Cei PATRU pasi catre redobandirea libertatii

1433

Adevarata libertate nu vine din viitor, de la o situatie, sau de la “ceva”, ci se afla in interiorul fiecaruia dintre noi chiar in aceasta clipa. Iata care sunt cele PATRU moduri care stau in calea libertatii tale si prin care te poti simti mai liber, mai usor si mai fericit chiar in acest moment:

1. Nu lua nimic personal

Opinia fiecarei persoane este doar un produs al propriei vieti si al propriei sale realitati. Este destul de dificil sa intelegem profund acest lucru. Este mult mai usor sa ne suparam, sa ne simtim jigniti si sa internalizam ceea ce ni s-a spus. In loc sa lasam cuvintele celorlalti sa ne consume, sa devenim obsedati asupra acestora si sa le lasam sa ne afecteze, mai bine practicam detasamentul constient. Asculta ceea ce spun ceilalti si accepta ca acele cuvinte nu sunt decat o reflectie a propriului lor univers interior. In acel moment apare o libertate interioara.

Acest lucru este valabil si in cazul in care cineva iti ofera sfaturi. Ti-ai impartasit vreodata visul tau personal cu persoana nepotrivita? Raspunsurile pot fi destul de dureroase, dar cel mai intalnite este acesta “Poate ar trebui sa te intorci cu picioarele pe pamant”.

Asta inseamna ca acea persoana nu crede in tine? Nu! Asta inseamna ca nu crede in ea insasi. Cu alte cuvinte, este destul de dificil pentru acea persoana sa-si imagineze ca visul tau va deveni realitate in propria sa lume.

Atunci cand vineva iti spune ceva, fie o insulta, un sfat sau orice altceva, conecteaza-te cu constiinta ta. Doar tu poti sti daca este posibil sau nu. Prin alegerea de a pune la inima opinia celeilalte persoane si de a crede in ea iti faci tie insuti o mare nedreptate.

2. Scapa de mentalitatea de victima

Este destul de usor sa te gandesti ca lumea este impotriva ta. Ai avut vreodata una din acele zile in care totul iti merge extrem de prost? Se mai intampla. Exista lucruri pe care le putem controla si lucruri care se afla in afara controlului personal. Nu poti controla lumea din jurul tau, dar poti controla modul in care reactionezi. Evita sa cazi prada capcanei mentalitatii de victima.

Imbratiseaza fiecare om si pe fiecare situatie ca pe o oportunitate. Atunci cand se intampla ceva “rau”, incearca sa afli ce incearca sa-ti transmita acea persoana sau acea situatie.

Accepta situatiile si priveste-le ca fiind semne si oportunitati si aminteste-ti ca exista un scop mai mare pentru fiecare dintre noi. Cauta lectia in fiecare situatie si evita sa cazi in aceasta capcana.

3. Fii bland, amabil si plin de compasiune cu tine

Constientizeaza moment de moment ce spui despre tine. Sunt gandurile tale blande, sau esti propriul tau critic? Atunci cand te uiti in oglinda poti sa-ti observi frumusetea interioara?

Imagineaza-ti ca ai o mica persoana pe umarul tau care spune lucruri oribile despre tine toata ziua. Suna groaznic, nu-i asa? Cum crezi ca iti poate afecta viata pe termen lung aceasta mica persoana de pe umarul tau? Ei bine, asta facem unii dintre noi atunci cand mintea noastra este dominata de dialoguri negative.

Elimina gandurile negative din mintea ta si pastreza-le pe cele iubitoare si blande. De fiecare data cand gandesti ceva negativ despre tine, inlocuieste-l cu un gand pozitiv. Concentreaza-te asupra lucrurilor bune si acorda o atentie tiparelor negative din mintea ta. In cele din urma vei constientiza efectul negativ pe care-l au asupra ta si vei renunta la ele. Aceasta practica iti va permite sa ai libertatea de a fi tu insuti.

4. Practica iertarea

Iertarea este renuntarea la speranta ca trecutul mai poate fi schimbat.  Iertarea nu presupune ca ceea ce s-a intamplat a fost in regula, dar presupune un detasament fata de ceea ce s-a intamplat.

Iertarea este eliberarea de puterea pe care un eveniment negativ inca o mai are asupra ta. In cazul in care nu vei ierta, mintea ta va ramane in trecut, dorindu-ti astfel ca lucrurile sa fi fost diferite. Acest lucru te va face sa te simti neputincios.

Iertarea iti aduce constiinta inapoi in prezent, singurul moment care exista si singurul moment in care poti intr-adevar sa ai puterea de a fi liber si fericit.