Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea I)

1457

Sucurile naturale sunt pline de substante nutritive care te invigoreaza, iti intaresc sistemul imunitar si te mentin sanatos. Iti poti vindeca organismul cu sucuri deoarece acestea sunt usor de digerat si, prin urmare, permit absorbtia mult mai multor substante nutrivite. Dureaza 21 de zile sa iti formezi un nou obicei alimentar, iar consumul sucurilor naturale este printre obiceiurile alimentare care sunt usor de adoptat. Sucurile naturale faciliteaza functionarea normala a sistemului digestiv, iar unele sucuri, precum sucul de prune si de mure de au in special rol laxativ. Constipatia cronica poate fi si ea tratata cu sucuri naturale. Sucurile care contin fructe cu continut mare de Magneziu, precum sfecla si morcovii, ajuta la functionarea normala a excretiei – Magneziul din aceste legume relaxeaza musculatura colonului. Un alt avantaj al sucurilor preparate din acestea este ca ne scapa de efectele negative ale mancarurilor bogate in grasimi.

Legumele si fructele crude contin enzime necesare desfasurarii normale a procesului de digestie si de asimilare a substantelor fundamentale din mancaruri. Cand mancarurile sunt preparate la temperaturi de 118 grade sau mai mari, enzimele din acestea se pierd. Vitaminele, substantele minerale si proteinele se gasesc din abundenta in legume si fructe crude. Consumul de sucuri preparate din acestea ne permit sa asimilam aceste substante nutritive fara a impovara sistemul digestiv.

Enzimele au rol de catalizatori pentru diverse reactii chimice care au loc in interiorul corpului uman. Printre acestea se numara procesele de metabolizare a hranei, de eliminare a toxinelor, de facilitare a digestiei si de obtinere a energiei celulare. Corpul uman creeaza in mod natural enzime, dar rezerva de enzime trebuie suplimentata. Fara o cantitate adecvata de enzime, corpul foloseste enzimele aflate in organele noastre, ingreunand astfel metabolismul.

Corpul se poate folosi de enzimele din fructe si legume proaspete. Chiar si asa, asa cum am mentionat mai sus, legumele gatite la 118 grade isi pierd continutul de enzime. Legumelor procesate sau incalzite cu ajutorul microundelor le lipsesc si lor o cantitate mult mai mare din enzime. Prin urmare, corpul dumneavoastra va avea nevoie de un aport crescut de enzime in cazul in care consumati mancaruri preparate termic sau procesate. Consumul de legume crude sau preparate in mica masura reprezinta cea mai eficienta modalitate de a oferi corpului enzimele de care are nevoie pentru a functiona corect. Drept consecinta, sucurile din legume crude ne permit sa obtinem toate enzimele ce se gasesc in acestea, probabil chiar in cantitati mai mari decat atunci cand consumam legumele in stare solida.

Cele mai bune sucuri naturale antioxidante

Sucurile din fructele si legumele cu concentratiile cele mai mari de antioxidanti ne ofera cea mai buna protectie impotriva efectelor negative ale radicalilor chimici in stare libera, acestia fiind molecule instabile care se formeaza pe cale naturala in corp. Cele mai bune sucuri antioxidante au continut integral de fructe sau legume. S-a observat ca fructele si legumele inchise la culoare prezinta cele mai mari cantitati de antioxidanti.

Studiile de laborator efectuate de catre cei de la Centru Uman de Nutritie din cadrul UCLA au ajuns la concluzia ca sucul de rodie are vaste proprietati antioxidante. In cadrul unui studiu publicat in editia din 27 februarie 2008 a Revistei de Agricultura si Chimie Alimentara, o echipa de cercetare a comparat o mostra de suc de rodie cu mostre din sucuri de acai, mar, mure, cirese negre, coacaze, merisoare, struguri Concord si de portocale. De asemenea, cercetatorii au mai inclus vin rosu, ceai negru, verde si alb. In acest studiu comparativ, patru teste au avut ca scop analizarea si compararea eficientei in rolul de antioxidant a acestor bauturi des intalnite. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca sucul de rodie a surclasat celelalte bauturi in ceea ce priveste eficienta ca antioxidant cu minim 20% in fiecare caz.

Sucul de struguri Concord a fost ales ca fiind al doilea cel mai bun suc antioxidant dintre cele mentionate mai sus. Martha Grogan, doctor in medicina in cadrul Mayo Clinic mentioneaza faptul ca invelisul si semintele strugurilor rosii si mov contin antioxidanti. Resveratrolul, un antioxidant important asociat cu micsorarea riscului de dezvoltare a bolilor cardiace, se gaseste in sucul de struguri Concord de culoare mov. Sucul de struguri contine si antioxidanti numiti flavonoizi, care maresc nivelul de lipoproteine cu densitate mare, stiute de noi toti sub numele de colesterol “bun”. Acesti antioxidanti s-au dovedit eficienti in reducerea riscului de ateroscleroza si in reducerea tensiuni arteriale.

Coacazele contin antociani – compusi polifenolici cu proprietati antioxidante. Studiile de laborator de la UCLA au concluzionat ca sucul de coacaze este al treilea cel mai bun antioxidant din randul sucurilor naturale de fructe. Studiile clinice, coordonate de Robert Krikorian, membru al Department of Psychiatry in cadrul University of Cincinnati Academic Health Center, au urmarit efectele consumului zilnic de suc de coacaze asupra memoriei adultilor in varsta. Studiul a inclus 9 adulti care au prezentat schimbari timpurii in capacitatea lor de memorare. La sfarsitul studiului de 12 saptamani, persoanele testate au prezentat imbunatatiri la testul de potrivire a perechilor si de retinere a cuvintelor. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in editia din Ianuarie 2010 a Revistei de Agricultura si Chimie Alimentara

Va urma…

Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a II-a)
Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a III-a)
Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a IV-a)
 Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a V-a)
Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a VI-a)
Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a VII-a)
Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a VIII-a)
Citeste aici – Uimitoarele beneficii ale consumului de sucuri naturale (Partea a IX-a)