Cele ZECE motive ingrijoratoare pentru care ar trebui sa eliminam zaharul din dieta noastra

1234

Zaharul este unul dintre cele mai nocive ingrediente ale dietei moderne. Poate avea efecte nocive asupra metabolismului si poate cauza tot felul de afectiuni. Iata zece motive pentru care ar trebui sa elimini zaharul din alimentatia ta:

10. Zaharul nu contine nutrienti esentiali si este inamicul danturii tale

dentist

Probabil ai mai auzit acest lucru de cateva zeci de ori pana acum, dar acest aspect merita amintit. Zaharul contine o multime de calorii, fara ca acesta sa contina nutrienti esentiali, motiv pentru care aceste calorii sunt denumite “calorii goale”. Nu contin proteine, grasimi esentiale, vitamine sau minerale, doar energie pura.

Atunci cand 10-20% din caloriile zilnce provin din zahar, acest lucru poate reprezenta o problema majora pentru sanatate si contribuind in acelasi timp la deficientele de minerale si vitamine.

De asemenea, zaharul este inamicul numarul UNU al dintilor tai prin procesul de sporire a bacteriilor din cavitatea bucala.
9. Indulcitorii sunt foarte bogati in fructoza, acestia avand efecte nocive asupra sanatatii ficatului

ficat

Pentru a intelege pe deplin de ce este dusmanul sanatatii tale, prima oara trebuie sa intelegem din ce este facut.

Inainte ca zaharul sa patrunda in fluxul sanguin prin intermediul tracului digestiv, acesta este sintetizat in doua zaharuri simple, glucoza si fructoza. Glucoza se gaseste in orice celula vie de pe planeta. In cazul in care glucoza nu este suplimentata prin alimentatie, organismul nostru are capacitatea de a o produce. Fuctoza este un pic diferita. Organismul nostru nu o produce intr-o cantitate semnificativa si din punct de vedere fiziologic, organismul nostru nu are nevoie de ea. Astfel, fructoza nu poate fi metabolizata de catre ficat atunci cand consumam cantitati semnificative. Nu trebuie sa ne ingrijoram in cazul in care mancam un o cantitate mica – un fruct de exemplu – sau atunci cand tocmai am terminat o sesiune de antrenament, deoarece, in acest caz, fructoza va fi trasformata in glicogen si va fi pastrata de catre organism in ficat pentru momentele in care organismul nostru va avea nevoie de ea. Cu toate acestea, in cazul in care rezervele de glicocen ale ficatului sunt mari, acesta este fortat sa transforme acest glicogen in grasime. Atunci cand mancam des cantitati mari de zahar, acest proces creaza tot felul de afectiuni de sanatate.

Trebuie sa retinem ca acest proces nu se aplica in cazul fructelor. Este aproape imposibil sa mancam prea multa fructoza consumand foarte multe fructe. De asemenea, organismul oamenilor care au un stil de viata activ pot tolera cantitati mai mari de zahar in comparatie cu persoanele sedentare.
8. Suprasolicitarea ficatului cu fructoza poate provoca afectiuni hepatice

detox ficat

Atunci cand fructoza este transformata de catre ficat in grasime, aceasta este expediata in sistemul sanguin sub forma de particule de colesterol LDL. Cu toate acestea, nu toata grasimea ajunge in fluxul sanguin, o parte ramane in ficat. Acest fenomen poate produce boala ficatului gras non-alcoolic, o afectiune asociata cu tulburarile metabolice. Sudiile arata ca persoanele care sufera de un ficat gras consuma multa mai multa fructoza in comparatie cu persoanele sanatoase.
7. Zaharul cauzeaza rezistenta la insulina, un pas inainte catre sindromul metabolic si catre diabetul de tip 2

Diabetic patient doing glucose level blood test

Insulina este un hormon foarte important al organismului. Acesta permite glucozei sa patrunda in interiorul celulelor sangelui si le transmite acestora mesajul de a incepe arderea glucozei in loc de grasime. Cantitatea mare de glucoza in sange este foarte toxica si reprezinta unul dintre principalele complicatii ale diabetului, cum ar fi pierderea vederii.

Una dintre caracteristicile disfunctiei metabolice, cauzata de tipul de nutritie pe care-l urmam, este aceea ca insulina nu mai functioneaza asa cum ar trebui, celulele dezvolta o anumita rezistenta fata de ea.

Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de “rezistenta la insulina”, fenomen considerat a fi principala cauza a aparitiei multor afectiuni de sanatate.

Ideea pe care trebuie sa o retinem este aceasta: atunci cand consumam foarte mult zahar, acesta provoaca rezistenta la insulina, fenomen ce poate contribui la aparitia multor afectiuni de sanatate.
6. Rezistenta la insulina poate progresa catre diabet zaharat de tip II

sugar indulgence

Atunci cand, in cele din urma celulele devin rezistente la insulina, celulele beta din pancreas produc din ce in ce mai multa. Acest proces este crucial deoarece nivelul crescut de zahar din sange poate provoca consecinte fatale. In cele din urma, rezistenta la insulina devine din ce in ce mai accentuata, iar pancreasul tau nu mai poate face fata cererii tale de insulina pentru a mentine nivelul zaharului din sange la un nivel scazut. In acel moment, nivelul zaharului din sange v-a exploda si denumit in termeni medicali diabet zaharat de tip II.

Avand in vedere ca zaharul poate determina aparitia rezistentei la insulina, nu este surprinzator sa vedem ca oamenii care consuma bauturi indulcite cu zahar au cu pana la 83% un risc mai ridicat de aparitie a diabetului de tip II.
5. Zaharul poate cauza Cancer

cancer

Una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, cancerul  se caracterizeaza prin cresterea si multiplicarea necontrolata a celulelor. Insulina are un rol cheie in procesul de dezvoltare al celulelor canceroase. Din acest motiv, multi oameni de stiinta cred ca nivelul crescut de insulina constant, o consecinta a consumului de zahar, poate contribui la aparitia cancerului.

In plus, problemele metabolice asociate consumului de zahar sunt un factor raspunzator cunoscut pentru aparitia inflamatiilor, o alta cauza a aparitiei cancerului. Multe studii au demonstrat ca un consum ridicat de zahar sporeste riscul aparitiei cancerului.
4. Datorita efectelor asupra creierului si a hormonilor, zaharul are efecte unice de promovare a grasimilor

zahar

Nu toate caloriile au fost create egale.

Diferite alimente au diferite efecte asupra creierului si asupra hormonilor care controleaza aportul alimentar. Studiile au demonstrat ca fructoza nu are acelasi efect asupra satietatii organismului precum glucoza. De-a lungul timpului, deoarece caloriile din zahar nu sunt atat de satioase, acest fenomen poate provoca un aport crescut de calorii.
3. Deoarece cauzeaza o eliberare masiva de dopamina in creier, zaharul creaza o incredibila dependenta psihologica

Sugar

Zaharul poate crea dependenta in randul multor persoane. La fel ca si in cazul drogurilor, zaharul poate determina o eliberare de dopamina in centrul de recompensa al creierului. “A se consuma totul cu moderatie” poate reprezenta o idee nu chiar atat de eficienta deoarece singura arma impotriva dependentei este abstinenta totala.
2. Zaharul este principala cauza a aparitiei obezitatii, atat in randul populatiei adulte cat si in randul copiilor

mid section view of a man sitting on a bench in a park

Asa cum precizam si mai devreme, zaharul afecteaza intr-un mod negativ organismul si provoaca acumulari de grasime in organism. Acest fenomen conduce la o satietate mult mai scazuta  si multe persoane pot deveni atat de dependente incat pot pierde controlul asupra nivelului de consum.

Nu sunt surprinzatoare studiile care precizeaza ca persoanele care sunt obisnuite sa consume cele mai mari cantitati de zahar au cele mai mari probleme cu kilogramele in plus. Unul dintre principalele alimente pe care trebuie sa incetezi sa le mai consumi in cazul in care vrei sa slabesti este zaharul.
1. Nu grasimea, zaharul este cel care iti creste colesterolul si cel care provoaca afectiuni cardiovasculare

colesterol

Vreme de cateva zeci de ani, oamenii au acuzat grasimile saturate ca fiind raspunzatoare pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe dovezi demosntreaza inofensivitatea acestor grasimi. Aceleasi dovezi demonstreaza ca principalul vinovat este zaharul, datorita efectelor nocive pe care le are fructoza asupra organismului. Studiile au demonstrat ca o mica cantitate de fructoza poate ridica nivelul trigliceridelor, poate creste obezitatea abdominala si poate creste nivelul glucozei din sange rezultand in stimularea cresterii nivelului de insulina din sange.