Greseala pe care o facem atunci cand taiem usturoiul!

1258

Usturoiul nu este un doar un simplu aliment, este o adevarata legenda. Printre numeroasele descoperiri arheologice facute in Piramidele din Egipt se numara si usturoiul, dovada clara a utilizarii acestui leac miraculos inca din cele mai vechi timpuri. Mai mult decat atat, acest leac este mentionat chiar si in Biblie. Hipocrate, parintele medicinei, obisnuia sa prescrie cu regularitate aceste leac miraculos si asta nu este tot. Usturoiul era oferit sportivilor olimpici din Grecia Antica cu scopul de a le imbunatati acestora performantele.

Usturoiul detine mult mai multe proprietati decat ne dam seama majoritatea dintre noi. Cercetarile moderne confirma ceea ce vindecatorii antici si vechii fitoterapeuti cunosteau in mod intuitiv si anume, ca usturoiul este o arma puternica impotriva afectiunilor. Un studiu realizat in anul 1999 de catre S. Ankri si D. Mirelman arata ca un compus intalnit in usturoi, numit alicina, este principalul responsabil pentru proprietatile sale antivirale, antibacteriene si antimicrobiene. De asemenea, a fost demonstrata capacitatea usturoiului de a lupta eficient impotriva unor tulpini  E. coli foarte rezistente la medicamente si impotriva unor tipuri de bacterii rezistente la antibiotice.

Aici isi fac aparitia informatiile cu adevarat importante pentru fiecare dintre noi! De fapt, alicina nu se afla in usturoi. Un compus al usturoiului, alina si o enzima, alinaza, fac parte din celulele unui catel de usturoi. Acestea doua sunt pastrate separat, insa, atunci cand se produce ruperea peretilor celulari, acesti doi comusi se intalnesc si formeaza atotputernica substanta cunoscuta sub denumirea de alicina.

Asa ca, atunci cand gatesti acasa, vrei sa fii sigur ca peretii celulari ai usturoiului sunt rupti, folosindu-te de metoda ta preferata. In plus, este foarte important sa retii ca prin procesul de gatire proprietatile uimitoare oferite de aceasta substanta sunt neutralizate complet.

Un studiu desfasurat in anul 2001 de catre K. Song si J.A. Milner a scos la iveala faptul ca incalzirea, gatirea la cuptor sau fierberea usturoiului zdrobit a distrus toata activitatea acestei enzime pretioase. Cu toate acestea, din pacate, cele mai multe feluri de mancare necesita gatirea usturoiului.

Cu scopul de a pastra o parte din proprietatile de vindecare ale acestei enzime, multi oameni de stiinta sugereaza ca, dupa tocarea ustoriului, acesta sa fie lasat sa stea timp de zece minute pentru ca cele doua elemente sa-si inceapa procesul de formare a alicinei, inainte ca aceasta sa fie neutralizata de caldura. Asa ca, data viitoare cand gatesti, incearca sa tai prima data usturoiul, pentru a-i acorda cateva minute sa respire, inainte de a-l folosi la mancare. Pana in momentul in care vei termina de pregatit restul ingredientelor, usturoiul tau va contine, probabil, cantitatea maxima de alicina. Dar, si in acest caz, avem de-a face cu o pierdere mare de alicina, cea mai pretioasa enzima din usturoi, motiv pentru care cercetatorii ne recomanda sa-l mancam crud!