Cele SASE simple legi ale unei vieti fericite

1165

Am vrea să fim mai grași sau mai slabi, mai înalți, mai inteligenți, mai bogați, am vrea să fim oricum altcumva decât suntem în realitate. Și aceasta atitudine ne întreține un permanent conflict interior, o neîncredere în sine aproape maladivă. Dacă suntem într-o astfel de situație ar fi bine să conștientizăm că mult mai grav decât forma sau vârsta trupului, dacât situația noastră materială sau socială, este acest mesaj profund auto-distructiv pe care îl transmitem zilnic creierului: “eu nu sunt bine”, ”eu nu sunt ceea ce ar trebui sa fiu”.

Acesta este punctul de plecare al multor conflicte cu cei apropiați și mai ales cu partenerul de viață. Este pur și simplu expresia unei insuficiente maturizări sufletești, a unui acut sentiment de insecuritate, și singura modalitate de a o depăși este să urmărim să ne acceptăm și să ne iubim exact așa cum suntem. Pentru că fiecare dintre noi merităm iubirea și fericirea! Iata care sunt cele SASE simple legi ale unei vieti fericite:

1. Contactul cu noul

Contactul cu noul generează la nivel cerebral un grad mai mare sau mai mic de stres. Poate fi vorba de schimbarea locului de muncă sau a domeniului deactivitate, mutarea într-un alt oraș, schimbarea locuinței, a mașinii, a mobilei din casă sau doar a telefonului.

De fiecare dată când creierul întâlnește o situație nouă, despre care nu știe deocamdată dacă este plăcută sau neplăcută sau dacă implică vreo amenințare, declanșează în primul rând ceea ce specialiștii au numit “reacție de adaptare” care este un veritabil “semnal de alarmă” pentru întregul organism.

Atunci când în viața noastră intervin brusc numeroase schimbări majore este bine să evităm pe cât posibil să ne încărcăm suplimentar cu elemente noi care nu sunt indispensabile pe moment. Spre exemplu: dacă tocmai am schimbat locul de muncă, anturajul de cunoscuți și mașina este preferabil să mai așteptăm puțin înainte de a schimba mobilierul, telefonul și alte detalii familiare ale vieții noastre.

2. Deprinderi alimentare defectuoase

Acesta este un factor de stres aparent minor, dar care afectează foarte mulți oameni. Suntem prea ocupați la serviciu, nu avem timp să mâncăm, sărim deseori peste masa principală, sau o înlocuim cu sandviciuri ori cu produse de patiserie mâncate pe fugă în mașină, autobuz ori metrou.

Hrana insuficientă sau nesatisfăcătoare, curele de slăbire drastice care nu țin cont de conformația personală ne pot afecta serios echilibrul lăuntric. Este de preferat o alimentație echilibrată, cât mai naturală, care să fie compusă preponderent din fructe și legume proaspete, evitând pe cât posibil carnea, produsele semipreparate, zahărul alb, cafeaua, alcoolul, alimentele excesiv chimizate (cu conținut mare de E-uri).

În plus, dacă optăm pentru cure drastice de slăbire este bine ca ele să nu se suprapună cu alți factori majori de stres. De exemplu nu este tocmai o idee bună să ținem cură de slăbire exact când trebuie să ne pregătim pentru examene dificile, avem de predat o lucrare importantă la serviciu, trebuie să finalizăm un proiect important, nu avem timp să ne odihnim suficient și în plus tocmai ne-am despărțit de cineva drag.

3. Programul de somn

Programul de somn foarte variabil este inevitabil pentru cei care lucrează în trei schimburi. Este un factor profund perturbator pentru organism. Somnul cel mai regenerant este între orele 23h-3h.

Dimpotrivă, somnul din timpul zilei (atunci când lucrăm noaptea) este foarte puțin satisfăcător, iar alternarea constantă a orelor de somn în diferite perioade ale zilei sau ale nopții perturbă multe din procesele vitale. Același lucru se poate spune despre somnul insuficient (mai puțin de 6-7 ore/noapte) pe perioade lungi de timp.

4. Situațiile conflictuale

A fi permanent în conflict cu cei din jur (colegi, vecini etc.) ne poate afecta mai mult decât ne dăm seama. A avea mereu lângă tine pe cineva care te pândește, te calomniază, te contrazice doar de dragul conflictului, te tratează cu malițiozitate, creează un climat afectiv foarte tensionat și activează automat reacția de fugă/agresiune a creierului reptilian.

Dacă folosim pretextul pentru a ne descărca propriile stresuri și ne lăsăm deseori angrenați în certuri, conflicte și situații melodramatice acesta poate deveni un “consumator energetic” foarte important. În astfel de cazuri este mai bine să căutăm să înțelegem mecanismele interioare ale persoanei în cauză, și, pe cât posibil, să facem noi înșine demersuri către un climat cordial și prietenesc. Uneori, dacă avem răbdarea și curajul să ne apropiem de astfel de “chițibușari” și “cârcotași” putem descoperi în ei suflete sensibile sau chiar foarte devotate, dar care acționează în acel fel datorită rănilor sufletești pe care le-au acumulat de-a lungul timpului.

5. Conflictele conjugale

Acestea sunt un leit motiv al vieții multor oameni. Ele par atât de naturale și de “universal valabile” încât au furnizat material pentru foarte multe bancuri și anecdote. Dincolo de capacitatea unora de a face haz de necaz, conflictele cu partenerul de viață sunt un factor extrem de stresant și ele atacă deseori chiar fundamentul personalității.

În mod normal, ființa iubită ar trebui să fie un sprijin, un factor de inspirație, un catalizator al celor mai minunate capacități ale noastre. Dacă constatăm că de fapt relația în care ne aflăm este mai de grabă un abis fără fund care în permanență ne secătuiește de energie, de bucurie, de speranță, este necesar să ne gândim cu foarte mare seriozitate la factorii care au făcut să ajungem aici și să luăm măsuri imediate.

Dincolo de tot ceea ce ne-am putea închipui sau de ceea ce spun alții, aceasta nu este o situație normală și ea nu trebuie tolerată la nesfârșit.

6. Suprasolicitarea personală

Aceasta este uneori o capcană pentru persoanele foarte competitive, capabile, motivate, dornice de succes. Știm că suntem buni și vrem să fim totdeauna pe primul loc pentru a culege toți laurii. Viața se transformă astfel într-o cursă neîncetată după noi succese, fără să ne lase timpul de a le savura pe cele deja atinse. Ajungem să ne ruinăm sănătatea și să distrugem relațiile cu cei apropiați, iar în final să constatăm că nu mai avem resursele pentru a ne bucura de ceea ce am obținut cu atâtea sacrificii.

În concluzie, este bine să păstrăm totdeauna o justă măsură între momentele în care ne asumăm în mod conștient anumite suprasolicitări și cele în care urmărim să ne regenerăm și să ne bucurăm de rezultatele efortului depus.

Sursa