Laptele de migdale este o inselatorie! Cele TREI alternative vegetale ale laptelui de vaca (+Retete)

2066

Un mare procent din cantitatea de soia cultivata la nivel mondial este modificata genetic, ceea ce o face sa fie un produs alimentar pe care ar trebui sa-l cumperi organic in cazul in care faci aceasta alegere. Alimentele etichetate ca fiind 100% organice nu contin ingrediente modificate genetic prin definitie.

Ai indeajuns de mult timp la dispozitie sa gasesti lapte de soia prin magazine? Esti constient de pericolul reprezentat de produsele din soia si de produsele modificate genetic? Esti ingrijorat in urma stirilor recente potrivit carora laptele de soia de la magazin s-ar putea sa nu fie de fapt organic? Iata cateva alternative ale laptelui care iti pot permite sa eviti soia, lactatele si ingredientele modificate genetic in totalitate.

In plus, te sfatuim sa eviti alternativele la produsele lactate care contin vitamina A palmitat, versiunea sintetica a vitamine A, care poate fi intalnita in continutul multor cutii de carton. Expertii avertizeaza ca doze mari de vitamina A sintetica pot fi periculoase pentru organismul uman.

De asemenea, este intelept sa evitam marcile care contin caragenan. Caragenanul cauzeaza inflamatia si este clasificat ca fiind un potential carcionogen in cazul oamenilor de catre Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului. Dr. Andrew Weil ne-a avertizat cu privire la riscurile la care ne supunem consumand aceasta substanta inca din anul 2002.

Acestea sunt cele TREI alternative vegetale ale laptelui de vaca:

1. Lapte de migdale

Laptele de migdale a devenit recent o alternativa foarte populara a laptelui de vaca. Alte tipuri de lapte din nuci sunt disponibile si sunt la fel de usor de preparat. Este foarte comod sa cumparam lapte de migdale de la magazin, dar adevarul este ca acest lapte ridica cateva semne de intrebare. De fapt, tu platesti pentru cateva nuci amestecate cu apa.

Industria laptelui de migdale iti vinde o cana de apa filtrata umbrita de o mana de migdale macinate, ceea ce ne conduce foarte usor la intrebarea legata de pretul de productie si profit.

Asa ca, in cazul in care iti place laptele de migdale, aceasta reteta este delicioasa, mult mai bogata din punct de vedere nutritiv si mult mai ieftina in comparatie cu laptele pe care l-ai putea cumpara de la hipermarketul din cartierul tau.

Ingrediente:

• 1 ceasca de migdale (inmuiate in apa tip de 4-8 ore)

• 1 litru de apa de izvor sau plata

• 1 varf de cutit de sare de mare

• 1 lingurita de extract de vanilie non-alcoolic

• ½ pastaie de vanilie (optional)

• 3 lingurite de miere sau de sirop de artar

Mod de preparare:

Intr-un blender, la viteza medie, apoi la viteza mare, se amesteca migdalele inmuiate, apa si sarea pana se omogenizeaza. Se strecoara compozitia pentru a separa lichidul de pulpa. In blender se adauga lichidul, extractul de vanilie si jumatatea de pastaie (daca ai ales sa o utilizezi) si indulcitorul (miere sau sirop de artar) si se amesteca pana la omogenizarea ingredientelor.

2. Lapte de ovaz

Laptele ovaz este un lapte dulce. Textura sa este un pic cam subtire si de aceea nu este recomandat sa-l adaugi la cafea, decat in cazul in care adaugi si o lingurita de ulei de nuca de cocos.  Asemenea laptelui de orez,  laptele de ovaz este folosit in special in combinatie cu cerealele sau la gatit. Exista mai multe arome disponibile in magazine, dar in cazul in care preferi sa-ti prepari propriul tau lapte de ovaz, aceasta este o reteta delicioasa pentru patru portii:

Ingrediente:

• 1 litru de apa

• 1 banana coapta

• 2 cani de fulgi de ovaz crud sau fiert

• 1 varf de cutit de sare (optional)

• 1 lingurita de extract de vanilie (optional)

• Indulcitor (miere, sirop de artar) dupa gust (optional)

Mod de preparare:

Se aseaza toate ingredientele intr-un blender si se amesteca timp de 2 pana la trei minute. Se strecoara printr-o sita cu ochiuri mici sau prin tifon. Laptele se pastreaza in frigider pana in momentul utilizarii.

3. Laptele de nuca de cocos

Laptele de nuca de cocos este o alegere excelenta pentru gatit, copt si chiar pentru prepararea produselor cosmetice. Laptele de cocos la conserva are un continut mai mare de grasime, ceea ce-i ofera o textura mai groasa. Acest lapte este o alegere excelenta pentru prepararea inghetatei, ca lapte pentru cafea, precum si la gatit in timp ce laptele de nuca de cocos la cutie este o alegere mult mai buna pentru cereale. Cu toate acestea, ar trebui sa te interesezi de existenta unei substante in laptele de nuca de cocos cumparat. Aceasta substanta, numita Bisfenol A (BPA) are capacitatea de a perturba sistemul endocrin. In cazul in care faci alegerea inspirata de a ti-l prepara tu insuti, aceasta este o reteta care te poate ajuta sa economisesti niste bani:

Ingrediente:

• 1 litru de apa

• 1 ½ cana de nuca de cocos neindulcita maruntita

Mod de preparare:

Se incalzeste apa, dar nu se fierbe. Apa ar trebui sa fie fierbinte, dar nu clocotita. Se adauga fulgii de nuca de cocos si apa in blender. Se amesteca pana cand se omogenizeaza. Se strecoara printr-o strecuratoare cu ochiuri mici si apoi se stoarce printr-un tifon de mai multe grosimi.