contine:

1176% din necesarul zilnic de vitamina B12

Peste 50% din necesarul zilnic de vitamine B6, B5, niacina si acid folic.

201% din necesarul zilnic de vitamina B2

634% din necesarul zilnic de vitamina A

714% din necesarul zilnic de cupru

Peste 30% din necesarul zilnic de fier, fosfor, zinc si seleniu

29 de grame de proteine de o foarte inalta calitate

Consumand cel putin o data pe saptamana ficat, va puteti asigura ca organismul dumneavoastra obtine toti acesti nutrienti.

8. Sardinele

05

Sardinele sunt pesti mici, foarte grasi si care pot fi consumati intregi. Asta inseamna ca se consuma cu tot cu oase, piele organe si cu tot cu creier.

Avand in vedere ca organele sunt cele mai nutritive parti ale unui animal, nu ar trebui sa ne mire ca acesti mici pesti sunt incredibil de hranitori.

Sardinele contin cate putin din fiecare element nutritiv de care are nevoie organismul si sunt destul de aproape de a fi considerate un aliment perfect din punct de vedere nutritional.

La fel ca si alti pesti grasi, sardinele sunt foarte bogate in acizi grasi Omega3.

9. Afinele

Blueberry__23651_zoom

Atunci cand vine vorba de valoarea nutritionala a fructelor, afinele se afla in propria lor liga.

Desi aceste fructe nu sunt la fel de bogate in vitamine si in minerale precum legumele, continutul de antioxidanti le face sa straluceasca cu adevarat.

Acestea sunt foarte bogate in substante cu un foarte puternic efect antioxidant, inclusiv atociani si diverse fitochimicale, unele dintre acestea avand capacitatea de a depasi bariera hemato-encefalica si de a exercita efecte protectoare asupra creierului.

Intr-un studiu medical recent s-a dovedit capacitatea afinelor de a imbunatati memoria, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. In cadrul altor studii s-a dovedit si capacitatea de a lupta impotriva cancerului, de a reduce tensiunea arteriala si colesterolul. Toate studiile par a fi mai mult decat relevante, avand in vedere ca valoarea antioxidanta a sangelui este cu mult dezvoltata ca urmare  consumului de afine.

10. Galbenusul de ou

07

Galbenusului de ou nu i-au fost recunoscute proprietatile datorita continutul mare de colesterol, cu toate ca studiile sustin cu totul altceva. Aceste studii sustin ca acest tip de colesterol, nu reprezinta un motiv de ingrijorare si nu contribuie la ridicarea nivelelor de colesterol rau. Astfel, ramanem cu cel mai nutritiv aliment de pe planeta. Galbenusurile sunt atat de sanatoase, incat sunt adesea mentionate ca fiind “multivitaminele naturii”.

Galbenusurile sunt foarte bogate in luteina si in zeaxantina, atioxidanti ce reduc considerabil riscul aparitiei afectiunilor oculare precum cataracta sau degenerescenta maculara. De asemenea, galbenusul de ou contine si colina, un nutrient al creierului, un nutrient pe care majoritatea oamenilor nu-l consuma suficient.

De asemenea, galbenusurile de ou contin proteine de o inalta calitate si grasimi sanatoase. Mai multe studii sugereaza sprijinul pe care-l ofera acestea in procesul de pierdere a kilogramelor in plus. Nu in ultimul rand este necesar sa ne amintim ca ouale sunt iefine, au un gust delicios si sunt foarte usor de preparat.

11. Ciocolata neagra (Cacao)

02

Ciocolata neagra este foarte bogata in fibre, fier, magneziu, cupru si mangan. Dincolo de acesti nutrienti pe care-i poseda, cel mai uimitor aspect este legat de gama uimitoare de antioxidanti pe care-i contine.

Stimuleaza circulatia sanguina, reduce colesterolul rau si imbunatateste functionarea creierului.

Un studiu a contatat ca pesoanele care consuma ciocolata de cinci ori pe saptamana au un risc cu pana la 57% mai mic de a suferi de afectiuni cardiovasculare.

Atunci cand cumparati ciocolata, asigurati-va ca aceasta contine cel putin 70% cacao. Cele mai bune dintre ele contin 85%. Un patratel de ciocolata zilnic va poate ajuta sa va suplimentati cantitatea de antioxidanti pe care-i consumati zilnic.