Ochii sunt fereastra sufletului – Cercetatorii confirma!

1695

Ochii sunt fereastra sufletului, iar unii ar putea spune ca ochii sunt fereastra universului. Fiecare dintre noi am auzit aceasta fraza pana acum, “ochii sunt fereastra sufletului”. De cele mai multe ori folosim aceasta fraza atunci cand putem vedea durere, fruie sau orice alta emotie in ochii cuiva. Cu toate acestea, studii recente ofera un sens nou acestei fraze. Ochii nu sunt numai ferestrele prin care vedem emotiile unei persoane, ci sunt si oglinda sufletului.

Cum asa? Raspunsul are de-a face cu globul ocular in sine. Fiecare dintre noi avem o structura diferita de linii, culori si puncte la nivelul irisului nostru. Unii dintre noi pot avea o culoare asemanatoare a ochilor, dar liniile si punctele sunt la fel de unice precum amprenta degetelor noastre.

3

Desi variaza de la om la om, exista anumite tipare intalnite la nivelul irisului larg raspandite, iar cercetatorii de la Universitatea Orebro din Suedia au dorit sa vada daca aceste tipare au legatura cu anumite trasaturi specifice de personalitate.

Acestia si-au concentrat atentia asupra criptelor (depresiunile care radiaza de la nivelul pupilei) si asupra liniilor curbate din jurul marginii exterioare, care se formeaza atunci cand pupilele se dilata. Acestia au studiat 428 de subiecti pentru a vedea daca criptele si liniile curbate reflecta trasaturile lor de caracter.

Ce au descoperit?

Descoperirile au aratat ca persoanele ale caror cripte sunt mai dense sunt mult mai inimosi, blanzi, de incredere si mult mai probabil sa simpatizeze cu cei din jurul lor. In comparatie, cei cu mai multe brazde de contractie au fost mai nevrotici, impusivi si mult mai probabil sa dea frau liber poftelor.

Pare incredibil atunci cand ne gandim ca simplele tipare prezente la nivelul globului ocular al unei persoane poate dezvalui cele mai profunde trasaturi de caracter al unui individ.

Oamenii de stiinta au constatat o corelatie extrem de puternica intre irisul unei persoane si trasaturile sale de personalitate. Dar corelatie nu implica cauzalitate, corect? Corect. Dar se pare ca atat tiparele prezente la nivelul globului ocular cat si trasaturile de caracter ale unei personae sunt cauzate de acelasi lucru.

Cercetatori au declarat faptul ca structura globului ocular si personalitatea s-ar putea afla intr-o foarte stransa legatura deoarece gena responsabila pentru dezvoltarea structurii irisului contribuie, de asemenea, la dezvoltarea lobului frontal al creierului nostru, aceasta fiind placa de baza a personalitatii noastre.

“Rezultatele noastre sugereaza faptul ca personanele cu diferite caracteristici ale irisului tind sa dezvolte diferite trasaturi de personalitate”, a declarat Matt Larsson, cercetatorul care a condus studiul la Universitatea Orebro. “Aceste constatari sprijina ideea potrivit careia diferitele configuratii ale irisului au tendinta de a dezvolta diferite trasaturi in ceea ce priveste personalitatea. Diferentele prezente la nivelul irisuli pot fi folosite ca un biomarker care reflecta diferentele dintre oameni.”

De asemenea, oamenii de stiinta au mentionat ceva foarte interesant despre o gena numita Pax6, o gena care controleaza formarea ochiului in primele stadii ale dezvoltarii embrionare. Cercetarile au aratat ca mutatia genei rezulta in competente sociale slabe, in impulsivitate si in abilitati slabe de comunicare.

Culoarea ochilor dezvaluie mult mai multe

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Pittsburgh, femeile cu ochi de culoare mai deschisa experimenteaza mai putina durere in timpul nasterii, in comparatie cu femeile cu ochi de culoare mai inchisa. Mai mult decat atat, persoanele cu ochi deschisi la culoare consuma semnificativ mai mult alcool, deoarece persoanele cu ochi inchisi la culoare necesita o cantitate mai mica de alcool pentru a ajunge in stare de ebrietate.

Motivul are legatura directa cu genetica. Un lector superior in domeniul stiintelor biomoleculare din cadrul Universitatii John Moores, din Liverpool, a declarat: “Ceea ce cunoastem in momentul de fata este ca culoare ochilor se bazeaza pe 12-13 variatii individuale in genele oamenilor. Aceste gene fac si alte lucruri la nivelul organismului.”

Melanina, de exemplu, pigmentul care ofera nuante mai inchise ochilor. Melanina nu numai ca determina culoarea ochilor, dar este, de asemenea, un izolator pentru conexiunile electrice dintre celulele creierului. Cu cat exista mai multa melanina la nivelul creierului, cu atat mai sensibil, mai eficient si mai rapid poate lucra creierul. Cu alte cuvinte, pigmentul responsabil pentru culoarea ochilor este, de asemenea, responsabil si pentru eficienta creierului.

Ochii sunt literalmente ferestrele catre cele mai interioare aspecte ale personalitatii si ale caracterului nostru. In cazul in care te uiti in ochii cuiva, poti cu o foarte mare usurinta sa-ti dai seama daca persoana respectiva este speriata, trista sau ingrijorata. Dar, daca te vei uita si mai profund, iti vei putea da seama ce fel de personalitate are persoana respectiva. Ochii sunt literalmente ferestrele sufletului nostru.