(Studiu) Turmericul poate inversa complet neurodegenerarea cerebrala cauzata de fluor

1361

Publicat in ultimul numar al revistei Pharmacognosy, studiul prezinta munca de cercetare efectuata de o echipa de cercetatori din India. Acestia au constatat efectul de a proteja creierul mamiferelor impotriva otravirii cu fluor pe care-l are consumul regulat de turmeric, un condiment frecvent utilizat in bucataria indiana si asiatica. Dupa ce echipa de cercetatori de la Universitatea Mohanlal Sukhadia a descoperit anterior caile prin care fluorura induce schimbari neurodegenerative nocive la nivelul creierului, acestia au descoperit efectul de a neutraliza pe care-l are curcuma asupra fluorurii existente, cat si impotriva flouriri administrate ulterior.

Prin testarea turmericului asupra soriceilor de laborator, oamenii de stiinta au putut constata efectul antioxidant si activitatea anti-inflamatorie, care protejeaza organismul impotriva degradarii celulelor, pe care o are curcumina. De asemenea, curcumina stimuleaza productia naturala de glutation a organismului, acesta fiind cel mai important antioxidant al organismului uman.

Cunoscand foarte bine efectul neurotoxic si neurodegenerativ pe care-l are fluorul la nivel cerebral, in special la nivelul cortexului cerebral, echipa a testat efectele pe care le produce acesta, atat in cazul administrarii doar a flurorii, cat si in combinatie cu turmericul. Toti soriceii de laborator au fost supusi unui regim special vreme de 30 de zile inainte de a fi supusi analizelor.

La sfarsitul perioadei de studiu s-a observat ca soarecii din grupul de fluorura, carora le-a fost administrat 120 de ppm de florura in apa fara turmeric, au inregistrat o crestere semnficativa a activitatii malondialdehidei, o marca a stresului oxidativ. Soriceii care au fost supusi consumului aceleiasi cantitati de fluorura, dar impreuna cu o cantitate de turmeric de 30 de miligrame/kg au cunoscut o reducere semnificativa a malodialdehidei, dezvaluind astfel puterea de detoxifiere a turmericului.

Fluorul este o “excitotoxina” similara malondialdehidei, care provoaca moartea celulelor cerebrale.

In ceea ce priveste toxicitatea fluorului, echipa a ajuns la convingerea, bazata pe mai mult de un deceniu de munca de cercetare, ca acest produs chimic este foarte periculos datorita capacitatii acestuia de a se acumula in tesutul cerebral. Similar cu modul in care glutamatul monosodic supra-excita neuronii creierului si in esenta ii ucide, fluorura, de asemenea, produce un efect excito-toxic, care poate avea consecinte de durata asupra starii de santatea.

“Fluorura este, probabil, primul ion anorganic care a atras atentia lumii stiintifice, in primul rand datorita efectelor sale toxice, toxicitatea acestuia fiind deja recunoscuta ca fiind o problema la nivel mondial.”, explica studiul.

Sursa