Cele TREI etape prin care trece sufletul in evolutia constiintei

3403

Exista trei procese de transformare in procesul de evolutie a constiintei. Acestea sunt, de fapt, trei niveluri de dezvoltare. Aceste niveluri de dezvoltare prezinta caracteristici diferite. Daca suntem constienti de aceste caracteristici, putem recunoaste cu usurinta nivelul la care ne aflam in aceasta etapa a vietii noastre si ce este necesar sa facem pentru a urca pe o treapta superioara. Aceste niveluri sunt: constiinta obisnuita, trezirea si libertatea deplina.

#1. Nivelul constiintei obisnuite

Acesta este cel mai scazut nivel evolutiv al constiintei. Constiinta obisnuita isi are radacinile si se hraneste din trecutul nostru. Momentul prezent este de o importanta minora pentru acest nivel de constiinta, acesta reprezentand doar o poarta care duce catre un viitor pe care ni-l dorim. Viitorul nu este altceva decat o versiune imbunatatita si impodobita a trecutului, un viitor in care vom avea succes in toate aspectele in care nu am reusit in trecut. Pentru constiinta obisnuita, doar viitorul si trecutul exista. Ea traieste si se hraneste din acestea.

In aceasta stare a constiintei, aprecierea si opiniile celor din jurul nostru sunt de o importanta majora pentru noi. Vrem sa satisfacem asteptarile indreptate spre noi si ne face placere sa jucam rolurile sociale dictate de comunitatea noastra.

Vrem sa fim cu orice pret parinti buni, un sot sau o sotie perfecta, angajati utili si cetateni model. Dorinta noastra de a interpreta aceste roluri este cauzata de identificarea noastra completa cu aceste roluri. Identitatea noastra se bazeaza in intregime pe aceste roluri. In aceasta stare, noi nu cautam raspunsuri adevarate la intrebarea “cine sunt eu?” si ne multumim cu raspunsurile pe care le primim din partea celorlalti.

In aceasta stare obisnuita de constiinta, caracterul dominant al vietii noastre este ego-ul; ne dorim sa-l facem mai mare, mai luminos si individual. De aceea ne aflam intr-un proces constant de invatare, colectand informatii de la ceilalti,  pana la sfarsitul vietii noastre, in speranta ca vom deveni din ce in ce mai inteligenti. Cu toate acestea, astfel, devenim din ce in ce mai nesiguri pe noi insine si lipsiti de curaj pentru a face fata provocarilor vietii. Prin urmare, avem nevoie de un ghid, avem nevoie de un sprijin.  Nu ne dorim libertatea deplina, urmam reguli prestabilite si respectam autoritatea, indiferent de forma pe care o ia aceasta.

#2. Trezirea constiintei

Aparitia acestui nivel este indicata de momente ale vieti noastre cand ne trezim din starea de constiinta obisnuita, atunci cand recunoastem realitatea ca noi, de fapt, traim in captivitatea gandurilor, emotiilor si rolurilor sociale.

Aflati sub efectul acestor momente, o dorinta profunda de libertate si de adevar pune stapanire pe noi. Apoi, vom incepe sa cautam caile care ne pot conduce catre libertatea dorita. Ne propunem sa devenim mai constienti pentru a descoperi adevarul despre noi insine si despre misiunea pe care o avem in aceasta lume.

Nu mai dorim sa respectam regulile vechi, vechii lideri, traditiile si autoritatile cu care ne-am obisnuit.  Nu mai acceptam teorii si explicatii de mana a doua. Nu mai putem sa depindem de opiniile celorlalti despre noi insine. In schimb, ne dorim sa dobandim cunostinte si experiente pentru noi insine. Ne face placere sa descoperim lucruri noi si ne imbarcam in noi calatorii fara teama.

La acest nivel, auto-controlul este creat efectiv in interiorul nostru. Acest auto-control nu este inradacinat de teama de a fi pedepsiti sau de dorinta de a primi o recompensa. Multi oameni sunt capabili sa dezvolte un grad ridicat de auto-control manati de frica (iad) sau de speranta (rai), sau pur si simplu pentru ca doresc sa lucreze impreuna cu cineva pe care-l considera mult mai mare decat ei.  Acest tip de auto-control, cu toate acestea, poate produce doar rezultate temporare, din moment ce este bazat pe suprimare. Mentinerea acestui nivel de auto-control necesita un efort constat din partea noastra. Daca, din anumite motive, gradul de efort scade, dorintele suprimate, furia si emotiile pot izbucni, cauzand o si mai mare suferinta.

Adevaratul auto-control nu se naste in noi in urma suprimarii, ci prin recunoasterea si intelegerea sensului vietii. Acst tip de auto-monitorizare va elibera constiinta noasra din starea de indentificarea cu lumea formelor. Astfel, se va crea un spatiu intre noi si functiile mintii si in acel spatiu se va naste abilitatea de a vedea si intelegerea.

Adevarul auto-control nu are reguli si nu este nimeni in jurul nostru care sa ne spuna cum sa facem asta. Toata lumea trebuie sa aiba un nivel de auto-control, fara nici o presiune exterioara, lasand la o parte toate tipurile de autoritati si folosind propria experienta personala.

Tot ceea ce este creat pentru noi de catre ceilalti este trecator, dar ceea ce vom creea pentru noi insine va fi permanent.

#3. Nivelul de libertate deplina

Acesta este cel mai inalt nivel in evolutia constiintei. Cea mai importanta caracteristica a acestui nivel este vigilenta, acceptarea momentului prezent, deschidere fata de existenta si o celebrare a vietii.

In aceasta stare de constiinta ni se deschide o noua dimensiune a existentei, aratandu-ne existenta dintr-o perspectiva cu totul noua. Unitatea din spatele controverselor ne este dezvaluita, iar noi nu ne mai simtim fortati sa privim latura insorita a vietii, deoarece suntem capabili sa descoperim frumusetea si in latura intunecata a sa.

Acceptam viata asa cum este si nu ne aflam sub presiune, din moment ce acceptarea este rezultatul libertatii noastre complete. Libertatea, la randul sau, este un fruct nascut din evadarea noastra din lumea formelor. Am inteles si am trait procesul de trezire spirituala.