Important! 97% dintre pacientii care sufera de cancer au fost supusi acestei proceduri stomatologice!

1311

Din pacate, traim intr-o lume in care, in ciuda numeroaselor progrese, majoritatea tipurilor de afectiuni cronice se afla intr-o continua crestere. Acesta este unul dintre motivele pentru care cercetatorii cauta sa dezvolte o mult mai buna intelegere a cauzelor si a metodelor de prevenire necesare.

In urma unor astfel de cercetari, numerosi oameni de stiinta care isi desfasoara activitatea in domeniul sanatatii, sunt de parere ca una dintre cauzele aparitiei unor boli grave se afla chiar in cavitatea bucala. In domeniul medicinei dentare, exista o procedura stomatologica foarte comuna, in legatura cu care fiecare medic stomatolog isi va da acordul cu privire la siguranta sa, in ciuda faptului ca foarte multi specialisti de renume au tras semnale de alarma cu privire la consecintele pe care le are asupra sanatatii noastre.

Care este aceasta procedura periculoasa despre care discutam?

La nivel global se fac zilnic zeci de mii de astfel de proceduri. Procedura despre care discutam este asa foarte cunoscuta obturatie de canal. Majoritatea dintre noi o consideram a fi o procedura foarte sigura si din acest motiv, la nivel mondial se fac aproximativ cateva zeci de milioane de obturatii de canal.

Cu siguranta nu cunosteai faptul ca dintii ale caror canale au suferit o astfel de procedura sunt, in principiu, “morti”. Mai mult decat atat, un astfel de dinte care a suferit o astfel de procedura poate deveni, in majoritatea cazurilor, adevarati incubatori silentiosi de bacterii, care pot, in anumite conditii, sa-si croiasca drumul catre fluxul sanguin. De aici isi fac aparitia si complicatiile medicale, infectiile si multe alte afectiuni, multe dintre acestea facandu-se simtite de abia peste ani si ani de zile. Majoritatea dintilor care au fost supusi unei asemenea proceduri arata bine si nu cauzeaza probleme, pentru un timp, acesta fiind unul dintre motivele pentru care pericolele la care ne supunem organismul urmand o astfel de procedura sunt atat de dificil de depistat.

Asociatia Medicilor Stomatologi din S.U.A. considera aceasta procedura medicala ca fiind sugura, dar aceasta afirmatie nu a fost sutinuta de niciun studiu care sa ateste cele declarate.  De partea cealalta, exista studii care atesta pericolul la care sunt supusi pacientii care aleg sa urmeze aceasta procedura stomatologica.

Una dintre cele mai marcante personalitati ale lumii stomatologice este medicul stomatolog Weston A. Prince. Acest faimos cercetator si stomatolog contemporan ne-a oferit indeajuns de multe cunostinte legate de aceasta procedura, munca sa de cercetare fiind in continuare un real obiect de studiu pentru multi dintre cercetatorii zilelor noastre care doresc sa-si aprofundeze intelegerea in ceea ce priveste bolile cronice. Cu toate acestea, in institutiile de invatamant de profil, vasta sa munca de cercetare continua sa fie ignorata.

Weston A. Prince – Personalitatea care a revolutionat medicina stomatologica

Viata sa a fost dedicata in mare parte muncii de cercetare, motivat fiind de imbunatatirea conditiilor de viata si a starii de sanatate a oamenilor. Din acest motiv, Weston A. Prince a calatorit o mare parte a vietii sale, dorind sa studieze in profunzime felul in care evolueaza starea de sanatate a oamenilor care nu au acces la alimentele specifice marilor orase ale lumii.

Nu in ultimul rand, Dr. Prince a dorit sa descopere daca exista sau nu o legatura intre aceasta procedura stomatologica si infectiile cronice. In perioada anilor 1900, celebrul stomatolog a observat ca indiferent de tipul tratamentului prescris dupa obturatie, canalele ramaneau in continuare infectate. Din acest motiv, Prince a pus la cale un experiment mai putin obisnuit. Acesta i-a propus unei femei care suferea de artrita sa-i extraga un dinte, in ciuda faptului ca era un dinte aparent sanatos.

Ceea ce a urmat ar putea sa ne surpinda pe majoritatea dintre noi. Dr. Prince a implantat dintele extras sub pielea unui iepure. La doar cateva zile, iepurele s-a imbolnavit rapid de artrita si a murit la doar cateva zile de la implantarea dintelui.

De partea cealalta, starea de sanatate a femeii s-a imbunatatit rapid si nu a durat foarte mult timp pana a reusit sa invinga complet teribila boala care-i afecta starea de sanatate de ani de zile. Concluzia nu poate fi decat una singura: acela era un dinte toxic pentru organismul ei si era cauza aparitiei tuturor problemelor sale. In momentul in care cauza a fost indepartata, organismul sau s-a vindecat de la sine.

Prin intermediul acestui experiment, Dr. Prince a demonstrat imposibilitatea de a steriliza canalul radicular, acesta fiind motivul pentru care isi fac aparitia frecventele infectii dupa aceasta procedura stomatologica.

De aici a fost doar un singur pas pana cand Dr. Price a reusit sa demonstreze stiintific faptul ca unele dintre cele mai frecvente si inspaimantatoare boli ale vremurilor noastre – in special cele cardiovasculare – isi fac aparitia ca urmare a acestei proceduri stomatologice. In total, Dr. Prince a descoperit aproximativ 16 tipuri de bacterii extrem de periculoase, unele dintre acestea avand capacitatea de a afecta si articulatiile sau sistemul nervos.

Dr. Weston A. Prince a scris mai multe carti si lucrari stiintifice care au avut ca subiect bolile cronice si patologia dentara, dar munca sa a fost adusa cu adevarat la lumina de George Meinig.

Intr-un final adevarul iese la iveala!

In perioada anilor 1990, lucrarile de cercetare ale lui Dr. Prince a atins constiinta publica, iar Dr. Meinig a denenit in cele din urma unul dintre membrii fondatori ai „American Association of Endodontists”, asociatia americana a stomatologilor experti in obturatiile de canal radicular.

Meinig a petrecut mai bine de 1 si jumatate cercetand intreaga munca de cercetare a lui Price, perioada care a avut o consecinta. In anul 1993 acesta a lansat propria sa carte bazata pe munca de cercetare a lui Dr. Prince, carte intitulata „Root Canal Cover-Up”.

Din pacate, Dr. Meinig a observat ca medicii stomatologi cunosc foarte putine lucruri despre dinti si nu constientizaeaza pe deplin pericolul pe care il reprezinta unele interventii.

Dr. Price este renumit si pentru descoperirile sale. Printre acestea se numara observatia potrivit careia un dinte nu are doar unul sau patru canale principale, asa cum invata in continuare studentii la medicina dentara. Fiecare dinte are labirinte mici care ating distanta de aproximativ 5 kilometri, desfasurate! Faimosul medic Weston Price a gasit mai bine de 75 de canale intr-un singur incisiv. Astfel, va puteti imagina cate multe carente prezinta aceasta stiinta medicala in ziua de astazi.

De ce este aceasta procedura stomatologica atat de periculoasa?

Aceasta procedura stomatologica implica “umplerea” dintelui obutrat cu o substanta numita “guttapercha”, care are ca scop impiedicarea circulatiei sanguine in zona, astfel incat fluidul sa nu mai poata circula prin dinte.

In ciuda acestei proceduri, bacteriile isi gasesc refugiul la nivelul canalelor mici, acolo unde sunt in siguranta, avand in vedere ca nu pot fi afectate de antibiotice sau de sistemul imunitar al organismului. Aceste bacterii prezente la nivelul dintelui obturat cauzeaza infectii si nu pot fi invise de niciun tratament cunoscut. Astfel, odata cu trecerea timpului, acestea se transforma in patogeni toxici pentru organismul uman. De aici pana la aparitia infectiilor nu mai este decat un singur pas.

Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este faptul ca oricare dintre noi care am fost supusi unei astfel de proceduri putem suferi in prezent de o astfel de infectie, fara ca macar sa avem habar. Exista cazuri in care chiar si in urma unei simple extractii isi pot face aparitia astfel de probleme. Cel mai periculos aspect pe care ar trebui sa-l luam in considerare este faptul ca un simplu dinte bolnav poate cauza imbolnavirea organelor vitale ale organismului, afirmatie demonstrata de experimentul desfasurat de Dr. Prince.

Concluzia lui Dr. Prince a fost una foarte clara: majoritatea afectiunilor cronice se afla intr-o foarte stransa legatura cu canalul radicular. In aceasta catorie sunt incluse afectiunile renale, cardiovasculare, neurologice si afectiunile sistemului imunitar.

Legatura dintre obturatiile de canal si cancer

Dr. Robert Jones este cel care a descoperit legatura dintre acesta procedura stomatologica si aparitia cancerului la san. Aceasta concluzie este rodul a cinci ani de studii medicale, desfasurate asupra unui numar de 300 de femei care sufereau de cancer la san. Dintre cele 300 de femei, aproximativ 93% au urmat aceasta procedura stomatologica, iar 7% dintre ele au suferit la un moment dat de o anumita patologie orala. Ceea ce este si mai interesant este faptul ca femeile au dezvoltat tumorile pe aceasi parte cu cea a canalelor obturate.

O alta personalitate din domeniul sanatatii, Dr. Josef Issels a observat acelasi tipar. Acesta a declarat ca in cei 40 de ani, perioada in care a tratat pacienti care sufereau de cancer in faze terminale, mai mult de 97% dintre acestia au urmat aceasta procedura stomatologica.

Probabil va intrebat “Ce pot face pentru a preveni aparitia unor astfel de afectiuni?”. Solutia este una simpla si este reprezentata de extragerea dintelui “problema”, caz in care sistemul imunitar al organismului ar putea functiona la capacitate maxima.

Este important sa precizam ca in urma celor analizelor ADN ale canalelor radiculoare, Dr. Prince a descoperit peste 42 de specii de bacterii anaerobe. De asemenea, in urma unui numar de 67 de teste medicale, acesta a descoperit existenta unui numar de 67 de bacterii la nivelul cavitatii bucale, printre care Porphyromonasgingivalis, Leptotrichiabuccalis si Fusobacteriumnucleatum. Acesti microbi periculosi pot provoca aparitia unor afectiuni serioase la nivelul sistemului cardiovascular, nervos si renal. In sangele din jurul canalelor radiculare au fost gasite bacteri, mai multe cu 400% in comparatie cu alte zone ale organismului.

Un organ mort nu ar trebui lasat in organism!

Acesta este foarte cunoscut lucru de catre toti medicii: orice organ mort trebuie eliminat imediat din organism, altfel consecintele negative vor fi pe masura. Sistemul imunitar va avea tendinta de a ataca acest organ mort, iar o infectie va determina bacteriile sa se colecteze in jurul tesutului mort.

Din pacate, majoritatea stomatologilor resping teoria lui Dr. Price si sustin ca obturatiile de canal sunt sigure, desi nu au dovezi in acest sens.

Multi specialisti cunosc aceste aspecte, dar nu le fac publice. De ce? Este simplu, exista bani la mijloc. Obturatia de canal este una dintre cele mai profitabile proceduri stomatologice.

Cum putem evita aceasta procedura stomatologica?

Tine minte ca nu este niciodata indicat sa ai un dinte mort, indiferent daca ti se promite ca, prin diferite proceduri stomatologice, isi poate recapata vitalitatea din nou. Asa ceva nu este posibil, iar sanatatea ta ar putea fi compromisa. Daca ai deja un astfel de dinte, ai face mai bine sa-l scoti, chiar daca pare perfect sanatos.

In cazul unei extractii totale, ai mai multe optiuni: proteza partiala ( detasabila), punte ( seamana cel mai bine cu un dinte real) sau un implant. Procedeul din urma este cel mai sigur, in acest fel vei avea parte de un dinte artificial permanent, implantat in gingie si maxilar.

Chiar si in cazul unei extractii, tine minte ca nu este suficient sa se extraga doar dintele, trebuie eliminat si ligamentul paradontal, acesta fiind expus infectiilor de tot felul.

Pentru sanatatea ta ar fi cel mai benefic sa apelezi  la un medic stomatolog care foloseste metode biologice de extractie. Acesti doctori sunt cu adevarat responsabili si au grija de intreaga sanatate a organismului tau.