Frecventezi saloanele de bronzat (solar)? Iata ce boli periculoase poti contacta!

1131

Stim cu totii ca bronzatul la solar poate cauza cancer de piele, realitate confirmata cu mult timp in urma de catre cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Odata cu sosirea zilelor calde mult prea multe persoane vor vizita saloanele de bronzat fara sa se gandeasca prea mult la daunele pe care le poate avea aceasta vizita asupra sanatatii lor. Stafilococul este o bacterie care poate provoca infectii ale pielii, bacterii fecale, virus herpes si veruci genitale care pot cauza HPV. Aceasta bacterie poate supravietui temperaturilor ridicate din solar.

Negii genitali, primul semn al infectiei cu HPV, sunt des intalniti, pot atrage atentia datorita aspectului lor neplacut si pot indica un sistem imunitar deteriorat. In cazul femeilor, cele mai frecvente tipuri sunt 16 si 18, care pot provoca cancer de col uterin.

Stim cu totii ca vizita la solar poate cauza cancer de piele si multe alte boli si cu toate acestea asta nu ne impiedica sa facem aceasta vizita. Speram ca aceasta descoperire va va face sa renuntati la acest “soare” artificial.

Un studiu care a implicat un numar de 4.000 de oameni a scos la iveala faptul ca persoanele care folosesc solarul inainte de varsta de 35 de ani sunt supusi unui risc crescut de melanom malign cu pana la 75%. Un alt dezavantaj este faptul ca radiatiile emise de aparatele de bronzare sunt mult mai periculoase decat radiatiile emise de soare in perioada dupa-amiezii.  Solarele folosesc raze extrem de puternice: ultravioletele lor sunt de 15 ori mai intense comparativ cu cele ale soarelui de la orele pranzului, in zona mediteraneana. Bronzatul la solar timp de 20 de minute este echivalent cu o zi intreaga de plaja.

Cancerul de piele este printre cele mai frecvente forme de cancer si aproape 90% dintre cazuri sunt legate direct de expunerea la radiatiile ultraviolete.

Dermatologul Zori Marie Davis spune ca bacteriile pot supravietui in ciuda caldurii din solar.

“Toate bacteriile de pe pielea noastra sunt transferate pe paturile solare. Chiar daca ne incalzim corpul, aceasta caldura nu este suficienta pentru a le omora si astfel ele devin mult mai puternice si mai rezistente.”, explica Davis.

Mai mult decat atat, procesul de sudoratie contribuie si el la capacitatea bacteriilor si virusurilor de a se reproduce. In cazul in care pielea ta este afectata intr-o oarecare masura, ceea ce nu este rar intalnit, este mult mai probabil sa contactezi o infectie.

“Lumina ultravioleta poate ucide  bacteriile, asta din punct de vedere teoretic. Cu toate acestea, in solar aceasta nu este suficient de puternica pentru a le distruge”, avertizeaza Davis.