Calugarita Hildegard si leacurile sale uimitoare vechi de 1000 de ani

2227

„Natura e Dumnezeu. Intreaga constructie a lumii poarta pecetea sa. Traieste in numele Lui si vei fi lecuit de-orice rau” – Hildegard von Bingen (1098-1179)

O calugarita benedicta de origine germana care a trait acum 1000 de ani ne-a lasat mostenire o multime de retete, multe dintre acestea fiind folosite si in zilele noastre de catre practicantii medicinei alternative. Specialistii chinezi au fost surprinsi sa observe asemanarea incredibila dintre retetele acestei calugarite si medicina traditionala orientala actuala. Cu toate in perioada vietii sale,  calugarita Hildegard von Bingen nu cunostea existenta unora dintre bolile acestui secol, aceasta a reusit sa prevada afectiunile pe care stilul de viata modern le va aduce in lume.

Hildegard era de parere ca organismul nostru este in mod natural sanatos, dar, prin stilul de viata si prin obiceiurile alimentare acesta se poate imbolnavi. Spre mentinerea sanatatii noastre, Hildegard ne-a transmis 6 invataturi de aur: o alimentatie sanatoasa, intoarcerea la natura, un echilibru intre somn, munca si miscare, detoxifierea organismului si peste toate acestea, curatirea sufleteasca prin credinta.

„Sufletul este, pentru corp, ceea ce sucul vietii din maduva copacului este pentru un copac si puterea sufletului isi creaza forma precum copacul isi creaza forma lui.” – Hildegard von Bingen

1. Cimisir (Buxus sempervirens)

Indicatii terapeutice: cancer, laxativ usor, presbitie, febrifug.

Ingrediente: frunze, ramurele.

Mod de preparare si folosire: Pentru tratarea cancerului – se face un macerat din doua lingurite de frunze si ramurele spalate si taiate marunt, peste care se pune apa cat sa le acopere. Se lasa opt ore la macerat. Se beau cate doua paharele de lichior, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.

Ca laxativ, febrifug si pentru corectarea presbitiei: se face o tinctura din doua lingurite de frunze si ramurele tocate marunt, peste care se toarna 250 ml de tuica tare sau alcool de 90 de grade. Se lasa sa stea 7 zile intr-un vas cu capac. Se strecoara si se administreaza o data pe zi, dimineata, o lingurita diluata intr-o jumatate de pahar de apa.

Hildegard van Bingen: „Cine are rac la una din partile corpului, vizibil sau invizibil, sa rupa dintr-o tufa de buxus (cimisir) o mana de frunze si ramurele, sa le spele bine cu apa, sa le taie marunt si sa le toace intr-un mojar, ca sa iasa zeama din ele. Sa puna apa deasupra, sa le lase acoperite si pe urma sa bea, inainte de masa, de trei ori pe zi. Asa cum planta rezista iarna la ger, si omul se va intari si va putea sa reziste la boala”.

2. Boabe De Grau

Indicatii terapeutice: dureri de spate, tulburari mentale, stari de agitatie.

Ingrediente: boabe proaspete si intregi de grau, netratate cu ingrasaminte, nedecorticate.

Mod de preparare si folosire: in caz de dureri lombare, se pun la inmuiat peste noapte intr-un vas cu apa un sfert sau o jumatate de kilogram de boabe de grau. Se pun la fiert pe foc mic, intre 30 si 60 de minute. Se strecoara si se aplica cat mai fierbinti pe locul dureros, sub forma de cataplasme (se invelesc in tifon si se acopera cu un material calduros). Atentie! Pielea de pe spate e foarte sensibila, sa nu produceti arsuri. Bolnavul ramane doua ore intins in pat, pe seminte. Cataplasma se aplica trei zile consecutiv si apoi ori de cate ori este nevoie.

Pentru tulburari mentale si agitatie: se infasoara capul bolnavului cu o cataplasma cat mai calda de boabe de grau.

Nota: cataplasmele cu grau se recomanda si in tratarea leziunilor discurilor intravertebrale, contra durerilor de lumbago, dar si in reumatism si raceli (se aplica pe locurile dureroase).

Hildegard van Bingen: „Cine are dureri de spate sau de rinichi sau cine e cuprins adesea de agitatie nestapanita sa-si puna grau fiert si fierbinte pe locurile dureroase. Fierbinteala graului va infrange puterea acestor infirmitati”.

3. Patrunjel

Indicatii terapeutice: gingivita, parodontoza, umflarea gingiilor.

Ingrediente: un fir de patrunjel proaspat, doua foi de salata verde sau frunze tinere de stejar, putin vin.

Mod de preparare si folosire: se zdrobesc putin frunzele de salata (stejar) si patrunjel, se inmoaie in vin si se acopera gingia dureroasa. Se lasa in gura 15-20 de minute.

Hildegard van Bingen: „Ia foi de salata sau daca n-ai, doua frunze proaspete si tinere de stejar, si adauga si putin patrunjel. Zdrobeste-le potrivit si adauga putin vin. Lipeste-le de gingie si pastreaza-le o vreme, in gura ta”.

4. Samburi De Cirese

Indicatii terapeutice: colici abdominale, viermi intestinali.

Ingrediente: se scoate miezul moale din samburii sparti de cirese.

Mod de preparare si folosire:

In caz de colici abdominali: se consuma de mai multe ori pe zi, intre 3-5 mieji de samburi de cirese.
In caz de viermi intestinali: se pun 40-50 de mieji de samburi din cirese in otet de vin, cat sa ii acopere de un deget. Se lasa sa se umfle doua zile. Se mananca 1-3 mieji, de 4-5 ori pe zi. Tratamentul dureaza doua saptamani, apoi se face pauza de o saptamana. Se mai repeta o data.

Hildegard van Bingen: „Cine are colici la stomac si va manca mieji de samburi de cirese se va simti mai bine. Cine are viermi in pantec sa puna miejii de cirese in otet si sa-i manance mai ales dimineata, inainte de masa. Viermii vor muri in el”.

5. Castan Comestibil

Indicatii terapeutice: afectiuni cardiace (oboseala a inimii, endocardita) arterioscleroza, scleroza cerebrala, afectiuni ale stomacului.

Ingrediente: castane comestibile fierte sau crude.

Mod de preparare si folosire: pentru a intari inima, se mananca castane crude, curatate de coaja. In caz de scleroza cerebrala sau dureri de stomac, se mananca castane fierte in apa, inainte si dupa mesele principale.

Hildegard van Bingen: „Iar cel care sufera de inima, astfel ca puterea ei nu mai face nici un progres, sau cine devine trist fara motiv, sa manance cat mai des castane crude, iar ele vor varsa un soi de email in inima lui, iar el isi va regasi forta si bucuria de a trai. Cel care are creierul gol prin uscare (scleroza cerebrala) sa fiarba in apa castane, apoi sa le curete de coaja si sa le manance inainte si dupa masa, si creierul sau se va reabilita; durerile de cap ii vor trece”.

6. Cenusa Din Lemn De Prun

Indicatii terapeutice: probleme legate de caderea parului, matreata, par uscat.

Ingrediente: lesie facuta din apa si cenusa de lemn de prun.

Mod de folosire: la inceput, se spala parul in fiecare zi, vreme de o saptamana, cu lesie de prun si se lasa sa se usuce, fara a se clati, ca sa patrunda in piele. Apoi se spala parul de 3 ori, pe urma de 2 ori pe saptamana, vreme de 1-2 luni.

Hildegard van Bingen: „Prepara o cenusa din coaja si frunze de prun si fa cu ea o lesie. Cel ce are matreata sau parul bolnav ii cade, sa se spele cat mai des cu aceasta lesie si va avea un par sanatos, frumos, des si stralucitor”.

Sursa