Colesterolul – Eroul care poate ucide!

1143

Ce anume poate transforma o substanta normala, utila si sanatoasa intr-un ucigas periculos? Cum este posibil ca ceva din care sunt sintetizati hormonii sexuali, care ajuta la cladirea unor oase puternice si care echilibreaza raspunsul organismului la stres, sa poata reduce aportul de oxigen si sa lezeze organe si tesuturi vitale?

Colesterolul este atat erou, cat si raufacator. Desi nu putem trai fara el, in cantitati excesive ne ucide.

Nivelul colesterolului sangvin constituie, cu siguranta, cel mai important factor pentru determinarea riscului de imbolnavire a aparatului cardiovascular. Bolile acestui aparat se afla in capul listei cauzelor de deces pe plan national. O persoana cu un nivel al colesterolului sangvin de 260 mg% (6.8 mmol/l) are o probabilitate de patru ori mai mare de a suferi un atac de cord mortal fata de o alta persoana al carei colesterol este sub nivelul de 200 mg% (5.1 mmol/l).

In cazul in care va intrebati daca nivelul colesterolului este determinat genetic este foarte important sa aflam faptul ca foarte putine persoane sufera de tulburari genetice ale nivelului colesterolului. In cele mai multe dintre cazuri, acesta depinde de factori alimentari. In functie de ceea ce mananca oamenii, valoarea colesterolului sangvin poate sa creasca  sau sa scada substantial in decurs de cateva saptamani.

Legatura dintre colesterol si aparitia atacului de cord

Excesul de colesterol poate produce aparitia unui atac de cord prin astuparea progresiva a arterelor vitale care hranesc inima, proces numit ateroscleroza.

Majoritatea infarctelor sunt legate de existenta placilor ateromatoase – un fel de “rugina” arteriala, formata in principal din colesterol si grasime. Aceste placi seamana cu petecele aplicate pe camerele rotilor automobilelor. Ele sunt o reactie a raspunsului organismului fata de zonele lezate ale peretilor arteriali. Ca reactie la persistenta acestei iritatii timp de ani de zile, placa se mareste, in efortul de a proteja zona respectiva. Aceasta se face insa cu pretul strangularii fluxului sangvin si poate, in cele din urma, sa obstrueze complet artera.

Atunci cand nivelul colesterolului sangvin este sub 160 mg% (4.1 mmol/l), leziunea arteriala primara  se vindeca de obicei repede, iar cicatricile sunt mici. Dar cand nivelul colesterolului depaseste 200 mg% (5.1 mmol/l), LDL – colesterolul incepe sa se atasezez cu mai mare usurinta si sa se infiltreze in peretii arteriali, determinand ingrosarea si rigidizarea lor, ingustarea lumenului si formarea placilor ateromatoase.

Studii populationale de mare anvergura au dovedit faptul ca nivelul colesterolului sangvin constituie cel mai sigur factor predictiv al obstructiei arteriale prin formarea de placi ateromatoase. Cercetarile efectuate pe grupuri de emigranti au confirmat faptul ca aceasta nu este o boala genetica, ci una care tine de modul de viata. Persoanele care au parasit cultura lor de bastina, cu obiceiurile ei alimentare simple, stabilandu-se intr-o cultura de tip occidental si adoptand excesele alimentare ale acesteia, au descoperit ca nivelul sangvin al colesterolului lor a crescut spectaculos si nu peste mult timp incep sa se imbolnaveasca de aceleasi boli arteriale ca si occidentalii.

Are organismul nostru nevoie de colesterol? Organismul nostru are nevoie de colesterol, insa aceasta nu inseamna ca trebuie neaparat sa consumam colesterol. Ficatul fabrica intreaga cantitate de colesterol de care organismul are nevoie. Majoritatea persoanelor consuma insa in plus cca 400-500 mg de colesterol zilnic. Acest exces de colesterol este cel care produce necazuri.

Ce alimente contin colesterol? Colesterolul se regaseste numai in alimentele de orgine animala. Alimentele de orgine vegetala nu contin colesterol. Simplu, nu-i asa?

Care ar fi nivelul ideal al colesterolul sangvin? Cercetatorii in domeniul cardiologiei afirma ca nivelurile colesterolului sangvin sub 160 mg% (4.1 mmol/l) asigura protectia fata de ateroscleroza.

Cateva modalitati practice de scadere a nivelului colesterolului din sange

#1. Consuma mai putin colesterol – Reduce cantitatea de colesterol din alimentatie sub 100 mg zilnic. Asta inseamna sa reduceti consumul de carne, in special de organe (viscere), de mezeluri, galbenusuri de ou si produse lactate.

#2. Consuma mai putine grasimi saturate – Aceste grasimi se gasesc mai ales in produsele de orgine animala, insa sunt prezente si in uleiurile de palmier si de cocos, precum si in unele margarine.

#3. Elimina excesul ponderal – Renunta la alimentele inalt rafinate, bogate in calorii “goale”, cum ar fi grasimile si uleiurile vizibile, zaharul si alcoolul.

#4. Consuma mai multe fibre – Alimentele bogate in fibre contribuie la scaderea nivelului colesterolului. Consuma din belsug alimente bogate in amidon, fructe, legume proaspete, cereale integrale, fasole si rudele ei, etc.

#5. Urmeaza zilnic o rutina de exercitii fizice – Mergi pe jos in fiecare zi. Exercitiul fizic regulat scade nivelul colesterolului si ajuta la mentinerea greutatii ideale.

Important! Nivelul colesterolului depinde in mod direct de ceea ce mancam. O dieta foarte saraca in grasime (mai putin de 15% din totalul caloriilor consumate) si bogata in fibre poate scadea nivelul colesterolului sangvin cu 20-35% in mai putin de patru saptamani, in cele mai multe dintre cazuri.

In cazul in care nu-ti cunosti nivelul colesterolului sangvin, ar trebuie sa mergi la un punct de control. In cazul in care rezultatul este peste 160 mg% (4.1 mmol/l), este cazul sa iei lucrurile in serios.

Aileen Ludington si Hans Diehl, „Dynamic Living”