Efectul ascuns pe care il are ASPARTAMUL asupra creierului nostru

1180

Acest indulcitor artificial este inconjurat de la o vreme de foarte multe controverse. Cu toate acestea, foarte multe persoane nu cunosc faptul ca acesta este prezent in peste 6000 de produse alimentare. In randurile urmatoare vom examina efectele dezastruoase pe care le are acest “indulcitor” asupra creierului nostru.

FDA a fost prima institutie din lume care a aprobat utilizarea aspartamului la inceputul anilor 80 si a stabilit doza zilnica admisa de nu mai mult de 50 mg per kilogram greutate corporala per zi. Asta inseamna ca un adult cu o greutate de 71 de kilograme ar putea sa consume fara probleme nu mai mult de 3750 mg de aspartam zi de zi. Avand in vedere ca o cutie de suc dietetic contine aproximativ 180 mg de aspartam, aceasta fiind o limita “sigura”, putem spune ca 21 de cutii de suc dietetic consumate zilnic nu ar reprezenta o amenintare la adresa sanatatii noastre.

Este oare aceasta substanta, indiferent de cantitatea pe care o consumam, sigura pentru organismul nostru?  Studii vechi de zeci de ani au demonstrat faptul ca aspartamul este responsabil pentru aparitia depresiei, pierderilor de memorie, schimbarilor de dispozitie si durerilor de cap. Foarte multe dintre sesizarile facute de catre consumatori sunt doar cateva dintre dovezile care pot sustine acest fapt. De exemplu, mai mult de 75% dintre toate reactiile adverse la o gama larga de aditivi alimentari raportati la FDA sunt facute cu privire la aceasta substanta. Printre problemele raportate sunt incluse durerile de cap, migrenele, problemele de vedere, depresia, durerile articulare, insomnia, palpitatiile si spasmele musculare.

Cercetarile recente de la Universitatea din Dakota de Nord au avut ca scop stabilirea limitelor normale de aspartam pe care organismul uman le poate ingera intr-o foarte scurta perioada de timp. Cercetatorii au descoperit ca ingerarea a jumatate din aportul zilnic acceptat ca fiind “sigur”, aspartamul a provocat modificari neuro-comportamentale alarmante, acestea incluzand tuluburari cognitive, schimbari de dispozitie, iritabilitate si chiar depresie. Studiul a fost realizat asupra unui numar de 28 de studenti sanatosi din punct de vedere medical si a avut o durata de patru saptamani. Participantii au fost hraniti vreme de 8 zile, trei mese si doua gustari pe zi. Mancarea a fost portionata pe doua grupe, in asa fel incat aceasta sa contina fie cantitati mari de aspartam – 28mg/kg/zi – fie cantitati mici – 10mg/kg/zi. Dupa primele 8 zile participantii au intrat intr-o perioada de teste, dupa care a urmat o dieta de tratament. Printre produsele alimentare care au facut parte din dieta acestora enumaram doar cateva: iurt, inghetata, jeleuri si siropuri, bauturi si deserturi. Unele dintre concluziile studiului sunt rezumate mai jos:

Aspartamul deterioreaza functia cognitiva

Studiul a demonstrat ca abilitatile de orientare in spatiu a fost redusa semnificativ dupa consumul dietei care continea cantitati mari de aspartam in comparatie cu persoanele care au fost supuse dietei cu un continut mai scazut. Doi dintre participantii la studiu au constatat o depreciere semnificativa a acestei functii. In plus, alti doi participanti au prezentat tulburari de memorie fapt constatat de testele la care au fost supusi. Acest fapt atesta veridicitatea studiilor care sustin efectul pe care-l are aceasta substanta  asupra memoriei.

Aspartamul declansator al depresiei si iritarii

In cadrul studiului de la Universitatea din Dakota nu au existat subiecti care sa prezinte semne de depresie dupa ce au consumat dieta care continea cantitati mici de aspartam. Cu toate acestea, aceste semne au fost prezente in cadrul celui de-al doilea grup. Mai mult decat atat, dintre acestia, trei au prezentat semne usoare pana la moderate de depresie. De asemenea, acestia au prezentat semne de iritabilitate dupa consumul acestei substante.

Cum afecteaza aspartamul functionarea creierului

Aspartamul este metabolizat si astfel este transformat in acid aspartic – cunoscut ca fiind un neurotransmitator excitator -, fenilalanina si metanol. Metanolul este descopus de catre organism in formaldehida. Cercetatorii au constatat o legatura intre cresterile substantiale de fenilalanina si acid aspartic si scaderea considerabila a nivelului de dopamina si serotonina.

Cum putem evita aspartamul

In zilele noastre aceasta substanta poate fi regasita in multe dintre produsele existente si de aceea este destul de difcil de evitat. Cel mai adesea aspartamul este intalnit in compozitia sucurilor, gumelor fara zahar, inghetatelor si adesea in vitaminele pentru copii.

Sursa