Cele 15 caracteristici definitorii ale persoanelor cu adevarat sensibile

1770

Iata cateva dintre elementele comune impartasite de persoanele extrem de sensibile:

1. Ei simt mult mai profund

Una dintre caracteristicile oamenilor extrem de sensibili este abilitatea acestora de a trai experienta sentimentelor intr-un mod mult mai profund in comparatie cu celelalte persoane mai putin sensibile. “Acestor persoane le place sa proceseze lucrurile la un nivel profund”,  precizeaza Dr. Ted Zeff, autor mai multor publicatii care trateaza subiectul sensibilitatii oamenilor. “Sunt foarte intuitivi si patrund foarte adanc in interiorul lor pentru a intelege cum stau lucrurile.”

2. Sunt mult mai reactivi din punct de vedere emotional

Oamenii mult mai sensibili vor reactiona mult mai mult intr-o situatie. De exemplu, acestia vor avea mai multa empatie si se vor preocupa mult mai mult de problemele prietenilor lor, sustine Aron. Aceste persoane fi mult mai ingrijorate cu privire la modul in care o alta persoana poate reactiona in fata unui eveniment negativ.

3. Sunt obisnuiti sa auda “Nu mai lua lucrurile atat de personal” si “De ce esti atat de sensibil?”

In functie de cultura, sensibilitatea poate fi perceputa ca fiind o calitate sau o trasatura negativa, explica Zeff. Zeff sustine ca oamenii extrem de sensibili intervievati de el din alte tari – cum ar fi Tailanda si India – au fost foarte rar tachinati pentru aceasta trasatura, in timp ce barbatii extrem de sensbili intervievati din America de Nord au fost in mod frevent tachinati pentru sensibilitatea lor. Concluzia este ca aceasta trasatura de personalitate poate reprezenta in anumite culturi o calitate, iar in alte culturi o trasatura negativa. Felul in care este privita sensibilitatea tine de conditionarea sociala a oamenilor din acea cultura.

4. Prefera sa se antreneze singuri

Persoanele sensibile au tendinta de a evita sporturile de echipa, datorita sentimentului de a fi priviti de toata lumea, spune Zeff. In cercetarile individuale, marea majoritate a persoanelor sensibile au ales sporturile individuale, precum skiul, ciclismul, drumetiile sau alergarile. Cu toate acestea, exista si exceptii, persoanele foarte sensibile care au fost sustinute in copilarie si care au primit sprijinul parintilor, aspect ce i-a ajutat mult mai mult sa participe la sporturile de echipa.

5. Au nevoie de mai mult timp pentru a lua decizii

Persoanele sensibile sunt mult mai constiente de subtilitatile si micile detalii ale vietii, fapt ce face ca acestia sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a lua decizii, spune Aaron. Sfatul lui Aaron pentru persoanele sensibile este de a-si acorda tot timpul de care au nevoie pentru a lua decizii. “In acest timp”, spune Aaron, “pretinde pentru un minut, o ora, o zi, ca ai luat deja o decizie, dar pe care doresti sa o pastrezi doar pentru tine.”

6. Sunt mult mai suparati atunci cand au luat o decizie gresita

Fiecare dintre noi cunoastem sentimentul neplacut pe care-l traim atunci cand realizam ca decizia pe care am luat-o nu este tocmai cea corecta. Pentru persoanele sensibile, acea emotie este amplificata, deoarece reactivitatea emotionala a acestor persoane este mai mare.

7. Sunt foarte orientati catre detalii

Persoanele sensibile sunt cele care iti observa imediat coafura noua, perechea de pantofi noi pe care ti-ai cumparat-o sau schimbarile tale de dispozitie, explica Aaron.

8. Nu toti oamenii sensibili sunt introvertiti

De fapt, aproximativ 30 la suta dintre persoanele sensibile sunt extrovertiti, din cercetarile desfasurate de Aaron. Ea explica ca acest fapt se datoreaza faptului ca persoanele sensibile extrovertite au crescut intr-o comunitate de oameni apropiati – fie ca este vorba de un sat, de un oras mic, sau de un parinte care a interactionat cu foarte multi oameni – si astfel ei, ar fi interactionat, la randul lor, cu foarte multe persoane.

9. Lucreaza bine in echipa

Deoarece persoanele sensibile sunt ganditori care prefera sa priveasca lucrurile in profunzimea lor, acestia pot fi membrii de valoare ai unei echipe. Cu toate acestea, acestora li se potrivesc pozitiile in care nu le este cerut sa ia ultima decizie. De exemplu, in cazul in care o persoana sensibila face parte dintr-o echipa medicala, ar putea analiza mai bine ca oricine argumentele pro si contra ale unei operatii pe care se presupune ca ar trebui sa o primeasca  un pacient, dar ar prefera ca altcineva sa ia ultima decizie in locul sau.

10. Sunt mult mai predispusi la anxietate sau depresie

In cazul in care aceste persoane au trait experienta unor situatii negative devreme in viata, acestia sunt mult mai predispusi sa sufere de anxietate. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca persoanele sensibile vor continua sa sufere de anxietate la maturitate. Un mediu de sustinere ii poate proteja impotriva anxietatii.

11. In cazul in care pe tine te enerveaza un sunet, pentru ei este mult mia enervant

Aceste persoane sunt mult mai sensibile la stimulii din mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, aceste persoane tind sa fie mult mai coplesite de prea multa activitate si de haosul din jurul lor.

12. Filmele violente nu sunt preferatele lor

Deoarece persoanele sensibile sunt mult mai empatice in comparatie cu celelalte persoane, filmele de groaza sau care contin foarte multe scene de violenta nu par a fi preferatele lor, precizeaza Aaron.

13. Ei plang mult mai usor

Este important pentru acestia sa nu fie implicati in situatii in care vor fi facuti sa se simta jenati pentru faptul ca plang foarte usor, spune Zeff. In cazul in care prietenii si familia inteleg faptul ca asa sunt ei, atunci aceasta forma de exprimare nu o sa fie privita ca fiind ceva de care sa le fie rusine.

14. Au maniere peste medie

Din cauza faptului ca sunt mult mai constienti de sine, acestia au tendinta de a fi mult mai atenti cu privire la modul in care se comporta cu cei din jurul lor si cu modul in care se prezinta in fata celorlalte persoane. Lipsa de politete nu prea este intalnita in randul acestor persoane.

15. Efectul criticilor este cu mult amplificat in cazul acestor persoane

Aceste persoane reactioneaza la criticism mult mai intens in comparatie cu persoanele mai putin sensibile. Ca rezultat, acestia se vor folosi de anumite tactici care au scopul de a evita criticile celor din jurul lor.