Cele ZECE lectii pline de intelepciune oferite de Sun Tzu

1503

Descrisa de catre cei de la wikipedia.org ca fiind “cea mai importanta lucrare de strategie militara”, cartea scrisa de catre legendarul general chinez Sun Tzu, i-a adus acestuia recunoasterea si aprecierea imediat dupa scrierea acestei lucrari.

2.500 de ani mai tarziu sfaturile oferite de catre legendarul general in cartea sa reprezinta o adevarata influenta in multe domenii competitive in intreaga lume, cum ar fi domeniul afacerilor, in politica si in diferite sporturi.

Nu poţi obţine succesul dacă nu ai un plan bine gândit şi disponibilitatea de a învăţa câteva concepte cheie indispensabile acestei călătorii. Aceasta este esenţa înţelepciunii maestrului Sun Tzu, care a fost sfetnic de război pentru o serie de împăraţi.

Sfaturile simple şi vechi de 2.500 de ani ale lui Sun Tzu au fost adunate de Gerald şi Steven Michaelson în cartea “Sun Tzu Pentru Succes. Cum să foloseşti arta războiului pentru a învinge în confruntări şi a vă atinge obiectivele importante din viaţă”. Această carte a fost inspirată de lucrarea Arta Războiului a lui Sun Tzu, scrisă iniţial pe fâşii de bambus în jurul anului 500 î. Hr., carte considerată cea mai veche carte de dezvoltare personală din lume.

1. Cunoaste-te pe tine însuţi!

Înţelegerea propriei persoane este cheia de aur a succesului. Cu cât îţi vei cunoaşte mai bine punctele tari şi slabe, cu atât vei fi mai eficient în orice vei demers. Fiecare dintre noi este perceput ca trei indivizi separaţi: primul este acela care credem noi că suntem, cel de-al doilea este acela despre care cred alţii că suntem şi al treilea este acela care suntem în realitate. Cel mai important dintre ei esteacela care suntem în realitate, iar căutarea identităţii poate să dureze toată viaţa, este unul din dezideratele lui Sun Tzu.

Există patru elemente care te pot ajuta în demersul sinuos către autocunoaştere.

Primul element constă în determinarea propriilor valori. Pentru a le descoperi, ia o foaie de hârtie şi răspunde la următoarele întrebări: Care îţi sunt priorităţile? Ce te-a împins să ai succes şi ce ţi-a influenţat eşecul de-a lungul timpului? Care sunt valorile care te impulsionează?

Al doilea element necesar autocunoaşterii constă în dovedirea angajamentului. La vârsta de 27 de ani, Benjamin Franklin şi-a alcătuit propriul bilanţ al valorilor personale. Valorile esenţiale, care fac din tine ceea ce eşti, se modifică rareori. Acest angajament îţi determină viitorul.

Cel de-al treilea element esenţial constă în acceptarea ajutorului din partea altora. Concret, vei afla mai bine cine eşti cu ajutorul unei persoane care poate juca rolul unei aşa-numite cutii de rezonanţă.

Iar cel de-al patrulea element este gandirea pozitiva. Tine minte că succesul se obţine numai prin focalizarea asupra punctelor tari.

2. Integritatea morală, o forţă

O altă caracteristică a oamenilor de succes este integritatea morală, potrivit lui Sun Tzu. Integritatea este fundamentul reputaţiei personale, care, la rândul ei, este bazată pe percepţiile altora asupra comportamentului nostru. Deşi integritatea nu garantează succesul, absenţa ei este o reţetă pentru eşec. Clădirea succesului personal pe un fundament de integritate reprezintă un început de drum mai puternic, mai ferm şi mai bun, susţine Sun Tzu.

De asemenea, trebuie să înveţi să te foloseşti de puterea tăcerii. Sun Tzu îşi încuraja generalii să fie tăcuţi, întrucât, în acest mod, îşi asigurau profunzimea în luarea deciziilor. În plus, tăcerea este o modalitate puternică de a-l determina pe interlocutor să vorbească. „Întrucât oamenii se simt stingheriţi de tăcere, au tendinţa de a umple golul de conversaţie. Aşteptaţi ca interlocutorul să răspundă. Dacă veţi umple primul golul de conversaţie, nu veţi căpăta informaţiile dorite”, este o altă regulă de aur în atingerea succesului personal.

3. Nu „arde podurile” niciodată

Tratarea corespunzătoare a oamenilor este una dintre cărămizile importante pentru clădirea succeselor de durată, se mai arată în „Sun Tzu pentru succes”. Potrivit lui Sun Tzu, amabilitatea şi atenţia faţă de alţii vor aduce beneficiile cele mai mari. Atenţie! Tratându-i pe alţii cu mărinimie atunci când deţii controlul, pregăteşti potenţialul pentru o nouă situaţie câştigătoare atunci când nu vei mai deţine controlul. Mai simplu spus: Poartă-te cu alţii aşa cum ţi-ar plăcea să se poarte alţii cu tine.

4. Un alt ingredient esenţial al succesului este curajul

Nu este un secret faptul că în bătăliile de zi cu zi este nevoie de o doză consistentă de curaj pentru a acţiona. Pentru a avea însă curaj trebuie să ai încredere în tine. O persoană acţionează nu numai datorită motivaţiei bazată pe valori, ci şi pentru că pregătirea sa îi oferă încredere că poate reuşi sau doar pentru a fi satisfăcută că a făcut tot ce putea mai bine. Atenţie însă la excesul de încredere în forţele proprii, deoarece creează situaţii în care poţi fi înfrânt de imprevizibil.

5. Exersează disciplina şi fii creativ!

Accentul pus pe disciplină este valabil la învingătorii de pretutindeni. Când unul dintre marii jucători de baseball a fost întrebat care este diferenţa dintre o echipă bună şi una excelentă, el a răspuns tranşant: DISCIPLINA. Pentru a defini disciplina clădirii unui proces, japonezii folosesc cuvântul kaisen, care înseamnă îmbunătăţire continuă. Gerald şi Steven Michaelson prezintă în cartea lor conceptele cheiei privind învăţarea disciplinei ale lui Oren Harari, autorul lucrării „Şapte legi de putere” ale generalului Colin Powell:

1. Îndrăzneşte să fii nonconformist.

2. Ca să te murdăreşti cu adevărat, coboară în tranşee (Powell afirma: Oamenii care acţionează în teren sunt cel mai aproape de problemă).

3. Împarte puterea cu alţii.

4. Învaţă când să-ţi ignori consilierii (Powell: Adesea, experţii oferă mai multe informaţii decât judecăţi).

5. Dezvoltă amnezie selectivă (Powell afirma: Nu lăsa niciodată părerea excelentă despre sine să se apropie atât de mult de poziţia ta, pentru că dacă poziţia se prăbuşeşte, să fie urmată de părerea de sine).

6. Fă pauze şi relaxează-te (Powell: Orice persoană care trage la jug ore întregi pentru a impresiona îşi iroseşte timpul).

7. Anunţă victoria şi pleacă (Powell subliniază importanţa aprecierii corecte a momentului retragerii dintr-o poziţie).

Respectarea acestor reguli implică însă multă disciplină. Pentru a te autodisciplina începe prin realizarea de lucruri mărunte care, în cele din urmă, vor deveni obişnuinţe.

De asemenea, pentru a avea succes mai ai nevoie şi de multă creativitate. Ca parte esenţială a succesului, creativitatea pare să graviteze în jurul muncii susţinute sau a cunoaşterii problemelor. Sfatul lui Sun Tzu implică folosirea de arme simple şi de resurse limitate. Extraordinarul nu înseamnă, neaparat, lucrul cel mai scump şi mai recent. Mai concret, ar trebui să apelăm la un izvor creativ de opţiuni pe care poate că alţii nu le-au luat în seamă.

În loc de concluzii: Succesul nu înseamnă a face ceea ce trebuie făcut, ci a trece dincolo de ceea ce trebuie făcut. Pentru a avea succes trebuie să sfărâmi regulile obişnuite şi să stabileşti noi standarde de reuşită, iar după aceea să sfărâmi propriile tale recorduri.

Dacă îți dorești sa afli mai multe secrete și principii ale succesului, studiază lucrarea: Succes total prin atitudine si limbaj. (Dr. Paul Lisnek). Cum şi ce transmit oamenii care obţin întotdeauna ce îşi doresc? Care este atitudinea unui învingător? În cartea sa, Dr. Lisnek prezintă cele mai eficiente modalităţi de comunicare atât în mediul de afaceri, cât şi în viaţa personală, pentru ruperea tuturor barierelor şi un succes fulminant în tot ce ne propunem.

6. Construiește-ți imaginea obiectivului

Există trei repere necesare pentru a-ţi stabili o viziune despre succesul dorit:

1. Identificarea competenţelor esenţiale.

Pentru aceasta, se impune răspunsul sincer la următoarele întrebări: Ce spun alţii că faci cel mai bine? Ce ţi-ar plăcea să faci? Roagă pe cine de încredere să comenteze cu privire la competenţele pe care le ai.

2. Determinarea aplicaţiilor.

Gândeşte-te la felul în care poţi atinge productivitatea maximă, folosindu-te de calităţile tale esenţiale.

3. Stabilirea unei direcţii.

Concepe o imagine mintală clară a locului în care doreşti să ajungi şi ceea ce doreşti să fii. Examinează factorii esenţiali pentru atingerea viziunii tale.

7. Învinge fără luptă!

Sun Tzu repeta frecvent că strategia ofensivă trebuie îndreptată spre victoria obţinută fără conflicte majore. Mai simplu spus, stategia ta ar trebui să fie atât de bună, încât să nu ai concurenţă. Aşadar, trebuie să fii atât de bun încât propriile tale rezultate să-i intimideze pe cei din jurul tău. La fel de important este să-ţi consolidezi şi punctele tari. Şansele cele mai mari de succes se obţin prin cheltuirea de timp, de bani şi de energie pentru a consolida ceea ce funcţionează, susţine Sun Tzu. Aceasta nu înseamnă că trebuie să-ţi ignori slăbiciunile, dar, concentrându-te prea mult asupra lor, pierzi timp preţios şi necesar pentru ceea ce, de fapt, te ajută să obţii succesul.

8. Defineşte-ţi clar poziţia!

Pentru a putea fi remarcat este imperios necesar să-ţi creezi o marcă personală, cu care lumea să te identifice cei din jur, susţine Gerlad Michaelson. O cheie pentru descoperirea “identităţii mărcii personale” este să-ţi imaginezi un prieten bun, cu simţul umorului, care te descrie unui public, folosind o poreclă descriptivă.

În plus, Michaelson a creionat câteva reguli inspirate de SunTzu care te vor ajuta să devii cel mai bun.

1. Selectează o nişă, pentru că, cu cât domeniul este mai îngust, cu atât concurenţa este mai limitată;

2. Dezvoltă-ţi competenţa nativă într-un domeniu care să-ţi consolideze punctele tari;

3. Fii un explorator, adică ieşi din bârlog şi cunoaşte oameni noi;

4. Construieşte-ţi o reputaţie solidă şi străduieşte-te să obţii şi mai multe competenţe (fii deschis mereu la lucruri noi).

9. Caută saltul inovator!

Simplitatea străvechilor înţelepciuni ale lui Sun Tzu nu răsună nicăieri mai clar ca în sfatul de a folosiextraordinarul pentru a învinge.

„Foloseşte forţele normale pentru a angaja lupta şi foloseşte forţele extraordinare pentru a învinge”, este îndemnul lui Sun Tzu.

Gândirea pe scară mare te va ajuta să îţi focalizezi strategia asupra câştigurilor semnificative. Asta nu înseamnă că ţelurile mici nu sunt importante, însă cele mai bune ţeluri mici reprezintă doar paşi spre un ţel mai mare. Întra-adevăr este uşor să faci lucruri frumoase, dar trebuie să-ţi focalizezi energia pentru a atinge obiective mari. Un alt aspect important este scrierea pe hârtie a planului. Este o certitudine faptul că planul există doar are forma unui document scris. Atenţie însă! Planificarea fără trecere la acţiune este pierdere de vreme, la fel cumtrecerea la acţiune fără un plan este reţeta înfrângerii.

10. Gândește tactici pentru succes

A. Iniţiază acţiuni. Dacă stai prea mult pe margine, multe dintre acţiunile tale vor fi simple reacţii la acţiunile celor din jur. Dacă îndrăzneşti să ieşi în faţă, tu vei fi liderul.

B. Fii mereu în mişcare. Inactivitatea cauzează multe ratări de oportunităţi. Spiritul ofensiv ar trebui să domine tot ceea ce faci.

C. Acţionează rapid. Viteza este esenţială în victorii, susţinea Sun Tzu. Un plan parţial conceput, dar executat rapid, este superior unui plan perfect, dar tărăgănat. Deşi înainte de a trece la acţiune este important să examinezi problema şi soluţiile potenţiale, fereşte-te de stagnarea în analiză.

D. Fii insistent. După ce ai decis cu privire la planul de acţiune, respectă-l, întrucât, doar în felul acesta, planul tău capătă puterea consecvenţei acţiunii.

Sfatul maestrului chinez Sun Tzu este să luptăm doar bătăliile pe care le putem câştiga. Aplică acest sfat atunci când te confrunţi cu situaţii care se contrazic şi vei vede că vei putea lua cea mai bună decizie.

Sursa