Testul personalitatii tale financiare

1447
Banii te pot transforma intr-una dintre cele mai nesigure persoane sau intr-una dintre cele mai pline de incredere si de singuranta interioara. Banii pot aduce in viata ta frica sau generozitate. Care dintre acestea, depinde numai de tine. Cum poti sa accepti banii in viata ta fara sa cunosti aspectele negative de mai sus? Poti face acest lucru prin gasirea unor modalitati eficiente de a te elibera de frica si de celelalte nesigurante, in fata abundentei. Astfel banii vor produce schimbari pozitive in viata ta si vor circula liberi.
Pentru a-ti identifica stilul personal in care interactionezi cu banii, va prezentam cele cinci tipuri de persoane si caracteristicile predominante ale acestora:

1. Ingrijoratul

04

Igrijoratul, un autentic gospodar, detine o abilitate vicleana de a rezolva problemelor din viata sa, dar nu intr-un sens negativ. Aceasta persoana trebuie sa inteleaga ca ingrijorarea interioara nu face altceva decat sa scada imunitea, sa stimuleze productia hormonilor de stres si sa-i afecteze starea generala de sanatate si calitatea somnului. Este foarte important pentru aceasta persoana sa inteleaga necesitatea predarii in fata ingrijorarilor si sa nu-si saboteze abundenta financiara pe care o pot avea in lipsa acestui obicei.

Test: Esti “Ingrijorat”?

Imi fac griji in legatura cu situatia mea financiara in fiecare zi?

Imi fac griji in legatura cu situatia mea finaciara chiar si in momentele in care,majoritatea oamenilor din jurul meu se relaxeaza?

Imi este destul de dificil sa adorm deoarece imi fac griji in legatura cu situatia mea financiara?

Nu ma pot opri din ingrjorarea cu privire la situatia financiara chiar daca incerc sa fac acest lucru?

Atunci cand o problema financiara este rezolvata, imediat caut alta pe care sa o pot rezolva?

Imi place sa privesc micile probleme financiare ca fiind unele de proportii uriase?

In cazul in care ai raspuns cu “da” la toate cele sase intrebari, ingrijorarea joaca un rol foarte important in viata ta. Patru sau cinci “da” indica un rol mare. Doua sau trei “da” indica un rol moderat. Un singur “da” un rol foarte scazut. Zero “da” indica faptul ca acesta nu este caracterul tau financiar principal. Foloseste acest format pentru a analiza si celelalte patru tipologii.

2. Procrastinatorul

06

Aceasta persoana are obiceiul de a evita cu notorietate constientizare situatiei sale financiare. Cele mai multe dintre aceste persoane traiesc de la salariu la salariu. Pe termen scurt, presiunea financiara dispare si odata cu ea si gandurile care insotesc aceasta presiune. Astfel, beneficiul negarii este acela ca stresul este redus considerabil. Cu toate acestea, realitatea pare sa-i prinda din urma atunci cand facturile si creditorii incep sa sune zi de zi. Apoi, panica si vinovatia isi fac aparitia.

Atentie! Este destul de dificil sa acceptam anumite aspecte negative ale personalitatii noastre si este nevoie de mult curaj pentru a o face. Aceste aspecte negative nu fac din tine o persoana rea. Acestea te pot ajuta sa constientizezi aspecte pe care le evitai pana in acest moment. Este necesar sa-ti accepti propria responsabilitate financiara, dar in acelasi timp este necesar sa intelegi ca distractia si relaxarea fac parte din viata ta.

Test: Esti “Procrastinator”?

Evit cat de mult pot deciziile financiare?

Facturile neplatite devin din ce in ce mai multe?

Este destul de dificil pentru mine sa fac decizii de natura financiara?

Continui sa ingnor creditele mele neplatite?

Plata facturilor este cea mai neplacuta activitate pentru mine?

Sunt mereu restant la plata taxelor si la plata facturilor si acumulez tot timpul penalitati?
3. Dependentul de Shopping

03

Aceasta persoana apreciaza mai mult fiorul cumparaturilor decat siguranta pe care i-o ofera o situatie financiara stabila. Aceste persoane cheltuiesc bani din instinct, fie ca-si permit sa faca acest lucru sau nu. Shopping-ul devine un drog, o modalitate de a tratament a ranilor emotionale, a dezamagirilor si al unui scazut respect de sine. Aceasta este o incercare zadarnica de a umple un gol emotional cu o groaza de lucruri inutile.

Aceasta activitate este in primul rand o problema de natura emotionala si spirituala, nu una financiara. Tratamentele includ consiliere, impreuna cu invatarea anumitor aspecte legate de propriul management financiar. Vindecarea acestei dependente poate avea loc eliberandu-te de emotiile negative si evitand incercarea zadarnica de a le amortii cheltuind bani in mod inconstient.

Test: Esti “Dependent de Shopping”?

Iti este destul de dificil sa-ti controlezi impulsul de a cumpara atunci cand te afli intr-un magazin?

Simti un impuls de a cheltui bani sau de a juca jocuri de noroc?

Ai obiceiul de a cheltui bani pentru a scapa de ingrijorare, furie sau singuratate?

Ai un obicei compulsiv de a nu putea refuza “chilipirurile”, in ciuda faptului ca nu ti le permiti?

Datoriile imi afecteaza linistea si reputatia?

Am o istorie financiara negativa?
4. Strangatorul

05

Aceste persoane dau dovada de o capacitate extraordinara de a-si planifica viitorul si de a strange bani pentru zile negre. Cu toate acestea, exista o diferenta foarte fina intre a fi responsabil si a crea o obsesie din acest obicei. “Strangatorul” care depaseste aceasta linie poate sa devina o persoana foarte avara si lacoma. Acestor persoane le este destul de dificil sa se bucure de banii lor, sa se bucure de vacante sau sa investeasca in ei insisi.

Test: Esti “Strangator”?

Preferi investitiile conservatoare si sigure in comaparatie cu cele care presupun riscuri?

Imi este destul de dificil sa cheltuiesc banii pe lucruri pe care mi le pot permite cu lejeritate?

Incerc sa cheltuiesc mult mai putin decat castig?

Am o atitudine negativa impotriva lacomiei?

Sunt impotriva actiunilor caritabile?

Am obiceiul de a strange bani, dar nu de a-i investi in ceva valoros?
5. Cheltuitorul Intuitiv

02

Aceste persoane sunt cele care reusesc sa echilibreze perfect intuitia interioara cu rationamentul. Cu toate acestea, aceste persoane pot avea probleme atunci cand isi se bazeaza foarte mult pe intuitie si cand neglijeaza aspectul rational.

Test: Esti “Cheltuitor Intuitiv”?

Imi consult instinctul interior atunci cand ma aflu in fata unor decizii de natura financiara?

Incerc sa privesc dincolo de rationament pentru aflarea anumitor raspunsuri?

Daca simt ca o decizie este una corecta, aleg sa actionez in concordanta cu ceea ce simt sau, daca nu pot actiona, aleg sa ma detasez sau nu?

Am incredere in instinctul meu atunci cand ma atentioneaza cu privire la o “investitie”?

Am curajul de a-mi asuma un risc rezonabil, in baza intuitiei mele?

Imi ascult intuitia cu privire la modurile creative de a castiga bani, de a dona sau de a investi?

Sursa