Cele CINCI lectii de viata pe care le-am invatat pe mare

1378

Viata petrecuta pe mare este asemenea unei vieti traite intr-o alta lume. Este frumos, periculos, fascinant, infricosator si fara sfarsit.

Oamenii care au petrecut mai multi ani pe mare au o perspectiva diferita asupra vietii. Viata petrecuta pe mare te schimba. Orice ai face, perioadele petrecute pe mare vor avea intotdeauna un impact profund asupra ta, deoarece marea este o adevarata forta care lasa o amprenta puternica asupra oricui.  Nu mi-am petrecut intreaga viata pe mare, dar mi-am petrecut o mare parte din viata mea. In acea perioada am invatat cateva lectii de viata pe care le poti invata doar astfel. Iata care sunt cele CINCI lectii de viata pe care le-am invatat pe mare:

1. Nu vei putea intotdeauna sa zaresti destinatia

Atunci cand calatoresti pe ocean simturile tale nu iti pot spune unde te afli sau care este directia in care te indrepti. Orizontul se intinde departe in toate directiile. Este necesar sa te bazezi pe alte mijloace pentru a te asigura ca esti pe drumul cel bun. Navigarea GPS sau ASTRO este tot ceea ce iti trebuie pentru a fi sigur ca te indrepti in directia corecta.

Cu toate acestea, este necesar sa ai o incredere totala in aceste instrumente. Increderea ca, daca vei urma cursul pe care ti-l indica in cele din urma vei ajunge la destinatie.

Deci, de multe ori in viata, este foarte usor sa ajungi sa fii descurajat atunci cand te indrepti catre obiectivele tale, deoarece nu poti observa atat de rapid progresele pe care le faci. Nu te poti vedea apropiindu-te de destinatie. Cu toate acestea, cu un pic de credinta, la un moment dat, cu siguranta vei ajunge acolo unde iti doresti.

2. Natura este in continuare la conducere

Cultura noastra este fascinata cu controlarea aspectelor vietii. Cu cat tehnologia se imbunatateste, cautam sa exercitam din ce in ce mai mult asupra lumii naturale. Pe mare, iti poti da seama, fara sa te gandesti prea mult, de faptul ca natura este in continuare la conducere.

Chiar si un vas mare de otel nu este mai semnificativ decat un albatros singuratic, un delfin sau chiar o insecta. Natura nu ne trateaza cu demnitate sau cu respect pentru ca suntem oameni. Natura va incerca sa ne ia viata in cazul in care nu-i respectam legile. Viata noastra este pretioasa si fragila. Poti sa mori in orice clipa, oriunde te afli, iar aceasta realitate pe care foarte multe persoane evita sa o constientizeze este mult mai sporita pe mare.

Un apel rapid pe mare iti poate oferi un memento brusc asupra mortalitatii tale. Traim intr-un asemenea balon modern incat am uitat ca suntem aproape intotdeauna aproape de moarte. Nu ar trebui sa ne traim fiecare moment cu pasiune si cu bucurie pentru ca nu stim care va fi cu adevarat ultima zi a vietii noastre.

3. Uneori, conditiile sunt favorabile, alteori nu

S-a intamplat sa navigam pe coasta cu vanturi de 60 de noduri si o mare foarte agitata. Pe aceasta vreme aspra, cu toate acestea, am navigat destul de confortabil. Noi nu am avut de gand sa ne luptam cu marea, deoarece nu ar fi fost de niciun folos. In vreme aspra este mai usor sa lasi lucrurile sa mearga de la sine.

Doar cateva zile mai tarziu, ne luptam direct cu vanturi de 35 de noduri si o mare nu foarte aspra, dar calatoria a fost incredibil de periculoasa. Desi vremea nu era la fel de periculoasa ca in zilele anterioare, aceasta ne-a afectat mai mult, datorita incercarii noastre de a ne bate de la egal la egal cu valurile marii.

In viata vor exista momente in care lucrurile se intampla cu usurinta si alte cazuri in care va trebui sa suferi si sa te lupti pentru a ajunge acolo unde iti doresti sa ajungi. Uneori este circumstanta, iar uneori este modul de abordare.

Accepta faptul ca uneori conditiile te vor favoriza, iar alteori nu. Cu toate acestea, este esential sa intelegi ca acestea se vor schimba tot timpul. In cazul in care ti-ai propus sa atingi un obiectiv, pregateste-te sa fii afectat din cand in cand si pastreaza-ti scopul de a ajunge la destinatie.

4. Abilitatile de lider sunt totul

Pentru o perioada foarte scurta de timp, pe mare totul poate sa para foarte calm si linistit, dar din senin se pot intampla lucruri iesite din comun. Fiecare dintre noi avem nevoie de un grad inalt de conducere de sine, cu scopul de a ne asigura ca aceste aptitudini sunt competente si gata pentru a efectua orice sarcina atunci cand este necesar.

Atunci cand o situatie periculoasa se desfasoara pe mare, oamenii trebuie sa reactioneze rapid, iar persoana in pozitia de conducere trebuie sa care pe umerii sai cea mai mare responsabilitate. Oamenii trebuie sa arate o credinta puternica in lideri, iar liderii trebuie sa demonstreze o putere de decizie foarte puternica.

5. Nu o sa poti fi un lup singuratic

Pe mare este necesar sa te bazezi pe colegii tai pentru tot. Trebuie sa lucrezi cu ei, sa mananci cu ei, sa traiesti cu ei si sa sociaizezi cu ei. Nu te poti izola si nu poti incerca sa supravietuiesti pe cont propriu.

Adesea, oamenii din societate incearca sa fie lupi singuratici deoarece acestia nu pot avea incredere in ceilalti oameni. Mai mult decat atat, anumite persoane sunt atat de sine-statatoare incat nu se pot deschide pentru a le cere ajutorul celor din jurul lor.