Dovezile sunt clare! Utilizarea telefoanelor mobile cauzeaza aparitia cancerului!

1610
Businessman On Park Bench With Coffee Using Mobile Phone

Intrebarea daca telefoanele mobile cauzeaza aparitia cancerului la nivelul creierului a primit un raspuns definitiv din partea medicilor si oamenilor din stiinta, in cadrul unei conferinte de pediatrie care a avut loc in Baltimore.

“Greutatea dovezilor este covarsitoare: telefoanele mobile cauzeaza aparitia cancerului cerebral.”, a declarat dr. Devras Davis, presedinte al “Environmental Health Trust”.

Cei mici sunt deosebit de vulnerabili la efectele nocive ale radiatiilor emanate de telefoanele mobile, chiar si in uter, au avertizat expertii. De aceea, femeile insarcinate ar trebui sa limiteze, de asemenea, utilizarea telefonului mobil.

“Pastrati telefonul mobil departe de abdomen – in special spre sfarsitul sarcinii,” sfatuieste Dr. Davis.

Daunele oxidative cauzeaza aparitia cancerului

Telefoanele mobile emit un tip de radiatie cunoscuta sub numele de radiatie de radiofrecventa (RFR), care este de asemenea utilizata pentru a transmite semnalul de internet wireless. Aceasta radiatie este diferita de radiatia ionizanta (raze X), cunoscuta pentru daunele provocate la nivelul ADN-ului si pentru promovarea aparitiei cancerului. Pana de curand, multi experti de sanatate au insistat ca RFR are o energie prea mica pentru a cauza aparitia de leziuni la nivelul celulelor care cauzeaza aparitia cancerului – chiar si studiile care leaga expunerea la RFR si cancer au continuat sa se adune.

In anul 2010, un studiu international INTERPHONE a constatat ca o utilizare timp de 10 ani sau mai mult a telefonului mobil a fost asociat cu un risc mai mare cu pana la 40% de aparitie a tumorilor cerebrale, un risc cu pana la 300% mai mare de aparitie a tumorilor nervoase acustice si, de asemenea, un risc crescut de tumori la nivelul glandei parotirodiene. Riscul de tumori cerebrale a fost de 400% mai mare in randul celor care au inceput sa foloseasca telefoane inainte de varsta de 20 de ani. Surprinzator, metodologia acestui studiu finantat de industrie a fost criticata pe scara larga pentru tehnicile de analiza a datelor menite sa prezinte un risc mai scazut – ceea ce sugereaza ca riscul real este mult mai mare.

In 2011, Agentia Nationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului a clasificat RFR ca fiind posibil cancerigen.

Apoi, in 2015, un studiu in Biologie si Medicina Electromagnetica a furnizat o parte a raspunsului cu privire la modul in care RFR a conduce la aparitia cancerului. O trecere in revista a cercetarilor anterioare in efectele biologice ale expunerii la RFR a aratat ca nivelurile de radiatii absorbite prin telefon celular normal sau utilizarea internetului wireless produc stres oxidativ, o afectiune care copleseste capacitatea antioxidanta a organismului, iar radicalii liberi incep sa se acumuleze la nivelul organismului.

Radicalii liberi provoaca stres oxidativ celulelor si ADN-ului si exista o stransa legatura intre acest fenomen si cancer, boli de inima, dementa si alte afectiuni de sanatate.

Copiii sunt supusi unui risc ridicat

Cei mici sunt deosebit de vulnerabili la riscurile de sanatate prezentate de utilizarea telefoanelor mobile, au avertizat participantii la conferinta din Baltimore. Potrivit lui Davis, creierele lor absorb de doua ori mai multe radiatii decat o poate face creierul unui adult, avand in vedere aceeasi expunere.

Acest lucru ar putea explica motivul pentru care utilizarea telefonului de catre o femeie gravida poate afecta copilul nenascut.

“Exista o corelatie intre utilizarea telefonului mobil in timpul sarcinii si problemele de comportament in cazul copiilor lor.”, a declarat Dr. Hugh Taylor de la Scoala de Medicina Yale.

Cei mici sunt, de asemenea, afectati de efectul pe care il au telefoanele mobile asupra relatiilor sociale umane, a avertizat psihologul clinic Catherine Steiner-Adair.

“Aceste dispozitive au un efect negativ si asupra relatiilor noastre de familie deoarece mama sau tatal, in medie, isi pot verifica telefoanele de 60 pana la 110 ori pe zi.”, a spus ea.

De fapt, numeroase studii au aratat ca parintii isi ignora in mod regulat copiii si prefera sa se uite la telefoanele lor mobile in schimb, acest fenomen fiind corelat cu un nivel ridicat de tulburari de comportament la copiii lor. Iar cei mici sunt constienti ca sunt ignorati. In cadrul unui studiu, o treime dintre copii au spus ca parintii lor isi petrec chiar si mai mult timp pe telefoanele lor mobile decat o fac cu ei; in cadrul unui alt studiu cei mici au spus ca se simt lipsiti de importanta atunci cand parintii lor sunt distrasi de telefoanele lor mobile; mai mult de jumatate au spus ca parintii lor isi verifica telefoanele mobile mult prea des.

Obiceiul parintilor de a utiliza in mod excesiv telefoanele mobile ii face pe copii sa aiba mai multe sanse sa dezvolte dependente de tehnologie, probleme sociale, cognitive si emotionale.

Sursa