Cele SAPTE etape prin care poti contribui la dezvoltarea constientizarii propriilor ganduri si emotii

1107

Gandurile tale sunt un dialog interior. In medie, prin mintea fiecaruia dintre noi trec aproximativ sase mii de ganduri zilnic, multe dintre acestea fiind obisnuinte pe care ni le repetam iar si iar. In multe dintre cazuri, aceste ganduri isi au originea in primele experiente ale copilariei pe care le-am trait alaturi de cei din jurul nostru.

Avand in vedere ca abilitatile cognitive nu se dezvolta pe deplin pana in jurul varstei de 25 de ani, ne putem imagina ca multe dintre aceste ganduri nu ne mai servesc.

De ce ar trebui sa dezvoltam o mult mai buna constientizare a acestui dialog interior? Abilitatea ta de a alege modul in care gandesti despre sine si despre lumea din jurul tau, iti permite sa reglementezi sau sa alegi raspunsul tau fata de evenimentele din jurul tau, fara sa reactionezi fata de acestea.

Cu alte cuvinte, este foarte important sa devii constient de ceea ce-ti spui in interiorul tau, astfel incat sa fii tu cel care-ti directionezi alegerile din viata de zi cu zi si nu sentimentele tale. Fericirea ta depinde intr-o masura enorm de mare de asta. Acesta este un lucru extrem de important , deoarece gandurile tale activeaza procesele emotionale din interiorul tau. Exact, chiar si pe cele dureroase! Gandurile tale si credintele care stau la baza acestora, declanseaza automat emotiile pe care le traiesti.

In timp ce evenimentele si actiunile unor oameni pot declansa anumite sentimente si reactii neplacute, nu sunt ei cei care le provoaca. Agentii reali de activare sunt propriile tale ganduri, iar multe dintre cele pe care ti le spui functioneaza la un nivel subconstient. Acestea provin din convingerile pe care le-ai avut la un moment dat si cele mai multe dintre ele sunt subconstiente.

Atunci cand tu, si nu emotiile tale, esti responsabil de ceea ce crezi, esti complet responsabil de comportamentul tau si astfel, ai mai multe de spus in ceea ce priveste desfasurarea evenimentelor din viata ta. Dezvoltarea acestei constientizari este primul pas in procesul de transformare a gandurilor tale.

De asemenea, este esential sa intelegi puterea sentimentelor tale.

Emotiile sunt molecule chimice care actioneaza ca circuite de comanda pentru corpul tau. Acestea nu sunt cu nimic mai mult decat simple energii puternice care organizeaza si care modeleaza convingerile, gandurile si comportamentele tale.

Asemenea unei busole, sentimentele tale indica atunci daca te afli pe drumul pe care ti-ai dori sa fii sau nu, daca traiesti in concordanta cu propriile tale valori sau nu. Succesul tau in depasirea problemelor se afla intr-o stransa legatura cu capacitatea ta de a experimenta intreaga gama de emotii, permitandu-le sa te informeze cu privire la deciziile care trebuiesc luate moment de moment.

Sentimentele placute, cum ar fi bucuria, increderea, fericirea, iti spun ca unele dintre motivatiile tale interioare sunt indeplinite. Cu toate acestea, aceste sentimente pot fi inselatoare. Nu toate lucrurile care creeaza sentimente placute sunt sanatoase si spre interesul tau, de exemplu, dependenta de produse alimentare delicioase, de substante sau de diferite activitati.

In cazul emotiilor neplacute, acestea sunt semnale ca ceva in interiorul tau activeaza hormonii de stres. Multe evenimente cauzeaza stres, dar cu toate acestea, unele evenimente cum ar fi emotiile inainte de un examen sunt sanatoase din punct de vedere emotional, fizic si fizic. Acestea te ajuta sa te dezvolti si sa duci lucrurile la bun sfarsit si sa faci niste lucruri extraordinare.

Prin urmare, este deosebit de important sa inveti sa te conectezi empatic la orice sentiment dureros, neplacut sau “rau” care isi face aparitia in interiorul tau (vina, furia, rusinea, suferita si anxietatea). Aceste sentimente iti pot oferi informatii pe care sentimentele placute nu ti le vor putea oferi niciodata. Acestea iti spun unde te afli in relatie cu unde iti doresti sa fii. Emotiile bazate pe frica te invita sa intelegi ce actiuni posibile, sau schimbari, ar fi mult mai bune pentru a-ti sprijini viziunea sau obiectivele tale. Cel mai adesea, acestea te pot indemna catre “actiuni” atat de mici precum schimbarea unei credinte limitative cu una energizanta. De cealalta parte, exista actiunile provocatoare, cum ar fi exprimarea sentimentelor fata de un iubit intr-un mod autentic.

Acestia sunt cele SAPTE etape prin care poti contribui la dezvoltarea constientizarii propriilor ganduri si emotii :

1. Selecteaza o situatie declansatoare pentru a o procesa

Fa o lista cu evenimentele care declanseaza sentimentele neplacute in cazul tau. Apoi, selecteaza cea mai putin provocatoare situatie pentru a lucra cu ea la inceput. Practicand aceasta tehnica vei putea lucra cu delansatorii mult mai provocatori, urcand treptat pana la cei mai dificili. Acest proces poate dura zile, saptamani sau chiar luni si de aceea, este foarte important sa fii bland cu tine in timpul acestui proces si sa ai rabdare. Vei dori sa-ti extinzi zona de confort in timpul acestui proces, dar in acelasi timp, este important sa eviti sa devii coplesit de acest proces. In cazul in care procesul devine prea intens din punct de vedere emotional, evita sa lucrezi pe cont propriu. In acest caz, iti recomandam sa apelezi la ajutorul unui terapeut profesionsit. De asemenea, iti recomandam sa salvezi acest articol pentru cazurile in care vei avea nevoie de anumite informatii pretioase.

2. Centreaza-te in momentul prezent cu respiratii lente, profunde

De indata ce ai selectat delansatorul asupra caruia doresti sa reflectezi, inainte de a incepe, intrerupe procesul pentru a respira lent si profund de cateva ori si pentru a-i permite corpului sa se relaxeze. Concentrandu-te pe respiratie, cu ochii inchisi, scaneaza-ti intregul corp incepand cu partea de sus a capului pana la varfurile degetelor de la picioare si incearca sa te eliberezi de orice tensiune sau senzatie de apasare.

Imagineaza-ti ca te afli intr-un loc sigur. Aminteste-ti ca nu esti emotiile sau gandurile tale. Tu esti un observator, creatorul si producatorul emotiilor tale. Spune-ti ca aceasta este o veste buna. Asta inseamna ca esti responsabil de raspunsurile tale si ca nimeni nu “te poate face sa” te simti intr-un anumit fel fara permisiunea ta. Tu esti observatorul sentimentelor tale. Aminteste-ti ca orice emotie prezenta este doar o acumulare veche de energie, rani din copilarie sau dintr-un anumit moment cand nu ai avut capacitatea cognitiva de a cunoaste si de a privi viata din mai multe perspective diferite. Acum, ca un adult inteligent si capabil, esti intotdeauna responsabil de aceste procese. Poti alege, de asemenea, sa te opresti din acest exercitiu in orice moment daca este necesar.

3. Identifica si simte-ti emotiile si sentimentele

Simtindu-te centrat si relaxat in respiratie, adu in mintea ta declansatorul selectat si incearca sa-ti amintesti cea mai recenta data cand si-a facut aparitia. Fara a judeca, opreste-te din tot ceea ce faci si incearca sa devii constient de sentimentele si de senzatiile tale. Observa-ti orice emotie si sentimentele pe care le simti in interior, in timp ce respiri lent si profund. Intreaba-te “Ce simt acum?”.

In cazul in care simti furie, cauta, de asemenea, si una sau mai multe emotii sub ea. Furia este intotdeauna o emotie secundara care intervine pentru a te proteja de senzatia emotiilor de vulnerabilitate, cum ar fi durerea, rusinea sau frica, care pot sa fie in unele cazuri coplesitoare. Intreaba-te “Ce sta la baza acestui sentiment?”.

Ce sentimente si emotii simti? Scrie-le pe o foaie de hartie sau, mai bine, intr-un jurnal.

4. Simte si observa localizarea oricaror senzatii in corpul tau

Opreste-te pentru moment si incearca sa simti fiecare emotie si noteaza orice senzatie experimentezi.

In cazul fiecare emotii care isi face aparita, opreste-te si intreaba-te ce senzatii fizice simti. Pentru fiecare dintre emotiile declansate, intreaba-te, care sunt senzatiile pe care le simti la nivelul corpului tau atunci cand iti imaginezi evenimentul declansator. Observa amplasarea acestor senzatii fizice. Simtind aceste senzatii, respira profund in interiorul lor si pune una sau ambele maini in zona in care simti senzatiile respective. In timp ce faci asta, elibereaza-te de orice impuls de a stabii, opri, reprima sau judeca emotiile si senzatiile pe care le traiesti. Poti observa cum slabesc in intesitate. In cazul in care furia este emotia primara, continua sa te intrebi “Ce altceva mai simt”.

Descrie senzatiile resimtite in corpul tau. Inregistreaza senzatiile pe care le experimentezi  intr-o coloana  alaturi de orice emotie pe care ai enumerat-o in cadrul pasului #3.

5. Accepta-ti sentimentele si ai incredere ca te poti ocupa de tot ceea ce-si poate face aparitia

Aminteste-ti ca nu esti emotiile tale. Tu esti observatorul sentimentelor tale. Emotiile sunt energie, iar ceea e simti la nivelul corpului tau sunt buzunare intense de energie, legate de ranile din trecut. Fiind factorul de decizie din viata ta, poti alege, daca doresti, sa respiri in orice energie dureroasa, observand-o in timp ce se deplaseaza, muta sau elibereaza. Poti alege sa afirmi puterea pe care o ai ca un factor de decizie al vietii tale de a-ti accepta sentimentele dureroase. Calm si increzator afirma: “Eu imi accept sentimentele de… in acest moment.”

Spune-ti asta in tacere sau, atunci cand poti, cu voce tare: “Ma pot descurca cu emotiile de …. Sunt capabil si puternic sa le gestionez cu calm si cu intelepciune.”

O modalitate foarte puternica de a obtine efectul de levier asupra emotiilor tale negative este reprezentata de amintirea momentelor in care ai simtit o emotie similara si pe care ai reusit sa o gestionezi cu succes. Din moment ce ai gestionat-o cu succes  in trecut, te poti descurca la fel in prezent si in viitor. Asa ca, spune-ti “Am reusit in trecut, reusesc in prezent si voi reusi si pe viitor.”

Repeta-ti afirmatiile de cate ori consideri ca este necesar, de preferat, pana in momentul in care te confrunti cu o schimbare in starea ta emotionala si in intensitatea sa. Permite-ti sa respiri profund si adanc in timp ce faci aceste afirmatii. De asemenea, este important sa cunosti ca de fiecare data cand te ocupi de un astfel de bagaj emotional, reusita este adaugata la repetoriul tau de succes. Acest proces va contribui la sporirea increderii si la sporirea capacitatii de a gestiona emotiile in situatiile viitoare.

6. Identifica ceea ce iti spui in mintea ta atunci cand emotiile negative isi fac aparitia

Apoi, observa gandurile pe care le produce mintea ta atunci cand iti imaginezi evenimentul declansator, in special, si orice alte tipare toxice. Gandurile tale declanseaza automat emotii si senzatii fizice in corpul tau. Acesta este modul in care functioneaza creierul.

Observa aceste ganduri de la o distanta sigura in care tu esti observatorul obiectiv, dar nu judeca ceea ce observi. Foloseste-te de urmatoare vizualizare. Atunci cand un tipar mental tulburator isi face aparitia, imagineaza-ti ca te afli intr-un tren de mare viteza, privind pe fereastra si observand tiparul neplacut trecand prin fata ferestrei trenului in care te afli, in timp ce stai confortabil intr-un scaun sigur.

Inregistreaza-ti tiparele negative ale dialogului interior intr-o alta coloana, alaturi de emotiile si de senzatiile fizice pe care le-ai enumerat in etapele #3 si #4.

7. Conecteaza-te empatic pentru a intelege si pentru a-ti valida propria experienta

Aminteste-ti ca, desi alte persoane sau situatii pot declansa sentimente dureroase in interiorul tau, acestea nu sunt niciodata cauza. Propriul tau dialog interior este cauza tuturor emotiilor dureroase pe care le simti, cum ar fi vina sau frustrarea, resentimentele sau furia. Aceasta este o veste buna! Daca felul in care alegi sa-ti “explici” evenimentele declansatoare este ceea ce cauzeaza emotiile neplacute in interiorul tau, poti alege sa schimbi ceea ce iti spui. Poti alege sa-ti spui ganduri pline de calm, care sa-ti ofere incredere si care sa-ti ofere capacitatea de a face alegeri in cunostinta de cauza.

Cu alte cuvinte, tu esti singura persoana responsabila de reactiile tale emotionale, de gandurile si de actiunile tale. Tu esti cel care dispune de abilitatea de a iti proteja fericirea si linistea interioara, indiferent de situatia pe care o intampini. Nimeni nu te poate face sa te simti intr-un anume fel, in afara cazurilor in care tu esti cel care permite acest lucru.

Intelegand cele spuse mai sus, creaza declaratii care afirma si care valideaza experienta proprie, cum ar fi urmatoarele “Este normal sa ma simt coplesit daca imi spun “Nu o sa reusesc niciodata….este prea mult pentru mine..nu ma descurc…”