Aceasta mirodenie reduce deteriorarea ADN-ului, previne diabetul si artrita!

1630

Medicina trationala a apreciat intotdeauna aceasta mirodenie pentru proprietatile sale benefice. Atat semintele, cat si frunzele si crengile acestei mirodenii poseda proprietati de vindecare la fel de benefice. Impreuna cu gustul sau delicios si cu aroma sa deosebita, mararul contine substante extrem de pretioase, cum ar fi flavonoide, monoterpene (lupta impotriva tumorilor canceroase), aminoacizi si minerale. Acestea fiind spuse, probabil te intrebi care sunt proprietatile curative uimitoare ala acestei mirodenii foarte utilizata in bucataria romaneasca.

Cel mai important beneficiu de sanatate al mararului se datoreaza continutului de manoterpene, substante care lupta impotriva cancerului. Proprietatile antioxidante ale mararului sunt deosebit de utile in combaterea si prevenirea cancerului (studiu). De asemenea, mararul contribuie la reducerea nivelului de zahar din sange, cura cu marar verde fiind recunoscuta ca fiind o metoda terapeutica de tratament pentru diabet.

Acestea sunt cele ZECE proprietati de vindecare ale mararului:

#1. Mararul are un efect benefic asupra sistemul digestiv. Uleiurile esentiale pe care le contine stimuleaza secretia de bila, contribuind astfel la procesele digestive. Mararul te poate ajuta in caz de dureri de stomac.

#2. Mararul te poate ajuta in caz de insomnie. Flavonoidele si vitaminele din complexul B din marar au un efect calmant asupra sistemului nostru nervos. Acest efect calmant este cauzat de secretia de hormoni si enzime la nivelul organismului. Mararul sprijina somnul odihnitor, motiv pentru care oamenii care sufera de tulburari ale sistemului nervos ar trebui sa consume marar in mod regulat.

#3. Mararul lupta impotriva dizenteriei datorita uleiurilor esentiale care pot dezinfecta si suprima focarele infectioase.

#4. Mararul ajuta la atenuarea diareei cauzata de indigestie si de infectii digestive. Mararul calmeaza intestinele iritate, normalizeaza scaunul si uleiurile esentiale lupta impotriva infectiilor microbiene.

#5. Lupta impotriva bolilor respiratorii se afla, de asemenea, in competenta mararului. Monoterpenele si flavonoidele au proprietati antihistaminice si pot curata sistemul respirator in cazul in care aveti alergii.

#6. O compresa cu marar poate ajuta in cazul ochilor inflamati. Poti face o compresa cu marar folosind seminte de marar scufundate in apa clocotita timp de doua minute. Se pune o compresa calduta pe ochii inchisi. In 20 de minute vei simti cum oboseala si inflamatia dispar. De asemenea, mararul poate fi utilizat pentru a trata ridurile din jurul ochilor deoarece netezeste si reimprospateaza suprafata pielii.

#7. Mararul contine uleiuri esentiale care sunt implicate in secretia anumitor hormoni, inclusiv cele care reglementeaza ciclul menstrual.

#8. Semintele si frunzele de marar sunt folosite pentru improspatarea respiratiei datorita uleiurilor esentiale pe care le contine. Aceste substante aromatice poseda proprietati antimicrobine si antioxidante. Uleiurile esentiale ale mararului lupta impotriva microbilor prezenti la nivelul cavitatii bucale, precum si impotriva leziunilor gingivale si dentare cauzate de radicalii liberi.

#9. Studiile recente au aratat ca monoterpenele, incluse in compozitia mararului, ajuta la prevenirea cancerului.  Datorita prezentei acestor substante, secretia unei enzime numita “glutation-S-transferaza” este activata, neutralizand astfel substantele cancerigene.

#10. Arginina, un aminoacid prezent in marar, creste libidoul, intareste oasele si dintii si te poate ajuta in caz de sughit.

Dupa cum putem observa, mararul nu este doar un simplu condiment culinar, ci si un agent de vindecare extrem de puternic. Mananca marar proaspat, uscat sau congelat. Nu vei fi dezamagit!