Cele CINCI stari prin care trece mintea umana pe parcursul vietii

1693

Totul este in mintea ta. Mintea noastra pare a fi epicentrul sufletului nostru. Interactiunea pe care o avem cu lumea din jurul nostru se desfasoara prin intermediul gandurilor noastre si nu numai. Chiar si atunci cand dormim, mintea noastra se afla intr-o stare de operare. Fluxul continuu de ganduri sau lipsa acestuia, ne conduce catre doua stari ale minti diametral opuse, pace sau haos. In anumite situatii ne simtim haotici si confuzi, iar in alte situatii, atunci cand mintea noastra este calma si linistita, ne simtim calmi si concentrati. Atunci cand o persoana practica rugaciunea, meditatia sau yoga, mintea acesteia trece la o stare de functionare mult mai inalta.

Prin cunoasterea starilor prin care trece mintea noastra, vom putea lua masurile necesare pentru a o calma in situatiile dificilie. In yoga, mintea umana este cunoscuta sub denumirea de “Markata”, fiind asemanata cu o maimuta care se afla intr-o stare de ratacire continua.

Starile mentale, din punctul de vedere al traditiei yoga, sunt clasificate in cinci mari categorii:

1. Kshipta (Ratacire)

03

Atunci cand mintea ta se afla in aceasta stare, este asemenea unui pendul. Nu este capabila de a ajunge la o anumita stare de repaos. Datorita acestei rataciri a mintii, anxietatea te urmareste la tot pasul. Realitatea ta este opaca datorita concentrarii  dificile de care dispui. Atentia ta fluctueaza si se afla intr-o continua schimbare. Aceasta stare se datoreaza coliziunii dintre mai multe ganduri. In aceasta stare, este necesar sa accepti nelinistea mintii si sa o lasi sa se limpezeasca de la sine fara propria ta interventie. Acesta este cel mai joasa stare a mintii tale. Detasamentul constient este cheia prin care iti poti linisti mintea in aceasta stare.

2. Mudha (Cu capul in nori, indragostit, uituc)

04

Aceasta este starea mintii tale atunci cand esti extrem de nervos sau atunci cand traiesti experienta unor emotii negative. Aceasta stare de distragere a atentie se datoreaza unei anumite forme de atasament, a lacomiei sau a unui sentiment de ura pastrat in sufletul tau. Fluxul de energie este blocat. Mintea ta este plictisitoare si uituca. Este necesara o ordonare corecta a gandurilor pentru ca aceasta sa functioneze la o capacitate mai puternica.