Vitamina Soarelui: Vitamina D

1350

Ridica-te de pe scaunul din fata calculatorului si iesi un pic la soare in gradina sau pe balcon. Creierul tau iti va multumi pentru asta. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Manchester sustine ca nivelurile ridicate de vitamina D ajuta la mentinerea sanatatii mentale si a functiilor cognitive. Aceiasi oameni de stiinta au examinat peste 3.000 de persoane de origine europeana, cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani si au constatat ca persoanele care aveau un nivel scazut de vitamina D in organism au fost depasite cu mult, in cadrul anumitor exercitii de memorare si procesare a informatiei, de catre persoanele ale caror niveluri de vitamina D erau ridicate.

Dr. Iain Lange, care a desfasurat cercetari similare, avertizeaza ca dieta saraca in nutrienti, in general nu neaparat in vitamina D, este vinovata pentru performantele cognitive slabe. Chiar si asa, admite dovezile aduse de cercetatorii de la Universitatea din Manchester potrivit carora vitamina D este necesara pentru buna protectie a celulelor si buna functionare a comunicarii intre neuroni.

vitamina D

Efectele deficientei de Vitamina D

Deficienta de Vitamina D se afla intr-o stransa legatura cu aparitia rahitismului la copii, un sistem osos slabit, slaba putere de concentrare, afectiuni cardiovasculare, diabet si chiar cancer. O postare a site-ului de specialitate Scientific American a adaugat la lista interminabila a afectiunilor provocate de aceasta deficienta inca o afectiune, boala Parkinson, o tulburare neurologica asociata cu declinul cognitiv a persoanei in cauza.

Multe dintre studiile din ultimi ani desfasurate pe animalele de laborator au raportat ca acestea au suferit o imbatranire prematura, osteoporoza, ateroscleroza, deficit imunitar si chiar atrofierea organelor, toate acestea datorita unei carente a vitaminei D.

In ciuda dovezilor evidente, cercetatorii stiintifici prefera sa pastreze tacerea cu privire la legatura directa intre sanatatea psihica si vitamina D.

Foarte multi specialisti din domeniul sanatatii sunt  de parere ca vitamina D declanseaza un impuls in cadrul activitatii hormonale de protectie a creierului, desi aceasta teorie a fost demonstrata numai in randul animalelor, nu si in cazul oamenilor.

In timpul cautarii beneficiilor vitamine D, Prof. Tim Spector de la Universitatea College London spunea: “Aceast aspect subliniaza importanta vitamine D si motivul pentru care evolutia ne-a creat in asa fel incat sa iubim soarele.”

Daca aveti nevoie de mai multe motive pentru care sa iesit in aer liber ori de cate ori aveti ocazia, amintiti-va ca vitamina D nu poate penetra geamurile de sticla ale cladirii in care locuiti.

Sursa: truththeory.com