SFECLA ROSIE: ZECE beneficii oferite de catre aceasta leguma-minune sanatatii noastre

1747

Sfecla rosie este una dintre cele mai complexe legume din punct de vere nutritiv si nu ar trebui sa lipseasca de pe mesele noastre, in special in perioada anotimpului rece. Cu toate ca este o adevarata bomba de vitamine si minerale, aceasta leguma minune, este de cele mai multe ori trecuta cu vederea. Iata zece beneficii pe care sfecla rosie le ofera organismului si mintii noastre:

10. Imunatatirea performantelor sexuale

scefla

Foarte bogata in nitrati, sfecla rosie stimuleaza oxigenarea tesuturilor organismului tau. Nitratii imbunatatesc transportul oxigenului prin organism datorita efectului de dilatare pe care-l au asupra vaselor sanguine. Sfecla rosie ofera organismului tau aceleasi beneficii sanatatii sexuale pe care le ofera si Viagra. Mai mult decat atat, sfecla rosie contine bor, un mineral esential in producerea hormonilor sexuali.

9. Stimuleaza detoxifierea organismului

suc de sfecla

Sucul de sfecla rosie stimuleaza detoxifierea hepatica. Acest efect se datoreaza compusilor fitochimici, cum ar fi glicina si betaina, pe care aceasta ii contine.  Acestia stimuleaza distrugerea celulelor de grasime si stimuleaza procesul de detoxifiere al ficatului. De asemenea, sfecla rosie protejeaza organismul de efectele adverse ale consumului de alcool.

8. Functionarea eficienta a creierului

scaelf

Sfecla rosie are un efect uimitor asupra functiei cerebrale, in special in cazul persoanelor in varsta. Aceasta stimuleaza circulatia sanguina in regiunea cerebrala. In consecinta, poate lupta impotriva afectiunilor psihice, cum ar fi dementa. Cu toate acestea, sfecla rosie este o leguma ce poate imbunatati functiile cognitive ale oamenilor de toate varstele.

7. Imbunatateste performantele fizice

selfca

Sfecla rosie reduce consumul de oxigen al sistemului muscular, ceea ce inseamna ca, organismul tau nu va avea nevoie de o cantitate atat de mare de oxigen in timpul exercitiilor fizice. Prin urmare, vei avea mai multa energie si te vei simti mai plin de viata. Sfecla rosie este recomandata spre a fi consumata in special de catre femeile insarcinate care au nevoie de un impuls de energie suplimentar.

6. Incetineste procesul de imbatranire

sfecla poza reprezentativa

Sfecla este foarte bogata in antioxidanti si in compusi fenolici, ambele categorii de substante nutritive luptand impotriva radicalilor liberi si impotriva deteriorarii structurii ADN-ului organismului nostru. Pielea ta va fi protejata iar tu, in consecinta vei fi protejat de imbatranirea prematura. De asemenea, trebuie amintit faptul ca sfecla rosie are proprietati anti-inflamatorii.

5. Un ajutor de nadejde in timpul sarcinii

sfecla fiarta

Sfecla rosie este una dintre cele mai nutritionale legume pe care o mama insarcinata le poate consuma. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de acid folic, un nutrient esential pentru formarea corecta a coloanei vertebrale a fatului.

4. Stimuleaza pierderea in greutate si imbunatatirea digestiei

suc de sfecla2

Metabolismul si digestia sunt stimulate intr-un mod pozitiv de catre aceasta leguma minune. Sfecla rosie este bogata in fibre, fiind o excelenta alegere pentru cei care se afla intr-o continua lupta impotriva kilgramelor in plus.

3. Sanatatea inimii

sfecla rosie

Sfecla rosie ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare datorita capacitatii acesteia de a reduce tensiunea arteriala.

2. Previne aparitia cancerului

sfelca

Sfecla rosie contine foarte multe substante nutritive care lupta impotriva cancerului. Unul dintre aceste substante este betacianin, pigmentul natural, un agent anticangerigen foarte puternic, ce-i ofera sfeclei aceasta culoare deosebita. A doua substanta este betanina, substanta care lupta eficient impotriva cancerului de ficat si de piele.

1. Anemie

scelfa

Sfecla rosie este foarte bogata in fier, fiind intrecuta doar de usturoi, motiv pentru care este recomandata adesea persoanelor anemice.  De asemenea, ajuta organismul in procesul de absorbtie al fierului, fapt ce favorizeaza o mai buna circulatie sanguina si o oxigenare mai eficienta a organismului.

 

 

 

Sursa: lifehack.org