Cele NOUA obiceiuri sociale negative pe care ar trebui sa le elimini chiar acum

1299

Dintr-un motiv anume am incerca sa fiu mult mai constient de obiceiurile sociale enervante ale celorlalte persoane. Mai mult decat atat, am descoperit existenta acestora si in mine insumi. Eliminarea acestor obiceiuri negative ne poate juta sa avem relatii mult mai autentice cu cei din jurul nostru. Iata care sunt cele mai enervante NOUA obiceiuri sociale la care ar trebui sa renunti chiar de astazi:

1. Cautarea atentiei persoanelor din jurul tau plangandu-te de aspectele negative ale vietii tale

Am discutat ieri cu un amic pe care nu-l mai vazusem de foarte mult timp, dar acesta a refuzat sa discute si despre aspectele pozitive ale vietii lui. Dupa ce i-am ascultat toate necazurile, l-am intrebat cate ceva si despre proiectele interesante in care era implicat. Dupa doar doua propozitii, acesta a reusit sa intoarca discutia tot in directia nemultumirilor vietii. Cu totii trebuie sa ne impartasim problemele personale cu prietenii din cand in cand, dar nu-ti forma un obicei din acest stil de comunicare. Cu toate ca este o modalitate foarte usoara de a le atrage atentia celor din jurul tau, aceasta este o foarte proasta modalitate de a-ti petrece timpul in compania prietenilor tai si de a-i indeparta cu timpul.

2. Te concentrezi asupra dialogului interior, in loc sa te concentrezi asupra dialogului din fata ta

“Wow! Ce idee buna! Ce pot spune acum in asa fel incat sa par a fi inteligent? Sper ca ei sa creada ca sunt inteligent. As putea vorbi despre simbolism sau as putea face o trimitere la post-modernism.  Stai! Ce m-au intrebat?”. Iti suna cunoscut? Concentreaza-te asupra cuvintelor si aspectelor la care face referire persoana din fata ta, cea cu care se presupune ca ar trebui sa comunici. Oamenii foarte rar se supara atunci cand le spui “Hmmm. Lasa-ma sa ma gandesc doua secunde la asta.”  Dimpotriva, acest lucru arata faptul ca iei in serios conversatia. In cazul in care incerci sa-ti pregatesti raspunsurile in timp ce altcineva vorbeste cu tine, porti doar o jumatate de conversatie.

3. Faci mai multe lucruri in timp ce comunici cu ceilalti

Chiar daca dispui de abilitati extraordinare de multi-tasking, in cazul in care vorbesti cu cineva, vorbeste si atat.  Nu naviga pe internet, nu te uita la televizor si te rog frumos sa nu mananci in timp ce vorbesti la telefon. Fie ca celalalta persoana iti spune sau nu, este destul de deranjant. In cazul in care nu ai timp de vorba, joaca cartea onestitatii si gaseste un alt moment in care sa o faci.

4. Nu le acorzi atentia ta oamenilor de care iti pasa cel mai mult

Cu siguranta exista momente in care pretinzi ca-i asculti pe cei dragi, momente in care mintea ta este preocupata cu momentele trecute sau viitoare. Chiar crezi ca cei dragi nu-si pot da seama?  Nu exista un dar mai mare pe care poti sa-l faci persoanelor dragi din viata ta decat timpul si atentia ta completa. Este necesar sa-ti amintesti ca fiecare dintre noi ne dorim sa fim auziti, in special persoanele dragi din viata ta.

5. Incerci mereu sa pescuiesti complimente

“Ce groaznic arat azi.”, dupa ce cineva ti-a facut un compliment. “M-am imbracat asa in graba”, cu toate ca este mai mult decat evident ca ai petrecut ceva timp aranjandu-te. “Nu sunt foarte bun la genul acesta de lucruri.”, atunci cand oamenii din jurul tau stiu foarte bine ca esti. Evita acest obicei cu orice pret.

6. Refuzi sau eviti complimentele care ti se ofera

Este mai mult decat in regula sa spui “multumesc” atunci cand esti complimentat. De fapt, atunci cand nu accepti un compliment o fortezi pe celalata persoana sa repete complimentul deja oferit, ceea ce nu este un lucru prea gratios pe care-l poti face. Acceptarea unui compliment nu implica ca esti o persoan aroganta,  ci este o simpla curtoazie.

7. Intrerupi oamenii in mijlocul propozitiei

Singura situatie in care acest lucru este in regula este atunci cand te afli intr-o sesiune de brainstorming sau in cazul in care participi la o situatie de urgenta. Ceea ce transmiti prin acest comportament partenerului de discutie este ca propriile tale ganduri si opinii sunt mult mai valoroase in comparatie cu cele ale sale.

8. Ai o atitudine total dezinteresata

Cel mai mare compliment pe care poti sa-l oferi unei persoane din jurul tau este sa o faci sa stie faptul ca iti pasa. Cand vezi ceva bun si frumos in cineva, nu ezita sa-ti exprimi aprecierea ta sincera.

9. Incerci sa multumesti pe toata lumea

Aceast aspect are legatura cu pastrarea sanatatii tale. Nu conteaza cat de galagioase sunt opiniile celorlalti, acestia nu pot alege cine esti tu cu adevarat. Problema nu ar trebui pusa “De ce nu le place de mine atunci cand…?”, ci ar trebui sa fie “De ce imi pierd eu timpul si energia mea ingrijorandu-ma in legatura cu ceea ce cred ceilalti despre mine?”. In cazul in care actiunile tale nu ranesc pe nimeni, continua sa faci ceea ce faci si continua sa fii tu insuti. In viata nu poti sa multumesti pe toata lumea.