Nu ar trebui niciodata sa pretinzi ca esti ceea ce nu esti cu adevarat!

2464

„A fi tu insuti intr-o lume care cauta in mod constant sa te faca altcineva, este cea mai mare realizare.” –  Ralph Waldo Emerson

Putem sa fim orice ne dorim, dar nu putem fi oricine ne dorim sa fim. Poti fi un om de stiinta, un bucatar, un dansator, un antreprenor, un scriitor, un artist, un astronaut, un președinte, dar nu ai de ales, decat sa fii tu insuti.

Nu ai nicio alta alegere decat sa fii tu insuti. Poti incerca sa fii ceea ce nu esti cu adevarat si multi incearca sa faca asta, dar in cele din urma esueaza.

Fiecare dintre noi avem calitatile si defectele noastre. Fiecare dintre noi avem propriile noastre trasaturi distincte, care ne fac sa fin ceea ce suntem cu adevarat. Fortandu-ne sa adoptam anumite trasaturi, mai mult decat se intampla asta natural, vom afecta toate celelalte trasaturi, chiar daca nu ne dam seama de acest lucru pe moment.

Fortandu-te sa adopti anumite trasaturi mult prea indepartate de propria ta naturalete, cu alte cuvinte incercarea de a fi ceea ce nu esti cu adevarat, este unul dintre cele mai grave lucruri pe care le-ai putea face pentru propria ta stima de sine. Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care nu ar trebui niciodata sa pretinzi ca esti ceea ce nu esti cu adevarat:

1. Vei cunoaste esecul

Incercarea de a fi ceea ce nu esti cu adevarat nu este una usoara. Este necesar un mare efort si o mare cantitate de energie psihica pentru a face asta.

Uneori, in viata, intalnim si situatii care ne cer sa ne adaptam, sa fim cine nu suntem cu adevarat. In vremuri de criza, gasim motive si motivatii suficiente pentru a ne transforma in „persoana potrivita”, totul cu scopul de a duce un lucru la bun sfarsit. Cu toate acestea, aceasta transformare este nesustenabila. Este posibil sa fii ceea ce nu esti cu adevarat, dar oportunitatile de esec sunt nenumarate.

2. Daca reusesti, nu o sa fii fericit

Pentru ca fiecare dintre noi avem propriile noastre trasaturi de personalitate, incercarea de a impinge orice trasatura dincolo de limitele sale produce un mare nivel de disconfort in interiorul nostru.

Cream tensiune in interiorul nostru fortandu-ne sa gandim in moduri in care nu obisnuim sa gandim, sa actionam in moduri in care nu obisnuim sa actionam si sa facem lucruri pe care nu obisnuim sa le facem.

Acesta poate fi un lucru bun, doar atata timp cat te mentii activ si esti prea ocupat ca sa te opresti… dar, de indata ce ce se intampla asta, lumea ta poate sa se prabuseasca ca un castel de nisip.

3. Continuand sa te prefaci ca esti ceea ce nu esti cu adevarat, in final te vei prabusi

Probabil ca esti capabil sa te fortezi pana la anumite limite si continui sa faci asta ani, sau chiar decenii.

Cu toate acestea, intr-o buna zi – chiar daca va fi ultima ta zi – vei realiza ca ai pierdut prea mult timp sa fii ceva ceea ce nu esti.

Experimentarea acestei pierderi te poate afecta mai mult decat orice pe lumea aceasta. Este un pret mult prea mare pe care nu ar trebui sa alegi sa-l platesti niciodata.

4. Pentru a inrautati lucrurile, inainte sa esuezi, cel mai probabil te vei avanta tot mai mult in directia gresita – garantand astfel un maximum de suferinta inainte de esecul final

Aceasta abordare se aseamana cu consumul de droguri – cu cat vei consuma mai mult, cu atat te vei simti mai rau… cu cat vei consuma droguri, cu atat mai rau te vei simti, cu cat te vei simti mai rau, cu atat mai multe droguri vei consuma.

Cu cat ai incercat mai mult sa te fortezi sa fii ceva ceea ce nu esti, cu atat mai dureroasa va fi intoarcerea la realitate.

5. Prima data cand vei accepta infrangerea, vei realiza ca deja ai provocat daune – mintii tale, corpului, relatiilor si intregii tale vieti.

Astfel de schimbari imense in trasaturile personalitatii, de obicei, se intampla in perioada varstei de 20-30 de ani, atunci cand mintea este deschisa in fata schimbarii. Asta inseamna ca viata pe care am creat-o  inainte de acest punct schimbator este una de care nu suntem multumiti, sau pe care nu o apreciem.

Cand ne schimbam trasaturile, facem acest lucru pentru ca vrem sa ne schimbam vietile. Uneori, dintr-o dorinta arzatoare de schimbare, ajungem sa pierdem toate momentele frumoase ale vietii pe care am cunoscut-o inainte.

6. Tu esti tu si doar tu; ti-ai dori sa fii altcineva, dar nu esti si niciodata nu vei fi.

Persoana care esti in acest moment a fost construita peste ani si ani de invatare si interpretare. Experientele tale te-au codat cu anumite trasaturi de comportament, precum si cu un anumit mod de gandire.

Toate acestea nu sunt generale, dar este aproape imposibil ca oamenii sa isi rescrie intr-un timp foarte scurt personalitatea. Tu esti tu. Accepta asta.

7. Pretinzand ca esti cineva cine nu esti, vei ajunge sa pierzi persoana care esti, sau care ai fost

Poate ca nu ai fost niciodata sigur de persoana care ai fost, dar acum te-ai fortat atat de mult in directia gresita, incat acea persoana poate fi pierduta pentru totdeauna.

Nu totul poate fi anulat. Nu totul poate fi reparat sau fixat. Unele lucruri, odata stricate, vor ramane stricate pentru totdeauna.

Aceasta poezie plina de intelepciune scrisa de James T. Moore te poate ajuta sa-ti amintesti cine esti cu adevarat in momentele dificile:

„Chiar si firele de iarba
Sau fulgii de zapada –
Difera usor intre ei…
Stii, nu exista nimic care sa fie perfect identic cu altceva.

De la cele mai mici lucruri, cum sunt firele de nisip,
Si pana la cele mai gigantice stele,
Toate au fost create cu o singura intentie:
Aceea de a fi unice!

De aceea, este o prostie sa incerci sa imiti pe altcineva –
Si inutil sa pretinzi ca nu esti cel care esti cu adevarat!
Caci fiecare dintre noi ne nastem dintr-o minte
Ale carei idei nu se epuizeaza niciodata.

Nu exista decat unul singur ca mine,
Care poate arata ce pot sa fac eu –
Si tu ar trebui sa te simti mandru,
Caci nu exista decat unul singur ca tine.

Totul incepe
Cu tine.
Tu esti o fiinta umana nelimitata si sublima!”