Cele OPT lucruri intelese doar de aceia dintre noi care sufera de anxietate

975

Tulburarile de anxietate afecteaza milioane de oameni in intreaga lume, creand temeri si sentimente de nesiguranta specifice in viata fiecaruia.

Pentru cineva care sufera de anxietate, viata de zi cu zi poate fi mai grea decat multi dintre noi realizeaza. Acestia pot avea parte de un sentiment ingrozitor de frica fata de evenimentele cotidiene. Chiar si gandul de a nu fi sigur atunci cand isi va face aparitia un atac de panica poate provoca unul. Sentimentul provocat de traiul de zi cu zi, in conditiile in care nu sti cand vei suferi un atac de panica, va incepe sa te acapareze. Nu exista simptome fizice persistente ale tulburarilor de anxietate. Iti poate fi si mai greu sa treci peste acestea cand ai sentimentul ca nimeni nu intelege ce se intampla cu tine.

Todd Farchione, psihologul Centrului pentru Anxietate din cadrul Universitatii din Boston, a explicat ca exista foarte multe dificultati create de societate pentru aceia care sufera de anxietate. Noi ii putem ajuta – citeste urmatoarele aspecte pentru a intelege cum se simt oamenii care sufera de anxietate. Acestea sunt cele OPT lucruri intelese doar de aceia dintre noi care sufera de anxietate:

8. Cat de enervant este sa auzi “calmeaza-te”

Ultimul lucru care ar putea calma o persoana nelinistita este sa ii spui sa se calmeze. De fapt, acest lucru va inrautati situatia. Anumite studii au sugerat ca incercarea de a te calma in timpul unui atac de anxietate are potentialul de a creste intensitatea sentimentului nelinistitor, marindu-ti teama, dupa spusele Dr. Todd Farchione. Incercand sa nu se teama, cel care sufera de anxietate poate avea parte de o reactie mai intensa fata de ceea ce ii provoaca frica. In loc sa indemni pe cineva care nu se simte linistit sa se calmeze, Farchione sugereaza sa-ti oferi sprijinul, aratand ca esti intelegator. “Este o strategie defectuoasa sa ii spui cuiva sa se calmeze, in special din cauza ca, astfel, nu explici sub nicio forma cum poate face asta,” explica el. “Daca s-ar putea calma, ar face-o. Aceasta e o perspectiva simplista asupra emotiilor. O mai buna strategie ar fi sa pui intrebari precum ‘Ce te face sa te simti astfel?’ Spunand si gandindu-se la asta, in multe cazuri, oamenii pot infrunta aceste probleme cu o mult mai mare usurinta.”

7. Atacurile de panica nu sunt niciodata ceva placut

Este o zi normala, te pregatesti sa iesi din casa cand, deodata, simti un blocaj in piept, te simti cuprins de frica si nu poti face nimic ca sa o opresti. Unele atacuri de panica isi pot face aparitia din senin, fara niciun avertisment. Altele pot fi induse de frica asociata cu necesitatea de a te confrunta cu ceva care te nelinisteste. Indiferent de momentele in care au loc aceste atacuri (sau de modul in care te afecteaza la nivel personal), ele nu sunt placute sau convenabile. “Cand cineva sufera de unul dintre aceste dezechilibre, se simte secatuit de energie,” explica Farchione. “Acest lucru se intampla intr-o anumita masura din cauza ca oamenii stiu ca ceea ce simt este irational.”

6. Simptomele fizice se pot manifesta in moduri neasteptate

Anxietatea excesiva nu afecteaza doar mintea, ci se manifesta si cu simptome fizice care pot porni de la aceasta afectiune. Un studiu din Noua Zeelanda efectuat in 2007 asupra participantilor cu tracturile digestive inflamate sugereaza ca exista o legatura dintre tulburarile de anxietate si aparitia Sindromului Colonului Iritabil. Alte simptome pot include iritatii, ameteala si uscarea gurii. Acestea se datoreaza nivelului mare de stres asociat de obicei cu anxietatea.

5. Frica are un inteles diferit

Anxietatea iti amplifica fricile si le aduce la un grad extrem, facand ca ceva precum mersul cu autobuzul sau intratul intr-o camera plina cu straini sa devina chinuitor. Nu exista nicio rezolvare rapida pentru ceea ce simti, iar aceasta afectiune nu este ceva care sa dispara de la sine, existand posibilitatea ca aceasta sa devina mai rea daca nu este tratata.

Allison Baker, psihiatru, a explicat ca ne putem cu totii simti neplacut in anumite situatii, dar aceia care sufera de tulburari de anxietate simt frica la un nivel mai profund. “Cu totii am simtit anxietate la un anumit nivel,” spune Baker. “Aceasta emotie ne ajuta sa ne pregatim pentru vorbitul in public si ne motiveaza sa ne antrenam si sa repetam; Oricine stie cum este sa ai o astfel de experienta. O tulburare de anxietate presupune ca acea emotie sa devina ceva uzual, prezenta in fiecare zi.”

Avem tendinta sa credem ca ii putem ajuta pe altii sa treaca peste ceea ce le provoaca frica evitand acel stimul, dar acest lucru poate provoca la fel de multe daune ca si infruntarea temerilor in mod deschis. Farchione ne avertizeaza ca un asemenea raspuns daunator poate inrautati obiceiuri nocive. “E o situatie complicata, vrei sa te simti acceptat, dar astfel este posibil ca prietenii si familia ta sa incerce sa te ajute, fapt care poate avea un efect negativ,” spune el. Prietenii si familia pot deveni sensibili la fricile suferinzilor, incercand, spre exemplu, sa se asigure ca au o casa exagerat de curata sau sa evite situatiile stresante pentru a nu cauza neplaceri. “Nici asta nu ajuta, ci mai degraba amplifica aceasta emotie,” spune Farchione. “Acest comportament exprima doar ca frica este rationala si acceptabila, ceea ce poate avea un potential problematic.”

4. Sa suferi de anxietate excesiva inseamna mai mult decat sa fii stresat

Prima reactie a oamenilor, cand le spui ca suferi de o tulburare de anxietate, este de a incerca sa se puna in locul tau. Reactia lor de simpatie este, in general, autentica, dar daca suferi de o asemenea tulburare atunci stii ca aceasta nu e intotdeauna cea mai de ajutor.

Studiile au dovedit ca stresul este o emotie contagioasa. Cand doi oameni ajung sa simta acelasi tip de frica, chiar daca sursa acesteia este prezenta la o persoana care vrea sa ajute, aceasta poate provoca mai mult rau decat bine. Profesor in psihiatrie al Stanford University, Keith Humphreys spune: “Este important sa nu fiti obsedati unul de altul. In cazul in care cunosti doi oameni care sufera de asemenea tulburari, ei isi pot alimenta unul altuia fricile. Daca oamenii au dificultati in a-si controla propria anxietate, incearca sa nu faci acest lucru, chiar daca ai impresia ca ar putea ajuta.”

3. Cat de extenuanta este gandirea excesiva

Este un cerc vicios: Gandurile tale devin grijile tale, iar grijile tale devin gandurile tale. Conform unui studiu publicat in publicatai PLOS One, cercetatorii au descoperit ca perpetuarea excesiva a gandurilor negative reprezinta o cauza principala a anxietatii excesive si a depresiei. Reactia psihologica fata de ceea ce se intampla este si mai exagerata in comparatie cu ceea ce se intampla propriu-zis. Farchione le sugereaza celor care sufera de anxietate excesiva sa ceara ajutor in cazul in care incep sa se piarda in ganduri negative. “Emotiile celor care sufera de anxietate sunt reale,” explica el. “Nu sunt lucruri inventate de ei.”

2. O fobie poate fi oricand un declansator

Farchione spune ca multi oameni se distreaza alimentand fobiile altora, aratand, de exemplu, o poza cu un paianjen cuiva care sufera de arahnofobie. In loc sa ne distram pe seama lor, Farchione sugereaza sa simpatizam putin cu ei. “Arata apreciere faptului ca temerile lor, fie ele si irationale si greu de inteles, sunt complet reale pentru acea persoana,” spune Farchione.

1. Medicamentele si sentimentul nelinistitor care vine cu acestea

Un motiv de neliniste poate avea legatura cu folosirea medicamentelor care au ca scop vindecarea si controlul dezechilibrelor psihice si emotionale. Pentru cei care folosesc medicamente pentru a-si tine sub control sentimentul de anxietate, senzatia negativa asociata cu luarea medicamentelor este una familiara. Acest sentiment este doar un semn exterior al temerii de necunoscut.

Farchione pune accent pe faptul ca nu trebuie sa continui sa traiesti asa. Exista o modalitate de a trai normal chiar si cu tulburari de anxietate, fie ca solutia se gaseste in medicamente, terapie sau in amandoua. El relateaza despre multitudinea de metode de tratament si da importanta gasirii echilibrului dintre acestea pentru fiecare. “Exista modalitati de a obtine ajutor si exista mai multe optiuni disponibile,” spune el. “Cei afectati pot trece peste asta. Nu exista niciun motiv pentru care acestia ar trebui sa sufere in acest fel.”