Siropul de urzica – Bautura racoritoare si un remediu ideal pentru curatarea sangelui

4066

In mod traditional, zeama de urzica este folosita cu scopul detoxifierii organismului si curatarii sangelui, dar este si mai gustoasa si mai revigoranta daca este amestecata cu apa minerala si cu niste cuburi de gheata. Astfel, nu tocmai placuta la gust in mod obisnuit, zeama de urzica devine o bautura racoritoare si delicoasa.

Acest suc este bun impotriva reumatismului si artritei si datorita continutului ridicat de fier, acest suc poate fi folosit cu succes in lupta impotriva anemiei. Chiar si persoanele care sufera de astm sau de probleme ale pielii consuma acest suc. De asemenea, se crede ca are proprietatea de a preveni afectiunile respiratorii, urinare si caderea parului.

Va prezentam doua retete, una destul de simpla, iar cealalta este o combinatie de frunze de urzica, lamaie si miere.

4

Sirop de urzica – Varianta #1

Vei avea nevoie de – 1 kg de frunze tinere de urzici, 2.5 litri de apa si zahar (500 de grame de zahar la 500 ml de lichid).

Se spala si se scurg frunzele de urzica, se scufunda in apa si se fierb la foc mediu timp de aproximativ o ora, adaugand apa clocotita la nevoie. Se strecoara si se adauga zaharul in lichidul rezultat si se amesteca pana cand zaharul s-a topit complet. Se toarna siropul rezultat in sticle de sticla si se sigileaza.

Sirop de urzica – Varianta #2

Vei avea nevoie de – 400 de grame de frunze de urzica tinere si proaspete, sucul de la 6 lamai mari, 800 de grame de zahar, 5 linguri de miere de trifoi si 1 litru de apa.

In cazul in care nu va place ideea unei cantitati atat de mare de zahar, ceea ce este de inteles, exista un truc. Zaharul poate fi inlocuit cu miere, dar numai o parte, sa spunem cantitatea de 300 de grame de zahar va fi inlocuita cu un kilogram de miere, dar nu o gatiti cu zaharul, ci adaugati-o in siropul racit. Cu toate acestea, astfel, siropul obtinut are un termen de valabilitate mult mai redus.

Se spala si se taie frunzele de urzica. Se toarna apa intr-o cratita si se pune zahar (de preferat jumatate brun, jumatate alb). Se pune cratita pe aragaz si se amesteca ocazional. Dupa ce apa da in clocolt, se mai lasa sa fiarba timp de cinci minute. In cazul in care se formeaza spuma la suprafata, spuma se indeparteaza cu o spumiera.

Pune urzicile intr-un castron si toarna peste ele siropul de zahar. Acopera-l cu o farfurie si lasa-l sa se odihneasca timp de 10 minute. Acum, adauga sucul de lamaie si mierea. Cu mainile, stoarce urzicile pentru a iesi toate substantele nutritive din ele. La sfarsit, separa urzicile si strecoara siropul. Siropul se toarna in sticle de sticla si se pastreaza intr-un loc rece si intunecat.

Astfel, in perioada anotimpului calduros vei putea savura o bautura racoritoare, plina de nutrienti si pe care ai preparat-o tu insuti!