Cele CINCI mituri cu privire la atingerea Iluminarii spirituale

1571
1. Iluminarea este o calatorie lunga, atingerea acesteia dureaza ani, decenii sau chiar vieti

Iluminarea reprezinta realizarea profunda a ceea ce esti, a ceea ce ai fost intotdeauna, constiinta pura. Iluminarea reprezinta realizarea faptului ca tu nu esti “imaginea de sine”, imaginea pe care o ai despre tine insuti. De asemenea reprezinta realizarea potrivit careia nu esti gandurile tale si nici corpul pe care-l ocupi. Iluminarea ne conduce la realizarea naturii tale adevarate, esentei tale neconditionate, de constientizare atemporala.

Realizand ca esti deja ceea ce ai cautat atata vreme, vei ajunge sa accepti faptul ca nu poti face nimic pentru a ajunge acolo. Astfel, drumul catre iluminare nu implica timp, nu reprezinta un eveniment viitor. O simpla analogie ar fi: cat de departe ar trebui sa mearga oceanul pentru a gasi apa? Aceasta intrebare nu are nevoie de un raspuns. Oceanul trebuie sa recunoasca ceea ce este deja.

Motivul pentru care este atat de dificil ca aceasta trezire sa aiba loc se datoreaza conditionarii pe care am primit-o inca din primii ani de viata, potrivit careia noi suntem corpul si imaginea pe care o avem despre noi, imaginea de sine. Daca nu suntem corpul nostru si nici imaginea pe care o avem despre noi, ce suntem? Suntem ACELA care observa in tacere, cel care este constient de tot ceea ce experimentam in acest moment. Aceasta experienta include toate gandurile, sentimentele, senzatiile, imaginile si perceptiile care apar in lumea interioara cat si in cea “exterioara”. Cuvantul “exterioara” se afla in ghilimele deoarece am putea spune ca nu noi suntem cei care se afla in lume, lumea se afla in noi.  Natura ta este constiinta insasi. Cu toate acestea, nu incerca sa o intelegi, constiinta nu poate fi inteleasa prin intermediul gandirii, prin intermediul mintii.

2. Voi fi iluminat de indata ce voi invata sa-mi controlez sau sa-mi opresc gandurile

Aceasta este o alta conceptie gresita. Realitatea este ca nu este necesara oprirea gandurilor tale pentru a avea loc trezirea, este necesara doar oprirea identificarii cu acestea.  Cu toate acestea, aceasta non-identificare cu propriile tale ganduri nu este o sarcina atat de usoara asa cum pare la prima vedere deoarece majoritatea dintre noi am petrecum o mare parte din viata noastra facand doar asta, gandind. Este important sa le respectati si sa le priviti in tacere. Observandu-ti gandurile va exista un spatiu intre  tine si gandurile care apar, astfel vei realiza ca esti prezent inainte de aparitia gandului, in timpul gandului si dupa disparitia gandului. Aceasta practica te va conduce la realizarea potrivit careia tu nu poti sa fii gandulile tale. Indiferent daca apar sau nu ganduri in constiinta ta , tu continui sa existi.

3. Iluminarea presupune ca voi fi eliberat de ego

Ego-ul este o unealta necesara pentru supravietuirea noastra. Ego-ul este cel care ne instiinteaza atunci cand apare un pericol si este responsabil de raspunsul “lupta sau fugi”. Rareori ne aflam in situatii care ne pot pune viata in pericol, dar cu toate acestea, ego-ul abordeaza aceste scenarii inofensive cu acelasi raspuns “lupta sau fugi”. In cazul in care cineva ne insulta sau ne taie calea in trafic, ego-ul incepe sa se simta amenintat.

Este important sa ne putem observa ego-ul. Observarea acestuia va crea un spatiu intre noi si acesta. Cu cat exista mai mult spatiu intre noi si el, cu atat mai putina putere are acesta asupra noastra. Curand vei incepe sa-l privesti ca fiind un copil rasfatat care plange, deoarece acesta vrea ceea ce vrea atunci cand vrea el. Mantra ego-ului este “eu, eu, eu!”.

In loc sa ne infuriem, putem sa incepe sa ne iubim ego-ul precum ne iubim proprii copii si putem sa-l asiguram ca este in siguranta. Neluand-ne propriul nostru ego in serios vom incepe sa devenim mai usori, mai plini de viata. Nu este necesar sa ne eliberam de ego, simpla lui observare este suficienta.

4. De indata ce voi fi iluminat viata mea  va fi lipsita de probleme

Persoanele iluminate din punct de vedere spiritual nu vad viata in roz, mai degraba acestea au incetat sa mai eticheteze lucrurile ca fiind pozitive sau negative deoarece tot ceea ce se desfasoara in momentul prezent este viata insasi. Astfel vei invata sa ai incredere in viata deplin si complet. Vei invata sa te bucuri de calatorie si de fiecare moment al acesteia. Vei intelege ca un roller-coaster are atat suisuri cat si coborasuri.

Pe masura ce inaintezi in varsta realizezi ca viata trece foarte repede si astfel, nevoia de a te plange si de a te vaita pentru fiecare lucru minor este privita ca fiind ceea ce este cu adevarat, o risipa enorma de energie.

Aminteste-ti, fiecare dintre noi suntem buni capitani atunci cand marile sunt calme. Acest lucru ar trebui sa ne faca sa intelegem ca raspunsul nu sta in evitarea furtunilor.  Asa cum este si zicala “navele nu sunt proiectate pentru a ramane in port”. Indiferent de rezultat, cu siguranta vei invata ceva despre tine , ceva nu stiai pana in acel moment. Atunci cand te vei trezi, vei realiza ca ceea ce esti de fapt nu poate fi ranit niciodata. La fel cum spune Bhagavad-Gita in ceea ce priveste natura ta adevarata:

“Sabia nu o poate taia, focul nu o poate arde, apa nu o poate uda si nici vantul nu o poate usca.”

5. Voi sti ca sunt iluminat deoarece ma voi simti intr-o stare interioara plina de extaz si fericire incredibila

In timp ce fericirea sau fericirea suprema este o experienta minunata, la fel ca toate experientele, aceasta o sa vina si o sa plece. Ideea potrivit careia Iluminarea aduce cu ea o stare de fericire extraordinara este una cat se poate de falsa. A fi trezit inseamna sa fii cu adevarat autentic cu acest moment, momentul prezent, indiferent de forma cu care se imbraca acesta.

Deoarece fiintele iluminate nu traiesc in trecut sau in viitor, acestea imbratiseaza pe deplin orice ganduri, sentimente, senzatii sau emotii puternice care exista in acest moment. In cazul in care o persoana vede un animal abuzat de un om, aceasta poate plange la vederea acestui act inconstient. Ceea ce descoperim este ca noi suntem spatiul in care orice experienta se desfasoara in prezent.

Ganduri finale:

Este important sa realizam ca nu putem localiza constiinta, putem doar sa FIM ea. Precum un ochi poate vedea totul in afara de sine insusi. Pentru moment poti spune “Aceasta este constiinta”, ca mai apoi sa fii nevoit sa te intrebi “cine este cel care constient de acest lucru. Observati dilema?

De asemenea in Advaita Vedanta, regasim termenul de origine sanscrita “Neti, Neti”, care inseamna “nu aceasta, nu aceasta”, un termen folosit pentru a ne gasi drumul inapoi “acasa”.  Este important sa faci acest exercitiu astfel incat intelegerea ta sa treaca de la nivelul intelectual la cel experiential. Astfel te vei intoarce acasa.