Unii oameni sunt manipulatori inascuti, si nu intr-un mod pozitiv. Un manipulator psihologic creeaza in mod deliberat o egalitate de putere, exploateaza victima sau circumstantele pentru a-i servi propriilor sale scopuri. Acest lucru poate fi benefic, desigur si multi dintre oamenii de afaceri de succes sunt maestrii in manipulare. Problema este ca manipulatorii psihologici nu au intotdeauna cele mai bune interese in minte.
Cum au de-a face oamenii de succes cu manipulatorii din jurul lor? Ei fac acest lucru cu intelepciune si folosindu-se de propria lor tarie de caracter. Mai jos sunt cateva trasaturi de caracter si actiuni pe care oamenii de succes le folosesc de obicei pentru a face fata manipularii psihologice.
#1. Ei au intotdeuna incredere in oameni pana in momentul in care acei oameni nu mai sunt onesti
Potrivit lui Jeorge Diaz, fondatorul Lead Layer, onestitatea este una dintre cele mai bune unelte pe care le poti utiliza pentru a face fata cu succes manipulatorilor. Este un filtru excelent care va elimina de la sine oamenii care iti vor face probleme, cum ar fi un partener de afaceri care va dori sa lucreze cu tine doar pentru a profita de conexiunile tale pentru propriul castig.
Steve Jobs, fostul CEO al NeXT si Apple si unul dintre cei mai de succes oameni din istorie, a avut obiceiul de a fi brutal de sincer. El i-a spus biografului sau “Nu cred ca am fost sever cu oamenii din jurul meu, dar daca ceva nu e in regula, le spun oamenilor in fata. E treaba mea sa fiu sincer.”
#2. Ei isi amintesc ca oamenii care manipuleaza sunt buni comunicatori
O persoana care manipuleaza nu va face ceea ce va spune, dar te va convinge cu abilitatile sale interpersonale pe care le poseda ca poseda mai multa valoare decat are de fapt. Din pacate, de indata ce esti gata sa apesi pe tragaci si sa iei masuri, manipulatorul nu-si va cere scuze astfel incat sa poata profita in continuare de situatie.
Acest lucru are legatura cu sfatul de mai sus, acela de a interactiona cu oamenii intr-un mod onest si sa te astepti ca ceilalti sa faca la fel. De indata ce manipulatorul isi arata adevaratele sale culori, este momentul sa tai cordonul si sa termini relatia cu persoana respectiva. Oamenii de succes realizeaza asta si actioneaza rapid pentru a-l elimina pe manipulator din orice pozitie de influenta s-ar afla acesta.
#3. Acestia evalueaza actiunile din trecut ale oamenilor
Acestia cauta informatii despre modul in care acesti oameni s-au comportat in trecut, sapa adanc pentru a realiza ceea ce a facut persoana respectiva de-a lungul oamenilor. Acest lucru le va arata cu siguranta ce fel de persoana este manipulatorul cu adevarat. Acele actiuni din trecut arata un raspuns sanatos la frica sau o infrangere coplesitoare? Manipulatorul, de multe ori, este invins de frica.
Carly Fiorina, fostul CEO al Hewlett Packard, a subliniat faptul că „Diferența dintre persoanele care reușesc și cele care nu reușesc, in multe dintre cazuri, nu este frica. Cu totii experimentam aceasta emotie. Diferenta este ceea ce faci cu acea emotie. Lucrezi pentru a nu o lasa sa te invinga? Cred ca asta este ce distinge oamenii de succes de ceilalti.”
#4. Ei isi urmeaza intuitia
Fie ca este vorba de viata personala sau de lumea afacerilor, nu se intampla foarte des ca vocea noastra interioara sa strige la noi. Oamenii de succes sunt in acord cu ceea ce le spune mintea si corpul lor si folosesc feedback-ul din lumea exterioara pentru a determina daca ceva este cu adevarat asa cum pare.
Bill Gates a spus odata, “De multe ori, trebuie sa te bazezi pe intuitie.” Steve Jobs a fost de acord cu asta si ii incurajeaza si pe ceilalti sa aiba curajul de a-si urma inima si intuitia. Daca asta nu e indeajuns, Oprah Winfrey insista asupra faptului ca oamenii ar trebui sa-si urmeze intuitia pentru a ca acolo se manifesta adevarata intelepciune.
#5. Ei nu fac pe prostii
Gary Rawding, Președinte și CEO al myServiceForce, subliniază faptul că oamenii de succes nu obisnuiesc sa faca pe prostii. Mai degraba, ei tind sa fie directi si provocatori, stiind ca manipulatorii nu vor rezista bine la o inspectie mai profunda.
Ei isi asuma riscuri, sa fii sigur, dar nu fac acest lucru prosteste. In schimb, ei evalueaza cu atentie fiecare persoana cu care au de-a face si orice situatie in care sunt implicati.