Cele mai importante PATRU beneficii oferite de fructele de merisor

1516

Proaspete, uscate, congelate sau sub forma de suc, fructele de merisor sunt o alegere foarte populara in aceasta perioada a anului. Pline de antioxidanti, fructele de merisor au una dintre cele mai mari valori pe scara ORAC – scara celor mai bogate alimente in antioxidanti – , avand chiar un scor mai mare decat cel pe care-l au afinele si murele.

 The Cranberry Institute este cel care ne ofera o substantiala cantitate de informatii cu privire la diferitele proprietati ale acestor fructe de padure delicoase.

Iata care sunt cele mai importante PATRU beneficii oferite de fructele de merisor:

1. Sucul de merisor previne aparitia infectiilor urinare

Un studiu desfasurat de catre cercetatorii japonezi a constatat ca femeile in varsta de 50 de ani care au consumat 100ml de suc de merior zilnic, timp de sase luni au suferit de mult mai putine infectii ale tractului urinar, in comparatie cu femeile care au consumat doar o bautura placebo. Un alt studiu a ajuns la o concluzie asemanatoare. Copiii care au baut suc de merisor zilnc au avut o incidenta cu 65% mai mica de a suferi de infectii ale tractului urinar in comparatie cu copiii din grupul care a consumat placebo.

2. Beneficii cardiovasculare oferite femeilor aflate in perioada de postmenopauza

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Hong Kong au constatat ca sucul de merisoare are capacitatea de a imbunatati considerabil functionarea sistemului cardiovascular si profilul colesterolului. Acestia au ajuns la concluzia potrivit careia aceasta bautura poate oferi beneficii uimitoare femeilor aflate in perioada de postmenopauza, ajutandu-le organismul sa combata potentialii factori ce provoaca aparitia afectiunilor cardiovasculare, prin prevenirea oxidarii colesterolului rau (LDL).

3. Un continut foarte mare de antioxidanti

Dintre toate fructele cunoscute, merisoarele contin cea mai mare cantitate de antioxidanti, ceea ce fac din aceste fructe importante arme de aparare a organismului uman. Fructele de merisor contin acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar si uleiuri si saruri minerale. Responsabile pentru beneficiile uimitoare oferite de aceste fructe de padure sunt substantele flavonoide denumite proantocianidine (PAC). Structura lor neobisnuita ofera proprietati anti-bacteriene adezive, acestea avand capacitatea de a preveni aderenta unui numar impresionant de bacterii daunatoare.

4. Prevenirea Cancerului

Fructele de merisor ajuta la prevenirea cancerului de san, de prostata, de colon si de plamani. Mecanismele prin care pot fi explicate uimitoarele proprietati anti-cancer includ blocarea MMP (matrix metaloproteinaze), inhibarea ODC (enzima ornitin decarboxilaza), stimularea QRS (enzima chinona reductaza), inhibarea CYP2C9s (enzime detoxifiere faza I) si declansarea mortii celulelor canceroase.