Semnele si simptomele unui atac de cord pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le cunoastem!

1298

Probabil ai putea crede ca esti capabil sa reusesti sa-ti dai seama daca suferi de un atac de cord sau nu. Cu toate acestea, atacul de cord nu este intotdeauna atat de evident si este foarte important sa intelegem simptomele si sa recunoastem semnele care pot face diferenta intre viata si moarte.

Milioane de oameni sufera de atac de cord an de an!

Atacurile de cord sunt unele dintre cele mai comune cauze de deces la nivel mondial si cu toate ca foarte multi oameni reusesc sa supravietuiasca in urma lor, acestea pot avea efecte pe termen lung asupra organismului si contribuie intr-o foarte mare masura la limitarea calitatii de viata.

La fel ca si in cazul unui numar foarte mare de afectiuni, depistarea precoce a unui atac de cord ti-ar putea salva viata. Acestia sunt principalii factori care pot creste susceptibilitatea la aparitia infactului miocardic:

#1. Varsta inaintata

#2. Fumatul

#3. Hipertensiunea arteriala

#4. Obezitatea

#5. Stilul de viata sedentar

#6. Afectiunile sistemului renal

#7. Consumul frecvent de alcool

#8. Diabetul

#9. Utilizarea de droguri (cocaina sau amfetamine)

Intotdeauna am fost de parere ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne asumam mult mai mult responsabilitatea pentru sanatatea noastra si sa nu ne bazam intr-o asemenea masura pe asa-numitul sistem de sanatate publica.

Este foarte important sa recunosti intr-un stadiu incipient stilul de viata si afectiunile de sanatate care pot face din tine o tinta a insuficientei cardiace si sa actionezi imediat pentru a face schimbarile necesare. In caz contrar, intr-o buna zi este posibil sa simti unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

#1. Durere subita la nivelul pieptului

In functie de gravitatea atacului si de toleranta ta pentru durere, un atac de cord poate fi confundat cu o inofensiva indigestie sau cu arsuri la nivelul stomacului. Disconfortul produs de insuficienta cardiaca poate fi simtit ca o presiune in zona pieptului, ca si cand cineva s-a asezat pe tine sau sub forma unei senzatii de plinatate la nivelul pieptului, care poate veni in valuri. Aceasta nu va fi simtita neaparat ca si cand vine din partea stanga, dar durerea poate radia din aceasta parte a corpului.

#2. Dificultati de respiratie

Cu un piept restrictionat isi face aparitia si sentimentul de a nu putea sa respiri. Acesta poate veni acompaniat de durere toracica, dar nu intotdeauna. In cazul in care simti in mod neobisnuit ca esti lipsit de respiratie, acesta ar putea fi un semn al unor probleme cardiace.

#3. Amorteala sau disconfort

Simptomele nu se fac simtite doar la nivelul pieptului. Pacientii au descris o amorteala sau un gadilat la nivelul ambelor membre superioare si dureri de spate, de gat si chiar de maxilar. Acest raspuns poate fi legat de inundatiile bruste de hormoni de stres si de cantitatea limitata de sange care ajunge la nivelul superior al corpului.

#4. Ameteli si transpiratii reci

In lipsa unui flux sanguin adecvat la nivelul creierului, cele mai multe victime ale atacurilor de cord se simt ametite si pot lesina ca urmare a cantiatilor reduse de oxigen prezente la nivelul creierului. Uneori, primul semn poate parea a fi cel mai putin important, deoarece pacientii pot simti aparitia unei transpiratii reci, fara alte simptome.

#5. Semne mai putin frecvente, dar la fel de importante

Greata si varsaturile pot semnala un atac de cord. Multi pacienti au simtit un sentiment coplesitor brusc de anxietate si sentimentul general de a nu fi bine. Sentimentul brusc de epuizare, fara nici un motiv, poate fi, de asemnea, un simptom.

Ar trebui sa intelegem ca suntem diferiti si ca mecanismele de raspuns in cazul fiecaruia dintre noi pot fi foarte diferite. Asa ca, intotdeauna incearca sa constientizezi ceea ce ti se pare normal si ce nu in cazul tau. De asemenea, este foarte important ca acest articol sa ajunga la cat mai multe persoane, deoarece, speram noi, poate face diferenta intre viata si moarte. Nu in ultimul rand, este la fel de important ca in cazul in care prezinti unul dintre aceste simptome sa nu intri in panica, sa te calmezi si sa suni cat mai repede la salvare.