Varza murata – Regina Probioticelor

1057

Oamenii ajung sa inteleaga faptul ca probioticele sunt o cerinta esentiala pentru o viata sanatoasa. Avand peste 100 de trilioane de bacterii in organism, este extrem de important pentru sanatatea noastra ca acestea sa se afle intr-un echilibru perfect. Astfel, apare intrebarea – Care este cea mai eficienta forma de probiotice?

Varza murata – Regina Probioticelor

Aceasta planeta a fost infrumusetata cu o recompensa care ne poate ajuta in procesul de vindecare al unui numar impresionant de boli. Aceste boli se datoreaza in principal toxinelor si malnutritiei.

In cazul in care ar exista o problema  de sanatate care sa merite o atentie serioasa din partea noastra, atunci, cu siguranta am discuta despre sanatatea sistemului digestiv. Aceasta poarta de acces catre o sanatate de fier a fost abuzata in mod constant de antibiotice, medicamente, de consumul de metale grele, de alimentele procesate, de o lipsa de produse proaspete, organice ce contin enzime benefice si probiotice.

Acesta este domeniul in care varza murata domneste suprem. Datorita continutului sau de nutrienti speciali, aceasta leguma este, probabil, cea mai importanta alegere pe care o poti face zi de zi pentru imbunatatirea sanatatii tale digestive.

Medicina traditionala chineza a prescris de mii de ani zeama de varza murata ca remediu pentru foarte multe afectiuni comune. Armatele lui Genghis Khan, cel mai probabil, au fost cele care au adus acest preparat in Europa. Armata romana calatorea in timpul expeditiilor de durata cu butoaie de varza murata, folosind-o cu scopul de a preveni infectiile intestinale.

In perioada indepartata in care metodele naturale de tratament au cazut in desuetudine, oamenii consumau mult mai putine alimente fermentate si astfel, acestia au fost supusi unui numar mult mai mare de afectiuni. Scorbutul (deficienta de vitamina C), a ucis multi marinari in perioada anilor 1700, in special in timpul calatoriilor lungi. La sfarsitul anilor 1770, capitanul James Cook a facut inconjurul lumii fara a pierde un singur marinar de scorbut, datorita alimentelor intalnite pe nava sa, printre acestea aflandu-se si un numar de saizeci de butoaie de varza murata.

Cercetatorii din domeniul sanatatii publice au inceput sa acorde o atentie deosebita verezi murate in urma publicarii unui studiu in Revista de Agricultura si Chimie Alimentara in anul 2002. In cadrul studiilor publicate, cercetatorii finlandezi au descoperit existenta unei substante produsa de varza fermentata (izotiocianat) care are capacitatea de a preveni aparitia cancerului.

Iata doar cateva dintre beneficiile sale nutritive:

•Vitamina B1, B6, B9, C si K

•Mangan, Calciu, Potasiu, Magneziu, Fosfor si Fier

•O sursa excelenta de fibre dietetice

•O sursa excelenta de antioxidanti si fitonutrienti

•Foarte bogata in indol-3-carbinol – un cunscut luptator impotriva cancerului

Cel mai important, varza este o sursa superioara de probiotice vii si enzime si datorita starii sale pre-digerate in care se afla, stare provocata de procesul de fermentare, aceste substante nutritive sunt extrem de  biodisponibile pentru organism.