Bronnie Ware: Cele CINCI regrete ale oamenilor aflati pe patul de moarte

1120

Bronnie Ware este o asistenta medicala care a avut oportunitatea de a se afla la capataiul oamenilor care se aflau pe patul de moarte. Spunem oportunitate deoarece aceasta a reusit sa invete o multime de lectii de viata de la acesti oameni. Lectiile de viata pe care le-a invatat s-au transformat mai tarziu intr-o carte minunata pe care o puteti gasi in librarii, titlul acesteia fiind „Cele mai mari cinci regrete ale persoanelor aflate in pragul mortii” (“The top five regrets of the Dying”). Iata sunt cele cinci regrete ale oamenilor aflati pe patul de moarte:

1. As fi vrut sa-mi traiesc viata asa cum am vrut si nu viata pe care o asteptau altii de la mine

“Acesta a fost cel mai intalnit regret printre bolnavi. Cand oamenii realizeaza ca viata lor este pe punctul de a se sfarsi, se uita in trecut si isi dau seama cate visuri au ramas neimplinite. Multi dintre oameni nu si-au onorat nici macar jumatate dintre visurile pe care le-au avut si asta din cauza deciziilor pe care le-au luat sau nu le-au luat. Sanatatea aduce cu ea o libertate de care putini suntem constienti, pana in momentul in care nu o mai avem…”

2. Imi doresc sa nu fi muncit asa de mult

“Acesta a fost gandul fiecarui barbat pe care l-am ingrijit. Au ratat copilaria fiilor sau fiicelor si compania partenerei de viata. Acest regret este intalnit si in randul femeilor, dar majoritatea erau mai in varsta. Toti barbatii pe care i-am ingrijit au regretat ca si-au petrecut viata muncind.”

3. Imi doresc sa fi avut curajul sa imi exprim sentimentele

„Foarte multi oameni si-au suprimat sentimentele pentru a trai in pace cu altii. Ca rezultat, au dus o viata mediocra si nu si-au atins cu adevarat potentialul. Multi dintre acestia, ca rezultat al resentimentelor stranse in interior, au devenit bolnavi.”

4. Imi doresc sa fi tinut legatura cu prietenii mei


“De multe ori nu si-au dat seama de beneficiile relatiei cu prietenii cei mai buni decat cu cateva saptamani inainte de moarte, cand le era imposibil sa-i mai gaseasca. Multi dintre ei au fost atat de prinsi in viata de zi cu zi, incat au lasat prieteniile sa se stinga cu trecerea timpului. Au existat multe regrete pentru faptul ca nu au oferit prieteniei timpul si efortul pe care il merita. Tuturor le este dor de prieteni inainte sa moara.”

5. Imi doresc sa fi fost mai fericit

Surprinzator, acest regret este printre cele mai comune. Multi dintre pacienti au realizat de-abia la sfarsit ca fericirea este o optiune. Au ramas inchistati in tipologii si practici invechite. Coffortul familiaritatii le-a dominat sentimentele si viata. Frica de schimbare i-a facut sa creada ca sunt multumiti cu viata pe care o au si au renuntat sa rada si sa se distreze cu pofta.”