• Lectii de viata
Lectii de viata Eliberarea de sentimentele de vinovatie - Afla ce ascunde...

Eliberarea de sentimentele de vinovatie – Afla ce ascunde aceasta emotie negativa disfunctionala!

-

- Reclama -

Poate ca le-ai simtit si tu; dureroasele lovituri de vinovatie. Poate ai vrut sa faci ceva, dar te-ai oprit deoarece ai fost retinut de sentimentele de vinovatie. Poate ca te-ai simtit obligat sa faci ceva ce nu-ti doreai cu adevarat sa faci, doar pentru ca ai fost fortat de sentimentele de vinovatie. In cazul in care te regasesti in situatiile descrise mai sus sau in cazul in care care recunosti o persoana apropiata tie, atunci citeste in continuare.

Vina pare a fi o adevarata epidemie in zilele noastre si afecteaza un numar foarte mare de oameni. De multe ori auzim povesti despre cum vinovatia reuseste sa-i controleze cele mai importante alegeri ale unei persoane.  In mod ciudat, vina nici macar nu este o emotie naturala.

Adevarul este ca vina este o reactie invatata; este un sentiment negativ asociat cu ceva ce am facut sau cu ceva ce urmeaza sa facem.

Am avea tendinta sa credem ca vina provine din adancul nostru, dar de fapt, vina are legatura intotdeauna cu frica de a dezamagi sau de a nu-i face pe plac cuiva; o persoana are un anumit scop iar noi ne simtim obligati sa-l indeplinim.

Nimeni nu se naste cu sentimente de vinovatie. Aceste sentimente ne sunt oferite pe tava de catre parintii nostri, rudele, profesorii sau de catre clerici.  Invatam sa ne simtim vinovati atunci cand ni se spune de catre acesti oameni importanti ca suntem “rai” sau “egoisti”  daca nu facem ceea ce vor ei sa facem.

De fapt, vina este unul dintre cele mai folosite instrumente de manipulare. Acesta este modul in care cei care ne-au crescut au incercat sa ne controleze si sa ne supunem vointei lor.

Cand simtim o multime de sentimente de vinovatie, acesta este un semn care ne atrage atentia ca am fost mult prea mult manipulati cu ajutorul acestui instrument periculos. Acesta nu este un semn ca suntem “rai” sau “egoisti”.

Este necesar sa intelegem ca cei care ne-au facut sa ne simtim vinovati sunt cei “rai” si “egoisti”. Acesti oameni nu se gandesc niciodata la interesul nostru si la ceea ce este bine pentru noi atunci cand incearca sa ne controleze cu ajutorul acestui instrument periculos numit “vinovatie”; nu este vorba niciodata de ceea ce este cel mai bine pentru noi.

Vina poate fi foarte periculoasa. Aceasta ne obliga sa facem alegeri care se impotrivesc total nevoilor si sentimentelor noastre reale. Astfel, devenim instrainati de propria noastra natura autentica, in timp ce motivatia noastra de a-i multumi pe ceilalti devine mult mai importanta decat dorinta noastra de a fi reali fata de noi insine.

Vina ne impinge sa facem alegeri care nu sunt tocmai bune pentru noi; ne obliga sa intram in relatii nepotrivite; ne obliga sa alegem cariere care nu sunt potrivite pentru noi; ne tine legati de familia noastra de origine si de alte institutii, mult timp dupa ce ar fi trebuit sa ne eliberam de ele.

Nu poate exista libertate atunci cand suntem condusi de sentimente de vinovatie; suntem lipsiti de posibilitatea de a trai o viata autentica. Atunci cand propriile noastre alegeri sunt conduse de sentimente de vinovatie, suntem pur si simplu pionii celor care ne-au facut sa ne simtim vinovati im primul rand.

Putem fi manipulati atat de subtil incat putem vedea aceste sentimente de vinovatie ca provenind din propria noastra constiinta, atunci cand in realitate, tocmai am fost fortati sa actionam in concordanta cu dorintele altor persoane.

Din fericire, putem deschide ochii si putem observa ca vina nu este o emotie naturala, sau una sanatoasa si ca nu suntem obligati sa ne petrecem intreaga noastra viata legati de cei care doresc sa ne controleze prin vinovatie.

Ne putem elibera de vinovatie si putem face ceea ce are sens pentru noi, permitandu-ne sa fim ghidati de nevoile si de sentimentele noastre reale, mai degraba decat de dorintele egoiste ale unei alte persoane.

Putem renunta la povara vinovatiei si putem incepe sa traim o viata in spiritul libertatii si al autenticitatii vom crea mai multa bucurie pentru noi insine si interesant, atunci cand suntem eliberati de vinovatie, suntem mult mai capabili sa contribuim la imbunatatirea vietii celor din jurul nostru.

Ultimele stiri

Cele mai importante trei arme naturale impotriva transpiratiei

Transpiratia este un proces natural, care are loc in corpul nostru atunci cand suntem activi fizic sau cand suntem...

Tratamentul 100% natural al sinuzitei – Ucide orice infectie a sinusurilor!

In Statele Unite ale Americii, mai mult de 32 de milioane de oameni sunt afectati de infectii la nivelul...

Acestia sunt compusii bioactivi din castraveti care lupta impotriva cancerului si afectiunilor cardiovasculare!

Cu totii stim cat de buni sunt castravetii pentru pierdere in greutate. Acestia contin multe fibre, apa si sunt...

Cele CINCI semne ale cancerului de colon ignorate in majoritatea cazurilor

In cazul in care nu incluzi cancerul de piele, cancerul colorectal este al treilea tip de cancer raspandit la...

Aceste elemente de comunicare nu le-ai invatat la scoala, dar iti pot determina succesul in viata!

Suntem invatati elementele de baza ale comunicarii inca din clasele primare. Pentru a putea citi, scrie si vorbi eficient,...

De ce Carl Jung le recomanda pacientilor sa coloreze?

Nu cu mult timp in urma, am participal la un eveniment TEDx si imediat cum am intrat in cladirea...

Lectii de viata

- Reclame -

Pe acelasi subiectCITESTE SI...
Recomandarile noastre